Роден съм в Съветския съюз. Не се страхувах от комунистите.

...
Роден съм в Съветския съюз. Не се страхувах от комунистите.
Коментари Харесай

Politico: Вълна от заплахи срещу журналисти и общественици, про...

" Роден съм в Съветския съюз. Не се опасявах от комунистите. Те също не могат да ме уплашат. Нямам никакви подозрения - знам, че зад това стои държавното управление ", споделя Джапаридзе, който има потребност от шевове, получил е разтърсване на мозъка и дълбоки жилави синини по гърба.

 

Нападателите ясно демонстрираха, че са се насочили към него поради обществената му съпротива против, който грузинският парламент утвърди във вторник.

 

Критиците на новия закон се притесняват, че държавното управление ще го употребява за кавга с медиите, опозицията и гражданското общество в тази кавказка страна с население от 3,7 милиона души. Десетки хиляди протестиращи излязоха по улиците, ядосани от обстоятелството, че държавното управление им наподобява решено да провали вероятностите на страната за присъединение към Европейски Съюз.

 

Брюксел се притесняваше, че новият закон ще предшества брутално угнетяване на инакомислието, само че насилието и заплашването на опозицията към този момент се ускоряват, даже преди законът да влезе в действие.

По време на митинг във вторник братът на Джапаридзе, опозиционният политик Зураб Джапаридзе, съобщи пред " Politico ", че няма да се поддаде на насилието, тъй като демократичното бъдеще на страната е заложено на карта.

 

" Можем да бъдем или на пътя към Европа, или на пътя към Беларус ", сподели той.

 

Зураб Джапаридзе сподели също, че група мъже са се пробвали да го атакуван три пъти, откогато законът за задграничните сътрудници стартира да провокира опозиция. По време на един от опитите той е стрелял с револвер във въздуха, с цел да възпре нападателите си.

На нечий прицел

 

Нино Зуриашвили също се сблъска с възходящата политическа опасност.

 

Основателят на проверяващото издание " Студио Монитор ", едно от изданията, които са изправени пред заплахата да бъдат оповестени за задгранични сътрудници, Зуриашвили получи позвъняване от незнаен номер предходната седмица. Гласът от другата страна на линията я наскърбява поради опълчването ѝ на законопроекта. Десетки други протестиращи и видни деятели споделят, че са се сблъсквали с сходни закани.

 

Няколко дни по-късно, когато Зуриашвили пристигнала в офиса си, била посрещната от десетки листовки с нейния лик, разлепени по стените извън, които я упреквали, че е " сътрудник, продаден за пари ", и наричали проверяващия орган " антигрузинска организация ".

 

" Това беше доста неприятно чувство. Това означаваше, че съм на нечий прицел ", споделя тя пред " Politico ".

 

Подобни плакати тя открива и наоколо до дома си. Колата ѝ също била изпочупена, изрисувана със спрей с пениси и графити, които я наричали " сътрудник, продаден за пари ".

" Това ме накара да осъзная, че от самото начало съм била права ", споделя тя. " Правителството основава групи, с цел да ни потиска. Ние се разсънваме в Русия. Ще се борим с тази война до дъно. Грузия няма да се трансформира в Русия. "

 

Димитри Чиковани, член на опозиционната партия " Обединено национално придвижване ", е атакуван от група неидентифицирани мъже покрай дома си на 8 май - същата нощ, в която е осъществено нападението над Гиа Джапаридзе. На фрагменти от видеонаблюдението се вижда по какъв начин петима мъже го бият безмилостно, до момента в който излиза от колата си. Той попада в болница с голям брой пострадвания по лицето и тялото.

 

Чиковани упреква ръководещата партия " Грузинска фантазия " и енигматичния олигарх, основал партията и понастоящем неин почетен ръководител, Бидзина Иванишвили.

 

" Нападателите и вътрешното министерство служат на еднакъв стопанин ", сподели той и добави, че макар започването на публично следствие е сигурен, че полицията няма да вземе случая му насериозно.

Грузинска база данни за фантазии

 

Управляващата партия " Грузинска фантазия " не демонстрира признаци, че се пробва да понижи напрежението.

 

В поддръжка на консервативните си поддръжници и отхвърляйки рецензиите на Европейски Съюз и Съединени американски щати, партията твърди, че новият закон е нужен, с цел да се спре задграничното въздействие, което подкопава обичайните полезности.

 

" Ако се подчиним на тези непознати наставления от руски вид, в бъдеще те със същия триумф ще изискат от нас да отхвърлим законите за фамилните полезности и отбраната на малолетните, да приемем еднополовите бракове, да легализираме опиатите ", съобщи в понеделник министър председателят Иракли Кобахидзе.

 

Що се отнася до побоищата, министърът на правораздаването Рати Брегадзе съобщи, че самите проевропейски протестиращи са отговорни за осъществяването на набези против личните си поддръжници. " Ако някой има изгода от сходна неразбория, това са хората, които стоят зад тези протестиращи ", сподели той.

 

Междувременно ръководителят на Народното събрание Шалва Папуашвили заплаши, че ще се оправи с стачкуващите - разгласи проектите си да сътвори база данни за тези, които съгласно него са " забъркани в принуждение, противозаконни действия, заплашване и изнудване или утвърждават сходно държание ".

 

Базата данни ще бъде оповестена в интернет, с цел да се посочат имената и да се засрамят упрекнатите в провинения. Критиците виждат в това следващия ход за дискредитиране на съперниците на държавното управление.

От " Грузинска фантазия " не дадоха отговор на многократните молби за коментар.

 

Във вторник, когато грузинският парламент гласоподава с 84:30 гласа " за " законопроекта, хиляди хора се събраха пред постройката на законодателния орган в центъра на Тбилиси, с цел да заглушат съвещанието с хор от свирки, вувузели и боричкане на тенджери и тигани. Полицията за битка с всеобщите вълнения разпръсна тълпите с водни оръдия и звуково оръжие. Властите арестуваха десетки хора, като използваха сълзотворен газ против мирните протестиращи, и бяха упрекнати в побой над арестуваните.

 

В края на митинга няколко мъже в черно, носещи маски, се нахвърлиха върху публицисти и минувачи, като снимаха присъстващите в явен опит да ги сплашат. Помолени от " Politico " да се разпознават и да обяснят своята страна в дебата, те резервираха безмълвие и продължиха да снимат присъстващите.

 

Грузинска фантазия беше предизвестена от сътрудниците си от Съединени американски щати и Европейски Съюз, че приемането на законопроекта ще навреди на евроатлантическите желания на Грузия.

Помощник-секретарят на Държавния департамент на Съединени американски щати Джим О`Брайън предизвести за евентуални наказания след гласуването във вторник.

 

" Ако законът бъде придвижен, отвън рамките на нормите на Европейски Съюз, и тук има подкопаване на демокрацията, и има принуждение против мирни протестиращи, тогава ще забележим ограничавания, идващи от Съединени американски щати. те нормално са финансови и ограничавания за пътешестване на лицата, виновни за тези дейности, и техните фамилии. "

 

 Дато Парулава и Габриел Гавин,. Преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР