Как да се грижим за пчелите – месец Май е

...
Как да се грижим за пчелите – месец Май е
Коментари Харесай

Как да се грижим за пчелите през месец Май

Как да се грижим за пчелите – месец Май е много натоварен за пчеларя. Пчелите се развиват извънредно бурно, като майката е достигнала своя връх на яйцеснасяне. Силните фамилии имат 8 – 10 пити с пило и са изпълнили с пчели целия плодник на дадан-блатовия кошер и около 2 корпуса на многокорпусния кошер. Има прелестни условия за обособяване на восък и пчеларя би трябвало да се възползва от това оптимално. Има от ден на ден търтеи, а в пчелните фамилии стартират роевите процеси

Фенологичен календар през месец Май

През месец Май стартират да цъфтят доста дървета , шубраци и разнообразни тревни типове: ябълки и круши (по високите полета), черница , бук , миризлива върба , аморфа , клен , летен дъб , дребнолистна липа , смърч , бял и черен бор, кучи дрян, дресиран кестен , конски кестен , рожков, татарски нокът, питомна малина , къпина, шипка , фацелия , бял маргарит , детелина , здравец , глог , мащерка , подъбиче, синап, бяла и жълта комунига , култивиран чай, храстовиден жасмин, мъждрян, мак, кориандър , култивиран ягоди, жълт фий, пореч, часовниче и други През Май настава първата основна паша от еспарзета и бяла акация.

Работа на пчеларя през Май – по какъв начин да се грижим за пчелите

Пчеларят е много ангажиран през месец Май. Той би трябвало да следи пчелните фамилии за следните неща:

  • да ги уголемява при потребност
  • да следи за признаци за роене
  • да приготви магазините и магазинните рамки
  • да се възползва от строителната мощ на фамилиите
  • да смени остарели и негодни майки
  • да направи плануваните отводки
  • да се координира със земеделските стопани в неговия регион
  • да не допусне отравяне на пчелите
  • да подхранва фамилиите при потребност

Нека в този момент да забележим по-подробно по какъв начин да се грижим за пчелите през месец Май .

Подхранване

Пчеларят би трябвало да следи във всяко пчелно семейство да има ненарушим ресурс от най-малко 6 кг мед. За да може пчелите да не гладуват и да хранят ларвите щедро, а не да “пестят ” в храненето и по този метод да се раждат слаби пчели. Ако в природата има положително нектароотделяне, поддържане не е належащо.

Но в случай че няма такова или времето е неприятно и пчелите не летят дълготрайно време, то сигурно би трябвало да се намесим и да стартираме да подхранваме с необичаен сироп. Когато има приток на нектар, пък въпреки и неестествен, пчелите не стопират своето развиване, градят по-добре восъчните основи и мислят по-малко за роене. Вижте повече за това.

Навременно разширение на пчелните фамилии

През месец Май пчеларят би трябвало да следи за навременното разширение на пчелните фамилии, тъй като всяко закъснение може да докара до роево въодушевление и до минималното оползотворяване на восъкоотделянето.

Разширяването на пчелното семейство е хубаво да бъде с рамки с восъчни основи , с цел да може да подменяме старите пити след това с новоизградени. Но и не би трябвало да разширяваме прекомерно бързо, изключително в студено време, с цел да не забавим развиването на фамилиите и да простудим пилото.

Строителната рамка и восъкоотделянето – по какъв начин да се грижим за пчелите

През месец Май има отлични предпоставки за положително восъкоотделяне , по тази причина би трябвало да се възползваме. Защото в новите пити ще отгледаме по-големи и по-здрави пчели. Добре е във всяко семейство да имаме по една строителна рамка , от която да изрязваме запечатаното търтеево пило през несъмнено време.

С нейна помощ, понижаваме броя на търтеите и усилваме медодобива, понижаваме опаразитеността на вароа кърлежа , добиваме повече восък и пчелите построяват рамките с основи най-вече с работен килийки. Трябва да сме се запасили с задоволителен брой рамки с основи и да ги даваме на пчелите за създаване през целия месец, с цел да може да подменим по-голям брой остарели пчелни пити.

Антироеви ограничения

През месец Май пчелните фамилии са доста склонни да изпаднат в роево положение. Причините за подготовката за роене са доста – липса на паша , струпване на млади пчели в фамилията , които бездействат, остаряла майка , непълен размер на кошера , дисбаланс сред поколенията , зной и така нататък

Целта на пчеларя е да не допусне роене, тъй като в противоположен случай няма да получи мед от това семейство. Има доста вероятни решения, с които пчеларят да помогне на пчелното семейство и то да не се рои. Възможни варианти са – правене на отводка , лишаване на запечатано пило , обособяване на майката с една-две пити със запечатано пило, демариране , потребление на рошфусов кошер , навреме разширение на пчелното семейство, разбъркване на местата на слаб и мощен кошер и така нататък Можем за всеки случай да подготвим 1-2 клопката за рояци и да сложим в тях стръв. Тук може да забележим.

Слагане на магазини преди основната паша

През месец Май цъфтят еспарзета и бяла акация , а те съставляват основна паша в регионите, където ги има допълнително. Преди настъпването на основната паша, ние би трябвало да създадем обзор на фамилиите и да преценим степента на развиването им. Ако пчелното семейство е изпълнило плодникът напълно с пчели и има 8 – 10 пити с пило, то това семейство ще е готово за основната паша. Поставяме магазините 3-4 дни преди началото на пашата .

Ако имаме междинни по мощ фамилии и желаеме и от тях да добием мед, можем да ги подсилим със зряло пило или с летящи пчели от по-слабите здрави фамилии. Акациевата паша е къса, само че извънредно изобилна. Затова би трябвало да следим нектаропотока и при потребност да прибавим втори магазин или респективно трети. Запечатания мед би трябвало да изцентрофугираме.

СЪВЕТ: Ако желаете до добиете мед и от по-слабо развитите пчелни фамилии, може да извършите следното нещо. Няколко дни преди настъпването на изобилната паша, махате 1-2 рамки с мед и прашец от плодника и слагате преградна дъска. Поставяте от горната страна цялостен магазин с добре построени магазинни рамки. Ако нямате задоволително построени магазинни рамки, може да редувате 1 построена и 1 с восъчна основа. След прекосяването на основната паша стартирате да разширявате още веднъж плодника с плодникови пити, като махате магазина. За да може фамилията да набере мощ за възможна късна паша.
   

Създаване на отводки и майки – по какъв начин да се грижим за пчелите

Месец Май е изключително подобаващ за изработката на нови пчелни майки и отводки . Условията в природата, като топло време, добър прашецо и нектаропоток, съществуване на задоволително търтеи и други фактори са добра причина за производството на качествени майки и изработката на нови отводки.

Но за тази цел се съобразяваме с настъпването на основната паша и силата на фамилиите, с цел да можем да планираме това мероприятие в най-хубавия миг. Задължително е да си произведем нови майки и да сменяем старите. Защото фамилии с млада майка дават повече мед, зимуват по-добре, боледуват по-малко и така нататък Тук можем да забележим.

Отравяне на пчелните фамилии

В последните години има голям брой натровени пчелни фамилии от недобросъвестни арендатори. Затова е добре всеки пчелар да бъде в контакт с всички аграрни стопани, които отглеждат разнообразни аграрни култури. И да се координират по подобен метод, че да няма натровени пчелни фамилии.

Профилактични ограничения срещу заболявания

През месец Май продължаваме профилактичните ограничения срещу заболявания и неприятели в пчелното семейство. При неприятно време и дълготрайно задържане на пчелите в кошера е допустима появяването на майската болест. Тя се дължи на неналичието на свеж нектар и вода, заради което прашецът не може да бъде модифициран и употребен. В подобен случай подхранваме с необичаен (1:3) захарен сироп. Продължаваме битката с, с която би трябвало целогодишна битка. Следим за появяването на разнообразни типове гнилец, а най-хубавото лекарство е мощното семейство.

Желаем Ви триумф и доста тенекии с мед!

Как да печелим повече от пчеларството – хрумвания за бизнес

Как да печелим от пчеларството – това се пита всеки новобранец в този обаятелен поминък. А по какъв начин да печелим повече от пчеларството – това се питат множеството пчелари, които желаят да усилят своите приходи от продажбата на мед и пчелни артикули. Защото в България голямата част от пчеларите разчитат на продажбата единствено и само на…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР