Как да зазимим пчелите през есента – през есента пчелите

...
Как да зазимим пчелите през есента – през есента пчелите
Коментари Харесай

Как да зазимим пчелите през есента – полезни съвети

Как да зазимим пчелите през есента – през есента пчелите минават от деен към въздържан живот. През месец Октомври има чести захлаждания и пчелите образуват зимно кълбо освен през нощта, само че и за по-продължителен интервал. Ето за какво нормално през Октомври, пчеларят би трябвало да направи зазимяването на своите пчелни фамилии .

При по-топло време, зазимяването на пчелните фамилии можем да създадем и в края на месеца или при започване на Ноември. В противоположен случай би трябвало да приключим тази процедура по-рано.

Основните задания на всеки пчелар, свързани с есенното зазимяване на пчелите , са следните:

  • свиване на гнездото на някои от семействата;
  • слагане на мишепредпазители, в случай че не са поставени досега;
  • дозапасяване с инвертиран сироп на нуждаещи се семейства;
  • последното отнасяне на пчелите с оксалова киселина посредством накапване срещу вароатоза;
  • обезопасяване на пчелина против животни и вятър;

Нека в този момент да забележим по-детайлно нещата:

Стесняване на гнездото – по какъв начин да го създадем

Стесняване на пчелните гнезда се постанова при по-слабите фамилии. По принцип, по-добре стесненото пчелно семейство презимува по-добре. Целта е всяка пчелна рамка да бъде добре покрита с пчели. Ако има едва покрити с пчели пчелни рамки, би трябвало да ги премахнем от гнездото. Едната алтернатива е да ги приберем в склада и да ги върнем на фамилията напролет. Другата алтернатива е да сложим питата или питите зад преградната дъска. Ако медът в тях не е запечатан, пчелите ще пренесат този мед в питите в гнездото.

В гнездото оставяме добре построените пчелни пити , които имат задоволително хранителен ресурс . В средата на пчелното гнездо оставяме питите, които са с добре завършен хранителен ресурс от горната страна и имат празни килийки изпод. От двете страни на тези пити оставяме напълно запълнените пити с нектар и перга. Препоръчително е медът и пергата за зимата да бъдат най-вече запечатани.

По този метод на нареждане на пчелното гнездо за зимата, ние ще си подсигуряваме, че пчелите ще оформят вярно зимното кълбо . И че ще имат свободни килийки за по-добро уплътняване на кълбото, а в това време ще имат задоволително зимни ресурси от храна, с което да си подсигуряваме тяхното безпроблемно иззимуване.

Стесняване размера на прелката

Стесняваме входа на всеки кошер , като правилото е отворът да бъде 1 см за всяко междурамие с пчели при по-слабите фамилии. И 2 см за всяко междурамие с пчели при по-силните фамилии. Ако работим с мрежесто дъно, можем да оставим и 2-3 см вход, като по-този метод пчелите ще могат да се пазят доста по-добре от набези на оси и непознатите пчели-крадци. Също по този начин слагаме мишепредпазителите, в случай че до момента не сме ги сложили.

Като цяло има 3 метода за нареждане на питите в пчелните гнезда при зазимяване:

  • Зазимяване на свод – заетите на половина пити с мед са в средата на гнездото, а цялостните – в края. Това е методът, който описахме нагоре.
  • Едностранно зазимяване – цялостните с мед пити се подреждат до стената на кошера, а тези с по-малко мед – към преградната дъска
  • Зазимяване на брада – в средата на пчелното гнездо се подреждат цялостните с мед пити, а в края – по-празните.

Всеки способ си има своите преимущества и дефекти, както и своите цели. Стеснените пчелни гнезда затопляме в профил (зад преградната дъска) и от горната страна (над покривната дъска). Изолационните материали би трябвало да са сухи, с цел да поемат непотребната влага, появила се по време на зимуването. Много слабите фамилии би трябвало да центрираме в средата и да затоплим и от двете страни. Входът също би трябвало да е в средата.

Дозапасяване с инвертиран сироп на нуждаещи се фамилии

Снимка: bgfermer.bg

Това деяние не се предлага да се прави през Октомври. Но при избрани случаи би трябвало да се извърши в този момент, с цел да може пчелите да навлезнат в зимния интервал с задоволително хранителни ресурси . Ето за какво, в случай че забележим че някое пчелно семейство е останало с малко и незадоволителни ресурси от мед, то тогава би трябвало да прибегнем до поддържане с инвертиран сироп .

Това се случва в някои пчелни фамилии, които са отглеждали доста пило през есента и са изчерпали огромна част от своите хранителни ресурси . Независимо, че сме ги оставили с задоволително медови ресурси през Август, да вземем за пример. Или пък не сме подхранвали през Август и Септември, като сме се надявали, че пчелите ще съберат задоволително нектар за зимата.

Ето за какво започваме да даваме инвертиран сироп в огромни дози и за малко време . Той не поврежда зимните пчели, които не се натоварват да го преработват. Но въпреки всичко не е целесъобразно и е добре да се приготвяме най-късно със зимните ресурси до края на Септември.

Третиране на пчелите с оксалова киселина посредством накапване срещу вароатоза

През  месец октомври  и според от времето, би трябвало да третираме нашите пчелни фамилии против  вароатоза . Това става чрез  накапване с оксалова киселина . Ако месеца е по-топъл и към момента има пило, ще би трябвало да изчакаме с тази процедура за през ноември. Това е последното отнасяне на пчелите за годината.

Рецептата за оскаловата киселина  за есенно отнасяне е  35 г оксалова киселина, 900 мл вода и 100 грама захар . А дозата за накапване на едно пчелно семейство е  5-6 мл на междурамие . Тоест, в случай че имаме семейство на 8 междурамия, би трябвало да накапем благодарение на спринцовка към 40-50 мл. Трябва да съблюдаваме правилото, че това отнасяне посредством накапване се прави единствено един път годишно .

Самият разтвор вършим по следния метод. Първо слагаме водата, а в нея прибавяме поредно киселината и захарта . Разбъркваме хубаво и би трябвало да получим транспарантен разтвор. Ако получим разтвор с по-бял и компактен (мътен) цвят, би трябвало да сменим водата (трапезната минерална вода е подобаваща за тази цел). Работим с защитни очила, маска и ръкавици, тъй като това въпреки всичко е киселина. Накапваме в междурамията, непосредствено върху  пчелите , когато температурата на околната среда е по-висока от 0º С.

Обезопасяване на пчелина против животни и вятър

Трябва да защитим пчелните кошери от вятъра. Желателно е на разположените навън пчелини да създадем ветрозащитна ограда. Върху покривите им може да сложим някаква тежест (камък, тухла и др.), с цел да не бъдат отнесени от мощния вятър.

Зазимяване на пчелите без свиване и стопляне

Това също е вероятен вид, изключително в случай че нашите пчелни фамилии са по-силни. Може да оставим пчелите през есента на всички рамки, а да стесним гнездото към този момент при поява на пило. Това най-често става през месец Февруари. Тогава към този момент би трябвало да стесним и затоплим пчелните фамилии, тъй като по този начин ще отгледат повече пило, с по-малко старания.

Зазимяване на пчелите в другите типове кошери

Как да зазимим пчелите през есента в дадан блат кошер

Правим зазимяване на пчелните фамилии в дадан блат кошер по метода, който описахме нагоре. По-слабите фамилии стесняваме с преградни дъски и затопляме с подобаващите материали. По-силните можем да не стесняваме в този момент, а когато стартира развъждането на пролетното пило. Намаляваме раземера на прелката, съгласно силата на всяко настрана семейство. Нищо изключително, само че дано да забележим един по-различен вид – по какъв начин да вършим зазимяване на дадан блат кошер с магазин .

Имаме 2 разновидността, при които да зазимим нашите пчелни фамилии с техния магазин. При единият вид, оставяме магазина от горната страна над плодника . При вторият вид, подпъхваме магазина под плодника . По този метод ще спестим време и много труд, които бихме вложили, в случай че би трябвало да откарваме магазините у дома в склада. И по този метод няма да се тормозим за восъчния молец , че ще ни изяде построените пити.

Ако изберем разновидността с магазина над плодника, зазимяването го вършим като сложим фазер, найлон или брезент сред плодника и магазина и оставяме дребен отвор, през който пчелите да имат достъп до магазинните рамки. Затоплящите материали се поставят над магазина.

При другият вид, подпъхваме през Септември или Октомври магазина под плодника. В този случай, в случай че в плодника няма доста свободни килийки, ще улесним зимуването на пчелите , тъй като те ще употребяват част от пространството на магазинните рамки за своето зимно кълбо.

Как да зазимим пчелите през есента в кошер фарар

Идеята при зазимяването  на кошер фарар е същата като при дадан блат кошера. Целта е медовите ресурси да са най-отгоре, пчелите и възможното пило да са под тях, а най-отдолу да бъде празно пространство. Тук разликата е, че вместо да подреждаме рамки, ние подреждаме цели корпуси.

Картинката е следната преди зимата – най-отдолу е изцентрофугирания корпус с празните пити. Над този корпус е корпуса с пчели, пило (евентуално) и някакви ресурси. А най-отгоре е корпусът със запечатаните зимни ресурси. При тази технология е добре да работим с мрежесто дъно, като то би трябвало да заема най-малко 1/3 от площта на цялото дъно. По този метод заобикаляме влагата и мухъла след това, който би се появил на питите в най-долния корпус. При поява на пролетното пило, стесняваме кошера като отстраняваме най-долния празен корпус. Това е най-общо казано за зазимяването на фараровите кошери.

Как да зазимим пчелите през есента в многокорпусен кошер

Зазимяването на лр кошери (многокорпусни кошери) е същото като при кошера фарар, като разликата тук е, че при лр кошера , зазимяването става в 2 корпуса (при по-силните семейства) или единствено в 1 корпус (при по-слабите семейства). Но подреждането е едно и също – най-отдолу би трябвало да са празните килийки, по средата стоят пчелите, евентуланото пило и част от питателните ресурси , а най-отгоре стоят единствено запечатаните хранителни ресурси .

Ако зазимим фамилиите на 2 корпуса, при поява на пролетното пило би трябвало да проверим дали в долния корпус има пчели. Ако там няма пчели, тогава изваждаме долния корпус и фамилията се развива единствено на един корпус напролет. За да може пчелите да имат удобни температурни условия за развиване и развъждане на пило.

Вижте повече за това по какъв начин да се грижите за пчелите през Октомври!

Как да зазимим пчелите през есента в кошер лежак

Зазимяването на пчелите в кошер лежак става по същия метод като при дадан блат кошера. Тук разликата е, че в кошер лежак можем да зазимим повече от 1 пчелно семейство, разграничени между тях с плътни отвесни загради. На всяко семейство се обособява обособен вход. Кошерът лежак е най-удобен за зазимяване на слаби отводки и запасни майки .

С това завършваме тематиката за зазимяването на пчелните фамилии през есента. За край ще дадем малко препоръки по тематиката:

СЪВЕТИ:

  • Използваме мишепредпазители, които имат сводообразни отвори.
  • Ако кошерите ни имат горни входове, използваме тях, а долният отвор оставяме на 1 см или напълно затваряме.
  • Дъното на кошерите би трябвало да бъде на най-малко 20 см от земята.
  • Поставяме кошерите под лек надолнище напред, тъй че водата от дъжд или сняг да изтича по-лесно.
  • Обръщаме входа на кошерите към южната страна през зимата. Така предпазваме гнездото от студени ветрове и по-често пчелите се облитат.

Как да подобрим живота на пчелите – потребни препоръки

Как да подобрим живота на пчелите – всеки пчелар се стреми да извади доста мед от своите пчелни фамилии. Също по този начин част от пчеларите добиват и другите пчелни артикули – прашец, пчелно млечице, восък, прополис, пчелна отрова. Но с цел да получим всичките тези артикули и то в по-голямо количество, то ние като пчелари би трябвало да…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР