Как да съхраним царевицата – през есента започваме да обираме

...
Как да съхраним царевицата – през есента започваме да обираме
Коментари Харесай

Как да съхраним царевицата и как да я консервираме

Как да съхраним царевицата – през есента започваме да обираме узрелите плодове и зеленчуци в градината. Това е времето за консервиране и запасяване с хранителни артикули за зимния интервал. Царевицата не прави изключение. Сладката царевица прибираме през месец август. Тя е подготвена за бране, когато потече гъст сок, откакто натиснем зарната с нокът.

Фуражната царевица можем да приберем през септември или октомври, според от времето. Берем я когато е добре узряла – характеризира се с богат жълт или оранжев цвят на зърната. При цялостна зрялост на царевицата , зърната стават твърди, а наличието на влага е не повече от 25%.

След като оберем царевицата , би трябвало да решим по какъв начин ще я съхраним за по-дълъг интервал от време. Имаме няколко вероятни варианти – да я изсушим и нароним , да я замразим на кочани или да я консервираме . Сега ще разгледаме и трите разновидността и ще разберем по какъв начин да ги създадем:

Как да изсушим царевица и защо да я употребяваме

След като приберем царевицата от полето или от градината, идва времето за нейното изсушаване. За задачата я обелваме от пластовете, които я покриват. Може би най-лесно и дейно можем да изсушим царевицата по следния метод. Слагаме по 10-15 кочана царевица в мрежички за картофи и ги увисваме на дебела тел под някакъв заслон. Увиваме готовите чували с мрежа за комари, като по този метод предпазваме по допустимо най-хубавия метод царевицата от гризачи и птици.

В взаимозависимост от времето и температурата, царевицата ще се изсуши идеално за към 20-30 дни. Сега към този момент можем да я ороним. Как се рони царевица? Слагаме ръкавици на ръцете и започваме да я стискаме и въртим, като че ли изцеждаме влажен парцал. А за по-бързо и по-лесно, вземаме бормашината и завиваме кочана на бургията. Пускаме да се върти кочана и я пъхаме гладко в тръба, малко по-голяма от самия кочан. Става за секунди. Може да го видите образно тук. Наронените царевични зърна можем да сложим в празни и сухи огромни туби от минерална вода. И да ги сложим за 24 часа във фризера, а по-късно да ги съхраняваме на мрачно и изсъхнало място.

В изсушено положение, царевицата съдържа доста захари, протеин, белтък. А по наличие на изсъхнало вещество и калоричност, царевицата превъзхожда всички известни зеленчуци у нас. Захарната царевица е източник на скъпи витамини като А, В, С и РР.

За какво да употребяваме изсушената царевица?

Изсушените царевични зърна можем да употребяваме за доста неща:

  • кълнове – за задачата слагаме царевичните зърна в буркан и ги заливаме с вода. След 24 часа издеждаме водата и ги промиваме с вода всяка заран и вечер. След няколко дни ще имаме подготвени кълнове от царевица.
  • царевично брашно – то може изцяло да размени пшениченото брашно. С него можем да вършим различни печива, самун, палачинки, кексове, питки, мекици. От царевично брашно се прави обичайното ядене качамак.
  • за варене – можем да варим царевицата и да я слагаме като добавка в салати и ястия. А по какъв начин се вари царевица в тенджера под налягане вижте тук.

Как да сварим нежна царевица

Как да замразим царевица за зимата

Замразената царевица не губи нито аромата си, нито превъзходните си вкусови качества. Лесно се замразява и може да се употребява при нужда. Как се замразява царевица на кочан ? Имаме потребност от следните неща – царевица на кочани , голяма тенджера с вода, широка купа със студена вода и лед, пакети за фризер.

Слагаме кочаните да заврат в тенджерата с вода. Оставяме да ври 4-5 минути и вадим кочаните царевица , като ги слагаме незабавно в купата с лед. Изчакваме 4-5 минутки и вадим царевицата да се отцеди за малко. Подреждаме по този начин приготвената царевица в найлоновите пакети и пъхаме във фризера. По този метод ще имаме замразена царевица на кочан за 8-10 месеца.

По същият метод можем да замразим оронени зърна от царевицата , като за задачата просто оронваме зърната преди да ги сложим в пликовете.

Как да консервираме царевица за зимата

За да консервираме царевица на цели кочани в буркан, ще ни трябват млади царевички. Почистваме ги от листата и ги слагаме да се варят на котлона. След към 15 минути от завирането на водата, вадим кочаните и ги оставяме да изстинат.

Отделно от това вършим подсолена вода (20 грама сол на 1 литър вода), като за задачата завираме водата и прибавяме солта. Махаме от котлона и оставяме леко да се охлади. Подреждаме сварената млада царевица в буркани и доливаме с подсолената вода. Стерилизираме бурканите и съхраняваме на хладно. Ето по какъв начин се консервира царевица и по този начин да имаме от нея разполагаем за доста време.

И в този момент да забележим един финален метод, за почитателите на риболова:

Как да създадем подобаващата примамка за лов на риба от царевица

Сника: carpbg.com

За почитателите на риболова, които желаят да си подготвят подобаващата примамка от царевица за сезона, ще дадем 2 подобаващи предписания:

Рецепта 1 – вземаме изсушена царевица и я заливаме с вода в бутилка. Затваряме бутилката с капачката и я оставяме на слънце за 3-4 дни. През това време тя ще вкисне, само че пък това е извънредно подобаваща примамка за множеството риби.

Рецепта 2 – наронваме царевицата от един кочан и я слагаме да заври във вода на котлона. Оставяме да ври за 2-3 минути, а по-късно я оставяме да кисне във водата от 30 до 60 минути. Вече сме подготвени да се отдадем на нашето занимание.

С това приключваме нашата публикация за това по какъв начин да съхраним царевицата. Пожелаваме Ви със здраве да си хапвате от вкусната царевица!

Вижте по какъв начин да употребявате зелените домати от градината


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР