Как да се грижим за пчелите през Юни – този

...
Как да се грижим за пчелите през Юни – този
Коментари Харесай

Как да се грижим за пчелите през месец Юни

Как да се грижим за пчелите през Юни – този летен месец е много натоварен за пчеларя. Пчелите към този момент са развити изцяло, плодникът е напълно цялостен с пчели-работнички и търтеи, пило, мед и прашец, а магазините към този момент са поставени. В по-ниските региони към този момент е изваден и първият мед, основно от акация, рапица и еспарзета.

Температурите през месец Юни нормално са от 10 до 37-40 градуса, като през месеца има краткотрайни, само че бурни превалявания. Продължава отделянето на восък и пчелите стартират да натрупват от ден на ден мед. Опасността от роене на пчелите е доста огромна, по тази причина би трябвало да сме деликатни и наблюдателни.

Фенологичен календар

През месец Юни настава основната паша от ливадите. По високите планински полета продължава да цъфти aкацията. Също по този начин стартират да цъфтят липите, от които пчелите събират доста мед при подобаващи условия.

През този летен месец стартират да цъфтят следните медоносни растения – жълта и бяла комунига, конски босилек, аморфа, детелина, китайски мехурник, бял маргарит, люцерна, пастирски босилек, шипка, ранилист, малини, теснолистна върбовка, чубрица, риган, жълт кантарион, мащерка, здравец, мента.

От културните растения стартират да цъфтят люцерна, анасон, резене, бакла, дини, пъпеши, тикви, фацелия, тютюн и други. От средата на месец Юни стартира да цъфти и слънчогледа в някои региони на страната, като той съставлява основна паша, стига да не е от новите самоопрашващи се хибриди, които не дават доста мед.

Работа на пчеларя

Пчеларят няма кой знае какъв брой доста работа със самите пчели през месец Юни. Дори по време на основната паша, пчеларят би трябвало доста рядко да безпокои пчелите. Но той би трябвало да бъде постоянно на пчелина и да следи за следните неща:

  • да постави магазините, в случай че до момента не го е направил
  • да следи за признаци за роене
  • да се възползва от строителната мощ на фамилиите
  • да смени старите и негодни майки
  • да направи плануваните отводки
  • да следи питите в магазина и при потребност – да центрофугира запечатания мед
  • да се координира със земеделските стопани в неговия регион
  • профилактични ограничения

Нека в този момент да забележим по-подробно по какъв начин да се грижим за пчелите през месец Юни .

Навременно слагане на магазините

През месец Юни пчеларят би трябвало да следи за навременното слагане на магазините. Защото всяко закъснение може да докара до роево въодушевление и до пропускането на възможен по-голям приток на нектар. Слагането на магазините би трябвало да е съобразено самостоятелно със всяко семейство.

Можем да се ориентираме до някаква степен по запълването на плодника напълно с пчели и по “забелването ” на горната част на плодниковите пити. Слагаме един магазин върху плодника, като можем да сложим 2-3 рамки с восъчна основа, а другите са построени пити.

Също по този начин можем да сложим с 1 магазинна рамка по-малко, за да понижим шанса майката да снесе яйца в тях. Добре е преди слагането на магазините да прегледаме плодника, за обзор за вероятни маточници и разнообразни болести.

Ако имаме проблем с качването на пчелите в магазина, то най-вероятно фамилията не е било задоволително мощно, с цел да му слагаме магазин. Можем да подтикваме качването, като издърпаме една пита от плодника със запечатано пило и я пуснем през магазина.

Съвет: Ако плодникът е напълно напълнен и не можем повече да го разширяваме, а до основната паша има още време, то можем да сложим магазин с построени пити + такива с восъчни основи, под плодника. По този метод ще понижим риска от роене. При настъпването на основната паша ротираме и слагаме магазина от горната страна върху плодника. В него ще има най-вероятно много прашец, само че това не би трябвало да ни тормози, а да ни радва.

Строителната рамка и восъкоотделянето

През месец Юни продължава положителното восъкоотделяне, по тази причина би трябвало да се възползваме оптимално. Можем да продължим да работим със строителната рамка, от която да изрязваме запечатаното търтеево пило през несъмнено време. С нейна помощ, понижаваме броя на търтеите и усилваме медодобива, понижаваме опаразитеността на вароа кърлежа, добиваме повече восък и пчелите построяват рамките с основи най-вече с работен килийки.

През този месец даваме на пчелите да градят най-много магазинни пити, а на ранните отводки слагаме плодникови пити с восъчна основа за строеж. Много е значимо да имаме допустимо най-вече нови пити във всяко семейство, тъй като в тях ще отгледаме по-големи и по-здрави пчели.

Антироеви ограничения

Избягал рой

През месец Юни продължава заплахата от роене на пчелните фамилии. Причините за подготовката за роене са доста – липса на паша; струпване на млади пчели в фамилията, които бездействат; остаряла майка; непълен размер на кошера; дисбаланс сред поколенията; зной и така нататък Целта на пчеларя е да не допусне роене, тъй като в противоположен случай няма да получи мед от това семейство.

Има доста вероятни решения, с които пчеларят да помогне на пчелното семейство и то да не се рои. Възможни варианти са – правене на отводка; лишаване на запечатано пило; основаване на добра вентилация, посредством отварянето на прелката на максимум; обособяване на майката с една-две пити със запечатано пило; демариране; потребление на рошфусов кошер; навреме слагане на магазините; разбъркване на местата на слаб и мощен кошер и така нататък

Също по този начин е значимо през месец Юни да осигурим на пчелите огромен размер, по тази причина можем да сложим напряко 2 магазина при настъпването на основната паша.

Следене и центофугиране на магазинните рамки

При настъпването на основната паша през месец Юни, пчелите могат за доста малко време да изпълнят питите в магазина с нектар. Особено това се отнася до акациевата паша, която е къса, само че извънредно изобилна (ако има положителни предпоставки за положителното нектароотделяне). Затова би трябвало да следим нектаропотока и при потребност да прибавим втори магазин или респективно трети. Запечатаният мед би трябвало да изцентрофугираме.

Ако пчелите са позапълнили 2/3 от магазина с свеж нектар, би трябвало да прибавим нов магазин под първия, с цел да се възползваме оптимално от хубавия нектаропоток. Защото в случай че закъснеем с слагането на нов магазин, пчелите няма да разботят толкоз интензивно. Просто би трябвало да се съобразяваме с пашата.

Съвет: При ваденето на запечатаните магазинни рамки е добре да отделим 2-3 (особено такива с малко запечатан прашец по тях). И с тяхна помощ да подтикваме по-голямото основаване на зимни пчели и натрупването на по-голям зимен ресурс.

Създаване на отводки и майки

Месец Юни е съвършен за замяна на старите майки

Месец Юни е съвършен за изработката на нови пчелни майки и отводки. Условията в природата, като топло време, добър прашецо и нектаропоток, съществуване на задоволително търтеи и други подобаващи фактори, са добра причина за производството на качествени майки и изработката на нови отводки. Но за тази цел се съобразяваме с настъпването на основната паша и силата на фамилиите, с цел да можем да планираме това мероприятие в най-хубавия миг.

Задължително е да си произведем нови майки и да сменяем старите. Защото фамилии с млада майка дават повече мед, зимуват по-добре, боледуват по-малко и така нататък Тук можем да забележим по какъв начин да създадем пчелни майки. Много елементарно можем да сменим старите майки, в случай че 2-3 дни преди началото на основната паша вземем остарялата майка с 1-2 пити със запечатано пило и пчелите по тях и я сложим в нуклеус.

По този метод пчелите в главният кошер ще си произведат нова майка (на 5-ия ден отстраняваме всички запечатани маточници), а като няма намерено пило, доста повече пчели ще се включат в събирането на нектар. Можем да сменим майката и след прекосяването на основната паша. Всичко зависи какви цели гоним.

Профилактични ограничения срещу заболявания

През месец Юни би трябвало да следим пчелите за другите гнилцови болести. По време на медосбора няма по какъв начин да третираме пчелите за вароатоза, по тази причина това мероприятие го оставяме за Август. Поддържането на мощни фамилии ще минимизира в огромна степен заплахата от заболявания.

Как да удвоим броя на кошерите за една година – примерна тактика

Как да удвоим броя на кошерите – както всички живи същества на планетата, пчелите също имат инстинкт за размножаване. Този инстинкт е изключително развъртян напролет – месец Май и месец Юни са главните месеци на роене на пчелите. Пчелите набират сили през ранна пролет и усилват доста своя брой. Когато доближат избрани стойности, като…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР