Журналистката и бивш народен представител Юлияна Дончева представи новата си

...
Журналистката и бивш народен представител Юлияна Дончева представи новата си
Коментари Харесай

Юлияна Дончева в нова книга: Не изхвърляйте месото и млякото от менюто

Журналистката и някогашен депутат Юлияна Дончева показа новата си книга " Код алено: Моята истина за храненето ". В нея тя споделя за нездравословните храни и скритите капани в етикетите.

В книгата няма предписания, а потребни препоръки, информация за качеството на продуктите и способи за намаляване на тежестта. Пред OFFNews Дончева описа за какво е написала книгата и какво я е тормозило най-вече в храните на българския пазар.  

Какво Ви предизвика да напишете книгата?

От доста години се интересувам от вярното хранене. Съпругът ми беше деен състезател и съм говорила с неговите треньори, които имат интернационален опит в тази тенденция. Започнах да се интересувам още повече след първата ми бременност. Тогава наддадох доста и стигнах над 100 кг. За една година съумях да отслабна с 50 кг и да възстановя фигурата от младостта си. Тази смяна в моя живот и навлизащата мода на препоръките за здравословно хранене, дадени от непрофесионалисти, които постоянно освен не оказват помощ, само че и вредят, ме провокираха да задълбоча познанията си в тази тенденция.

Тогава предложих на една от малките екрани да създадем предаване за здравословни препоръки. Исках хората да знаят за продуктите в храните, за които се премълчава. За жал, продуцентите се уплашиха и прекратиха плана, а аз останах с извънредно доста материали по отношение на този проблем. Затова взех решение да напиша книгата, с цел да мога да успокоя съвестта си, че съм предала на хората информацията, която имам.

Кой от тези псевдосъвети ви тормози най-вече?

Притесни ме фактът, че стартира всеобщата мода да се изключва напълно от менюто млечни артикули, месо, глутен. Ако доктор е предложил такава диета, тя би трябвало да се съблюдава, само че не може да се изхвърлят такива храни от всекидневието ни.

Суровоядството също доста ме тормози. То е извънредно нездравословно за дребните деца, а виждате в международен мащаб какъв брой случаи има на деца със съществени здравословни проблеми поради този хранителен режим.

Знаете ли, че преди 60 години българският народ беше най-здравият в Европа? А в този момент сме най-болният. Позовавам се на проучвания. Каква е повода? Храним се с прекомерно доста модифицирани храни. Пакетирани храни и по този начин наречените „ храни-боклуци “. Те са полуфабрикати с консерванти, оцветители, ароматизатори и съставки, които са неразрешени в доста европейски страни. В България няма възбрана, при нас има рекомендации. Не считам, че би трябвало да има забрани, а задоволително информация за продуктите в храни, с цел да може всеки да реши кое е положително за него.

Смятате ли, че препоръките Ви за почасово хранене са потребни за работещите хора?

Аз не предлагам конкретизирани часове. Всеки има собствен личен темп, който би трябвало да съблюдава. Можем да подготвяме храната си у дома или да си купуваме пакетирана храна, която да е качествена. Аз съм споделила информация по отношение на това, което би трябвало да написа на етикетите на храните. В България в 99% от случаите палмовото масло се показва като растително, а то е хидогенирана храна. Това са дребните елементи и уловки, които хората не виждат.

Какво ще препоръчате на хората, които се хранят на открито?

Да избират пълнозърнести артикули и ясно посочена лой. Един италиански лекар онколог поучава следното: Колкото повече неразбираеми за нас съставки са изброени в нравственос, толкоз по-некачествена е храната. Ако има химически наименования в храните, не ги купувайте. Искам също по този начин да разбия един абсурд, че здравословната храна е скъпа. Не, има случаи, в които тя е по-евтина от нездравословната.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР