Как да се грижим за пчелите през Април – месец

...
Как да се грижим за пчелите през Април – месец
Коментари Харесай

Как да се грижим за пчелите през Април – полезни съвети

Как да се грижим за пчелите през Април – месец Април е един от най-важните и може би най-ангажиращият месец за пчеларя. През този месец пчелите към този момент са много дейни, отглеждат доста пило, без значение че има и доста студени дни през Април. Сега им е нужна доста храна, с цел да отгледат армията, която ще работи на основната паша.

През този месец цъфтят множеството овощни дръвчета , глухарчето, мъртвата коприва и доста други. Месец Април е месецът с основна прашецова паша . Да забележим по-подробно по какъв начин да се грижим за пчелите през Април :

Хранене и разширение с восъчни основи

Поради увеличеният разход на хранителни ресурси , както и това, че през месец Април има доста дъждовни дни, в които пчелите не могат да излизат на паша, то нашата задача като пчелари е да подхранваме пчелните фамилии със сироп , в случай че те имат потребност от подобен. Можем да подхранваме всеки ден с дребни порции захарен сироп, или на 3-4 дни с по-голямо количество сироп.

Април е месецът с цъфтежа на овошките

Много значимо през този месец обвързване на пчеларя е обезпечаването на свободни площи за снасяне на майката . Тъй като пчелите носят доста прашец, те бързо запълват килийките. Също по този начин ние с подхранването също можем да блокираме майката. Затова следим за това тя постоянно да има място за снасяне.

Това можем да създадем като сложим празна построена пита до последната пита с пило, а можем и да прибавим восъчна основа, в случай че времето и температурите разрешават да има строеж на пити. Ако времето е удобно и пчелите носят доста прашец, ние можем да отнемем една пита запълнена с прашец от фамилията и да я консервираме за късното лято, когато ще я дадем за развъждането на зимното пило.

Съвет: в случай че пчелите имат задоволително ресурси в плодниковите пити, можем да разпечатваме по малко през няколко дни пити с мед и да ги слагаме до пилото. Започне ли да цъфти джанката, можем да стартираме да храним със захарен сироп. Сега е идеалният миг за слагането на първата ни пита с восъчна основа.

През месец Април е началото на восъкоотделянето, което изисква да слагаме рамки с восъчни основи.

Восъкоотделяне – по какъв начин да се грижим за пчелите през Април

През този месец пчелите стартират да отделят восък. В взаимозависимост от температурата на времето и притока на прашец, ние бихме могли още от цъфтежа на джанките да сложим по една рамка с восъчна основа. Но би трябвало и да храним със сироп, за по-бързото създаване на питата.

Хубаво е да използваме в оптималната степен построяването на нови пити с восъчни основи, тъй като всяко пчелно семейство има потребност от годишното редуване на най-малко 1/3 от питите в гнездото . Новоизградените рамки са с по-големи килийки и не съдържат другите болестотворни неща, които съдържат тъмните и остарели пити.

Ако храним по-често и по-дълго време и при подобаващите климатични условия, ние можем да сменим и половината от плодниковите пити. Което ще бъде от огромна изгода за нашите пчели. Също по този начин ще имаме задоволително построени рамки, с които да вършим отводки през Май, Юни и Юли.

Съвет: захващайте хубаво и крепко восъчните основи за опънатата тел. Това ще ви спести доста бъдещи главоболия. Залепянето с ток е доста добър способ. При слагането на самите пити с восъчни основи в кошера е добре да ги слагате до последната пита с пило и телта да бъде от страната на пилото.

Водата в пчелина

Водата на пчелина също е от изключителна значимост за пчелите . Aко наоколо няма непрекъснато течаща вода, наложително би трябвало да сложим поилка за пчелите. Можем да сложим буре с канелка и да го пуснем да капе на дървена дъска. А можем и да си закупим подготвени поилки за вода за пчелите.

Борба с вароатозата

Третиране против вароатоза

През месец Април би трябвало да третираме срещу вароатоза . Това можем да създадем с един от многото типове препарати и с цел да нямаме бъдещи проблеми е по-добре да третираме. Можем да използваме органични киселини , тимол , етерични масла и други препарати. Добри резултати се получават с потреблението на строителната рамка, която като я използваме 3-4 цикъла редуцираме много равнището на опаразитеност.

Бащините фамилии – по какъв начин да се грижим за пчелите през Април

Подготвяме бащини фамилии . В по-големите пчелини се практикува тази активност, за по-ранното извеждане на търтеи от защити от нас пчелни фамилии. Това става като сме отделили от предходната година 1-2 рамки с търтееви килийки и през месец април ги слагаме в избраното семейство. Трябва малко повече грижи за такова семейство, само че не е нещо комплицирано.

Грижите, които ще поставим за нашите пчелни фамилии през месец Април са от извънредно значение. Защото тези грижи ще ни се отблагодарят при идването на основния медосбор. Просто не би трябвало да забравяме главните неща през този месец:

  • поддържане със захарен сироп, а по-добре с цялостни с мед пити от склада
  • обезпечаване на свободни площи за майката за снасяне на яйца
  • подсигуряване на водоизточник на пчелина
  • восъчно обезпечаване на всички пчелни фамилии
  • отнасяне срещу вароатозата

Погрижете се добре за своите пчели и те ще ви се отблагодарят!

10 рамков Дадан блат кошер напролет – по какъв начин да работим с него

10 рамков Дадан блат кошер напролет – по какъв начин да избегнем роенето и да имаме мощни пчелни фамилии? Огромна наслада е за всеки пчелар, когато види своите пчелни фамилии, че са живи и здрави напролет. Тогава пчелната тръпка се появява с всичка мощ и ние започваме да се грижим за пчелите по най-хубавия начин…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР