Как да се грижим за пчелите през Юли – през

...
Как да се грижим за пчелите през Юли – през
Коментари Харесай

Как да се грижим за пчелите през Юли – полезни съвети

Как да се грижим за пчелите през Юли – през този летен месец имаме работа на пчелина, само че към този момент по-малко спрямо Април , и. Това е последният месец от остарялата пчеларска година. Пчелите са изцяло развити, магазините са поставени в очакване на основната паша от слънчоглед, резене и липа (в по-високите планински части).

През месец Юли майката стартира да понижава яйцеснасянето и към този момент съвсем не снася търтееви яйца. С доста малко изключения, пчелите към този момент не градят пити с восъчни основи. В началото на месеца можем да извадим събрания през месец Юни мед, стига да е задоволително узрял.

Към края на Юли започваме подготовка за основаване на зимните пчели . Температурите през този парещ месец са извънредно високи, нормално са от 15-18 до 38-42 градуса, а преваляванията са краткотрайни и постоянно с гръмотевици. Опасността от роене на пчелите е към този момент доста дребна.

Фенологичен календар – по какъв начин да се грижим за пчелите през Юли

През месец Юли настава основната паша от слънчоглед, резене, лавандула, люцерна (оставена за семе), а в по-високите елементи на страната от ливадите. През този парещ и изсъхнал месец зацъфтяват и не престават да цъфтят следните растения –, тютюн, червен и бял маргарит , бяла и жълта комунига, лопен, пастирски босилек, разнообразни типове бодили, усойниче, балканска чубрица, плюскач, пчелинок, поветица, камилски трън, теснолистна върбовка, цикория, мента, фий, зърнастец, ветрогон, памук, малини , къпини, бяла детелина (от окосените и поливани ливади), липа (по-високите части).

При подобаващи условия през Юли , пчелите могат да съберат манов мед от разнообразни широколистни и иглолистни дървета. Към края на Юли основната паша в множеството региони на страната завършва.

Работа на пчеларя

При възможното вадене на мед при започване на Юли, пчеларят би трябвало да прегледа плодника. Следим за съществуването на празни килийки , с цел да има къде да снася майката. Ако такива липсват, вадим 2-3 плодникови пити, които изцентрофугираме и връщаме отново в плодника. Целта е да не оставяме пчелното семейство без пило, с цел да не отслабне през Август. Също по този начин следим дали има задоволително мед в плодника, с цел да преценим дали да изцентрофугираме всички магазинни пити. Защото не би трябвало да оставяме пчелите без медови ресурси.

Трябва да прегледаме пчелните фамилии, които ще вземат участие на основната паша. Според тяхната мощ, слагаме един или два магазина. През юли наложително би трябвало да осигурим добра вентилация на нашите пчелни фамилии, в случай че до момента не сме го създали. Това може да стане със втурване на дъното и оптимално отваряне на прелката, а може да употребяваме трева и клони за помрачаване.

Добре е да имаме надълбоко дъно с мрежа, която ще избави пчелите от задуха и жегата. Така ще освободим огромна част от вентилиращите пчели и водоноските, които ще се включват в събирането на мед и в развъждането на пило.

Съвет: поради огромните жеги, можете да боядисате капаците на кошерите с бяла багра. По този метод доста намалявате нагряването на кошера.

Как да се грижим за пчелите през юли и какво да вършим в края на месеца

След като пашата свърши (обикновено в края на месеца), смъкваме магазините и би трябвало да изцентрофужим стоковия мед. Връщаме изцентрофугираните пити на фамилиите, с цел да ги оберат от останалия мед по тях. Връщането на магазинните пити би трябвало да се прави късно вечер, тъй като има заплаха от обири. На сутринта можем да ги приберем в склада, а може и да ги оставим под плодника (ако има такава възможност).

В края на месеца подвигаме дъната и леко стесняваме входа на прелката (особено на по-слабите семейства). При липса на нектар в природата, пчелите стартират да демонстрират инстинкти на обири. След основната паша би трябвало да създадем обзор на пчелните фамилии, с цел да преценим положението и потребностите на пчелните фамилии. Месец Юли е подобаващ за промяна на старите майки и за отнасяне срещу вароатозата .

В края на месец Юли и началото на Август, пчеларят наложително би трябвало да ревизира всички пчелни фамилии и да провежда тяхната работа. По-старите пити се реалокират в двата края на кошера, до момента в който в средата остават по-светлите пити.

Задължително на 3-4 рамки от средата би трябвало да има свободни килийки, с цел да има място майката там да снася яйца. Защото от края на Юли и началото на Август стартират да се отглеждат пчелите, които ще презимуват. А тяхната численост дефинира качеството на зимуване. Добре е да имаме мощно семейство за зимата.

Можем благодарение на разпръсквач да напръскаме необичаен захарен сироп по празните килийки в междинните пити, с цел да подтикваме малко майката да снесе в тях яйца. Преценяваме кои пити би трябвало да махнем и да бракуваме. Много старите пити и далаците на строителната рамка можем да претопим за восък.

Изваждане на прополис

Месец Юли е подобаващ за събиране на, като за задачата над рамките с пчелите слагаме специфична силиконова мрежа за прополис, а може да сложим и мрежа за мухи и комари. След като я запълнят напълно с прополис, смъкваме мрежата и я слагаме във фризер, а откакто добре се стегне прополиса, го “очукваме ” от мрежата.

Ако сме с найлон над рамките, можем при всеки обзор да обираме поставения там прополис. Така също можем да съберем известно количество от този скъп пчелен артикул. Можем да подтикваме пчелите да донасят повече прополис, като оставим отворен горен вентилационен вход, над поставената за задачата мрежа.

Водата на пчелина – по какъв начин да се грижим за пчелите през Юли

През Юли за пчелите става по-трудно събирането на вода . Много от употребяваните до момента водоизточници пресъхват и пчелите би трябвало да изминават по-големи дистанции в търсене на животворната течност. Затова на пчелините където липсва вода наоколо, наложително би трябвало да се слагат поилки за вода .

По този метод пчелите по-бързо и елементарно ще обезпечават нужната им вода. А тя е от извънредно значение през тези летни горещини, с цел да се поддържа естествена среда вътре в кошера и с цел да се отгледа нужното потомство пчели. Без вода няма пчели!

Създаване на отводки и замяна на старите майки

През месец Юли към момента можем да сменим старите майки и да създадем отводки. В регионите където няма основна паша, в случай че желаеме да увеличим броя на пчелните фамилии, можем да създадем нови фамилии с някои от. А в регионите с изобилна паша, можем да сменим старите майки, като ги махнем преди започването на изобилното нектароотделяне и придадем маточник, оплодена майка или да изчакаме да си създадат нова майка. Зависи от всеки пчелар какви цели гони.

Някои пчелари практикуват метода с махане на майката от главното семейство. Те оставят пчелите да си отгледат сами майка. Това се прави за с цел да се излюпи цялото пило и да се третират фамилиите срещу вароатозата. Третирането се прави 22-25 дни след осиротяването на фамилиите.

По този метод можем да почистим пчелите от акарите преди развъждането на зимните пчели. Тоест зимните пчели да са “чисти ” от страна на вароа кърлежа. Така ще сме малко по-сигурни за удобното иззимуване на пчелните ни фамилии.

Профилактични ограничения срещу заболявания

През месец Юли би трябвало да следим пчелите за другите гнилцови болести. Внимателно се следи пилото за съществуване на Американски или Европейки гнилец . Също по този начин е добре да третираме срещу кърлежа вароа , в случай че имаме тази опция, т.е. към този момент не чакаме мед в магазините.

Как да подобрим живота на пчелите – потребни препоръки

Как да подобрим живота на пчелите – всеки пчелар се стреми да извади доста мед от своите пчелни фамилии. Също по този начин част от пчеларите добиват и другите пчелни артикули – прашец, пчелно млечице, восък, прополис, пчелна отрова. Но с цел да получим всичките тези артикули и то в по-голямо количество, то ние като пчелари би трябвало да…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР