Кадровият колапс в армията се задълбочава. Свободните места са се

...
Кадровият колапс в армията се задълбочава. Свободните места са се
Коментари Харесай

Няма хора! Българската армия продължава да намалява

Кадровият колапс в армията се задълбочава. Свободните места са се нараснали още повече до близо 22%. Ръст има при офицерите - от 23 на 26%, a при матросите - oт 24 на 27 на 100. Числеността на доброволния запас е едвам 16%.

 

„ За огромна част от младежите военната специалност е непривлекателна заради тежестите и лишенията, рисковете, неприятните условия на труд и остарялото въоръжение “, написа в отчета, представен от бТВ.

 

На фона на все по-малко искащи да служат страната купува ново въоръжение. Догодина чакаме първите изтребители F-16, бойни машини „ Страйкъри “, патрулни кораби и радари.

 

„ Но всичко това няма да докара до повишение на бойните качества, в случай че нямаше стимулирани и знаещи, можещи и военнослужещи. Хората не желаят да служат, в случай че би трябвало да го вършат на остарели системи от 60-те и 70-те години “, изясни Йордан Божилов, някогашен зам.-министър на защитата.

 

Препоръчват се незабавни ограничения в закона за подготовка на запаса в спокойно време. След 15 години запасът ще бъде изцяло привършен, написа в отчета. Обсъжда се наложителна военна подготовка.
 

„ Аз съм надалеч от мисълта, че би трябвало да се върнем към  наборната войска, където всички младежи бяха задължени да служат. Варианти на подготовка в горните класове на учебното заведение или университетите в добър съгласно мен “, сподели още Божилов.   Въпреки увеличените за шести път заплати на военните, те остават неконкурентни на пазара на труда, написа още в отчета.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР