Как да излекуваме варовито пило при пчелите – заразяването на

...
Как да излекуваме варовито пило при пчелите – заразяването на
Коментари Харесай

Как да излекуваме варовито пило при пчелите с различни подходи

Как да излекуваме варовито пило при пчелите – заразяването на пчелното семейство с гъбички, които могат да унищожат цялото семейство, е проблем за всеки пчелар. Навременната обработка на кошера и лечебното подхранене ще избави пчелното семейство от загиване. Аскосферозата се предизвиква от гъбички Ascosphaera apis и се смята за рисково заболяване. Как да лекуваме пчелите, в случай че имат варовито пило?

Признаци на варовито пило

Аскосферозата е инфекциозно заболяване при медоносните пчели, предизвикано от плесенни гъби. Цялото семейство е болно: какавиди, майка, търтеи, ларви. Рискова група – ларви на възраст под 4 дни. Поражението на тялото стартира с навлизането на спори в червата. Мицелите покълват в тъканите, като излизат на открито.

Признаци на аскосфероза (варовито пило):

  • Ларвата е покрита с “кредово ” или сивкаво покритие, наподобяващо пух;
  • Ларвата набъбва, като заема цялата клетка;
  • Ларвите се мумифицират, като наподобяват на фрагменти от вар;
  • На дъното на кошера се виждат късчета като тебешир, като те наподобяват обелени слънчогледови семки.

Разпространение на варовитото пило – по какъв начин да излекуваме варовито пило

Първи се заразяват младите ларви, които се намират в долната част на питата или по краищата й. Източници на зараза: инфектирани пчели; прашец, атакуван от гъбички инвентар; мед. В кошера мицелът се популяризира от пчелите работнички. Инфекцията сред фамилиите се получава заради контакта на болна скитаща пчела със здрава. Търтеи и пчели-крадци предизвикат епидемията.

Причини за болестта

  • Слабо семейство – невисок имунитет;
  • Висока мокрота в кошера;
  • Прекомерна хипотермия на гнездото – неприятна изолираност, внезапно застудяване;
  • Нарушена хигиена при работа с рамките;
  • При обработката на кошера се употребява химия, която унищожава естествения баланс на pH-то;
  • Една от аргументите е неконтролираното потребление на медикаменти. Насекомите губят отбраната си против офанзивата на разнообразни гъбички.

Лечение на варовито пило при пчелите

Начинът да се отървете от инфекцията е неотложно да премахнете пчелните пити, където има инфектирано пило. Вместо това поставете чисти построени рамки или рамки с восъчни основи. Заразената майка се заменя с нова. Друг вид е да преместите фамилията в нов кошер. Мярката ще избави останалите пчели от гибел. Семейството се лекува с в допълнение поддържане, като се прибавят медикаменти за аскосфероза.

Не забравяйте да дезинфекцирате оборудването и кошера:

  • Йод с прибавяне на солна киселина – разтворът се нанася върху засегнатите области, дезинфекционният резултат настава след 5 часа;
  • 10% водороден прекис – 4 часа;
  • Засегнатите рамки би трябвало да бъдат унищожени;
  • Центрофугата се обработва с разтвор на формалдехид (15%);
  • Дезинфекцията на кошера може да се извърши по метода на “обгаряне ”. Пламъкът на газовата/бензиновата лампа би трябвало да работи върху вътрешните стени на кошера за към 30 секунди.

Подходящи препарати срещу варовито пило – по какъв начин да излекуваме варовито пило

При избора на артикули си коства да се даде желание на нетоксични съединения, които не вредят на здравето. Антибиотиците също са доста ефикасни. Лечението на аскосфероза с антибиотика нистатин се прави под формата на в допълнение хранене. Приготвя се разтвор от 1 литър подсладена течност и 0,5 г от лекарството. Третирайте в продължение на 3 дни, като извършите отмора за 5 дни. Антибиотикът се употребява за отнасяне на кошера и рамките с висока централизация от 20%. Друга алтернатива е да сложите 2 счукани таблетки нистатин в 1л сироп и по 5 капки йод, като третирате 3 пъти пчелите през 7 дни.

АСКОМАТ ХЕРБ – този билков дестилат основава неподходящи условия за напредък на гъбичката  Ascosphaera apis  и поддържа устойчивостта на пчелите към аскосфероза (варовито пило). Препоръчителната доза за отнасяне на болно семейство е 10 мл от продукта. Разтваря се в 200 мл захарен сироп (1:1), като сиропът се налива в хранилката. Или се разтваря в 90 мл захарен сироп (1:1), като сиропът се напръсква непосредствено върху пчелите и се накапва от горната страна върху питите. Пчелните фамилии се третират 2 – 4 пъти през период от 5 – 7 дни.

ТАЙФУН – различен биологичен артикул, който е основан въз основата на етерични масла. Лентите Тайфун подтикват развиването на фамилиите, увеличавайки снасянето на майките. Те задействат хигиеничното държание на пчелите и покачват имунитета на пчелите. Имат мощно изразен резултат против аскосферозата (варовито пило), като процентът на излекувани пчелни фамилии постоянно стига до 100%! Лентите се слагат по една на семейство, напречно на рамките, над гнездото. След 4-5 дни се прибавя нова лента.

Как да предпазим питите от молеца в края на пчеларския сезон

Лечение на аскосфероза с национални средства

Доказани способи за заличаване на гъбичките:

  • Чесън – счукан чесън се слага в марля и се поставя над рамките в кошера. Сменяйте с нова партида всеки ден в продължение на 4 дни. От всички национални средства за битка с гъбичките, чесънът е най-ефективен;
  • Йод – прави се разтвор от 10 мл йод и 1 литър сироп. С готовият разтвор се пулверизират всички пчели в заболялото семейство;
  • Билки – змийско мляко, бял равнец и полски хвощ се натрошават на ситно. Слагат се в марля и се поставя над рамките в кошера;
  • Отвара от хвощ , смесена със захар (1/1). Използва се като лечебна фалшификация.
  • Сода бикарбонат . Содата се поръсва върху плодниковите рамки, толкоз колкото е належащо, до момента в който се появи постоянно пило.
  • Листа от смрадлика – 7-8 листа от смрадлика се кипват за 5 минути в 6 литра вода. Маха се от котлона и се прецежда, като се прибавят 6 кг захар. Сиропът се оставя да се охлади. Дава се стремително на фамилията и забравяте за варовито пило. Ефекта е до третия ден.

Традиционните способи не оказват помощ доста, в случай че множеството от ларвите и възрастните инсекти към този момент са починали. За да се избегне зараза, е належащо от време на време да се прави профилактика на болестта, изключително напролет:

  • Следете влажността, предотвратявайте хипотермия, поставете пчелина на високо;
  • Дезинфекцирайте оборудването;
  • Поставете нарязан чесън сред рамките.

Аскосферозата при пчелите изисква съществено лекуване с подобаващите медикаменти. Най-добрият вид е да инспектирате кошерите постоянно, да реагирате навреме на признаците на зараза и да употребявате всички налични способи в композиция.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР