Как да подсилим пчелните семейства през есента – това е

...
Как да подсилим пчелните семейства през есента – това е
Коментари Харесай

Как да подсилим пчелните семейства през есента от отводките

Как да подсилим пчелните фамилии през есента – това е значим миг през Август и Септември. Защото единствено мощните пчелни фамилии, с задоволително количество неамортизирани зимни пчели , с задоволително хранителни ресурси , без заболявания и акари , ще оцелеят през зимата.

Много е значимо преди да укрепваме или сплотяваме каквито и да било пчелни фамилии, да се убедим в техния здравословен статус, т.е. сплотяваме или укрепваме пчелните фамилии единствено от здрави фамилии.

Във всеки пчелин е доста мъчно да се поддържат единствено и само мощни пчелни фамилии . Това е огромна необичайност, тъй като от време на време без значение от нашите дейности, постоянно ще се откри някое семейство без майка или заради огромния приток на нектар, пчелите да са блокирали всички килийки и майката да няма къде да снася , а това от своя страна ще докара до бъдещо заслабване на пчелната популация в кошера.

Причини за намаляване на пчелното семейство:

  • Обилна паша – майката няма доста място за снасяне, а пчелите се изтощават и по-бързо умират от многото работа
  • Осиротяло семейство – заради някаква причина, пчелното семейство е останало без майка и то заслабва до някаква степен до пронасянето на новата майка и излюпването на новите пчели от нейните яйца
  • Нападение – през есента се получава постоянно това събитие, заради оскъдното обособяване на прашец и нектар в природата. Пчелите стартират от ден на ден да се атакуват между тях, също така огромен проблем съставляват осите и избрани типове птици.
  • Грешки на пчеларя – заради някакви позволени неточности от нас като пчелари, има възможност да сме отслабили едно или повече пчелни фамилии .

Ето за какво от време на време сме принудени да подсилим някое семейство от друго такова. За да можем да подсигурим допустимо най-вече от нашите пчелни колонии да бъдат оптимално мощни преди нахлуване в зимния интервал. Защото тогава към този момент не можем да вършим такива операции и доста постоянно по-слабите ни фамилии въобще не могат да преживеят зимата. А от това губим.

Да разгледаме няколко метода за това по какъв начин да подсилим пчелните фамилии през Август и Септември:

  • 1. С придаване на авансово направени отводки
  • 2. Чрез придаване на млади пчели
  • 3. Чрез придаване на рамки със запечатано пило
  • 4. Чрез придаване на рамки с пило + младите пчели по тях

1. Как да създадем мощни пчелни фамилии благодарение на отводките и по-слабите фамилии

Най-доброто решение за укрепване на по-слабите ни фамилии е посредством придаване на отводки , основани напролет или лятото, или посредством сливане с друго по-слабо семейство. Тоест можем да обединим 2 отводки; 1 главно по-слабо семейство + 1 отводка или 2 съществени по-слаби фамилии. Как да съберем две пчелни фамилии , с цел да създадем едно по-силно? Имаме няколко варианти:

  • С помощта на двойна мрежа (метална или за комари), като я слагаме сред двата корпуса с пчели, които желаеме да обединим. По-силното е добре да е изпод. След 48 часа махаме двойната мрежа, най-добре по здрач. Също по този начин е добре да натъркаме рамките с лук. Целта е да уеднаквим мириса на двете фамилии. Предварително можем да премахнем по-лошата майка, само че не е наложително.
  • С помощта на вестник – слагаме вестник сред двата корпуса с пчели, които желаеме да обединим. Правим дребни дупки, с цел да може по-бързо да се уеднакви миризмата на двете фамилии и по-бързо да се обединят. Предварително можем да премахнем по-лошата майка, само че не е наложително. Също по този начин можем да сложим някакъв мирис и в двата корпуса с пчели, за по-лесното уеднаквяване на миризмата.
  • С Ванков рояк – пръскаме и двете фамилии с ванков рояк, за да се уеднакви миризмата. И можем непосредствено да сложим двете фамилии в един корпус, едно до друго, стига да има задоволително място. В доста редки случаи се следят борби сред пчелите.
  • С помощта на захарен сироп – вършим захарен сироп, най-добре с аромат (капваме 1-2 капки етерично масло на 1 л сироп). С него напръскваме щедро всички рамки с пчели и на двете фамилии и умерено слагаме рамките едни до други (и от двете семейства) .

Разберете по какъв начин да създадем Ванков рояк сами!

2. Как да подсилим пчелните фамилии посредством придаване на млади пчели

Снимка

Тук концепцията е да подсилим нашите пчелни фамилии , които сме набелязали за укрепване, благодарение на млади пчели . Те ще подкрепят новото пчелно семейство да отгледа повече зимни пчели и да се топли по-добре през зимата. Част от тези млади пчели ще преживеят зимата и ще се включат в оглеждането на пролетното пило.

За задачата вземаме пити с пчели (най-вече питите с пило) и ги стръскваме пред прелката на кошера, който желаем да подпомогнем. Предварително пред този кошер сме поставили огромна повърхност или парче плат (чаршаф). Внимаваме да не стръскаме майката. Добре е да подпушим стръсканите пчели и пчелите в кошера с пушек от пушалката. Старите пчели ще отлетят и ще се върнат в остарелия си кошер, а младите след известно време ще се насочат към прелката и ще се обединят с новото семейство (с отворена насонова жлеза). Младите пчели се одобряват добре от всички пчелни фамилии.

Съвет: в случай че използваме плат или чаршаф за тази цел, можем да закрепим с кабърчета единия му завършек на прелката на кошера, който подкрепяме. Така по-лесно пчелите ще навлезнат в новия кошер.

3. Как да създадем мощни пчелни фамилии посредством придаване на рамки със запечатано пило

Снимка

При този способ може да придадем единствено рамка или няколко рамки със запечатано пило . За задачата вземаме тези пити ( най-добре с люпещо се към този момент пило ) от отводките и смитаме пчелите. Придаваме ги в фамилиите, които ще укрепваме, като ги слагаме до последната рамка с пило. През Август и Септември е към момента топло времето на открито, тъй че няма огромна заплаха за простиване на пилото.

Все отново, в случай че в фамилията, което ще укрепваме няма доста пчели, можем да извадим 1-2 пити с прашец или мед и да стесним гнездото с преградна дъска. За да може пчелите да покрият и новите пити с пило. Отнетите пити с прашец или мед връщаме след няколко дни, откакто множеството пчели от питите със запечатано пило към този момент са се излюпили.

4. Как да подсилим пчелните фамилии посредством придаване на рамки с пило + младите пчели по тях

Тук задачата е да придадем пити със запечатано пило , както и младите пчели по тях. За задачата вадим 1-2 рамки със запечатано пило от отводките и ги слагаме в нов кошер. След към 2 часа, по-старите пчели ще се върнат в остарелия си кошер, а младите ще останат по питите. Вече можем да придадем тези рамки с пило и пчели към набелязаните за укрепване пчелни фамилии. Тъй като пчелите са млади, няма да се тормозим от борба сред пчелите. Но в случай че въпреки всичко се тормозим, за всеки случай можем да уеднаквим миризмата, като напръскаме с ванков рояк или със захарен сироп.

Всеки способ има своите плюсове и минуси. Но пък всички те са доста подобаващи за усилване на пчелните фамилии преди зимата. Независимо кой способ ще употребявате, вие сполучливо може да подсилите вашите пчелни фамилии. Успех!

Как да създадем инвертиран захарен сироп сами – рецепта

Как да създадем инвертиран захарен сироп – през есента или пролетта, пчеларите употребяват инвертиран захарен сироп за поддържане на своите пчелни фамилии. С инвертирания захарен сироп можем да вършим и зимни питки, които да сложим при потребност. Целта на инвертирания захарен сироп е да се даде тогава, когато пчелите имат потребност от дозапасяване на зимните…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР