Журналисти от международната разследваща мрежа Белингкат за пръв път обявиха

...
Журналисти от международната разследваща мрежа Белингкат за пръв път обявиха
Коментари Харесай

Христо Грозев: Нека Кремъл докаже, че грешим

Журналисти от интернационалната проверяваща мрежа " Белингкат " за пръв път оповестиха имената на евентуалните реализатори на атентата по отравянето на съветския опозиционер Алексей Навални. Според данните, става дума за чиновници на съветските секрети служби ФСБ. Дъждовни води беседва с един от създателите на следствието - българския публицист Христо Грозев.

Г-н Грозев, Вашето изследване се базира на данни за пасажерите от избрани полети и на данни от мобилните телефони на хипотетичните причинители. Нима е толкоз елементарно да се прихванат тези данни на съветските секрети сътрудници?

Христо Грозев: Не съм сигурен, че след публикуването на нашето изследване сходно нещо отново ще бъде допустимо. Но да, до момента това в реалност беше по този начин. Служителите на ФСБ, които по всяка възможност са взели участие в отравянето на Навални, са доста изолирана и дребна групичка хора, за чието битие не подозират вероятно и техните сътрудници. Но цялостната секретност в това време лимитира опцията на групата да употребява подпомагане от други секрети сътрудници за заличаването на оставените от тях следи. Така си обясняваме лесния достъп до техните данни.

Означава ли това, че чиновниците на ФСБ са употребявали естествени мобилни телефони, чиито номера и данни не са били в допълнение предпазени? Могат ли сходни сътрудници да бъдат " разпознати "  като всеки различен човек, който употребява мобифон?

Христо Грозев: Едва ли може да се твърди, че те могат да бъдат " разпознати ". Защото всеки опит да се стигне до сходни данни е прекомерно рисков. Служителите, които оказват помощ за достъпа до въпросните данни, поемат значителен риск. По време на рискови пътувания чиновниците на ФСБ не употребяват персонализирани телефонни номера, тъй като те биха улеснили достъпа до данните за водените от тях телефонни диалози. Ние въобще не сме и опитвали да наблюдаваме данните за тези диалози, в това число и тъй като считаме, че по този метод бихме заплашили съществено нашите източници на информация. Вместо това ние се възползвахме от лекомислието и небрежността на сътрудниците, които по време на работата си доста постоянно са водили диалози от персоналните си телефони.

Алексей Навални споделя, че той и сътрудници на неговия  " Фонд за битка против корупцията " (ФБК) са си сътрудничели с Вас при разкриването на случая. Бихте ли споделили освен това по този въпрос?

Христо Грозев: Това стана в последната фаза на следствието. Преди месец се обърнахме към господин Навални, тъй като искахме да си изясним някои неща по отношение на неговия живот и да разберем по какъв начин е работила тази група от сътрудници на ФСБ в избрани интервали от време в неговото обграждане. В нашите изследвания открихме и съветски институти, които не подлежат на наказания, само че под прикритието на неуместни стратегии са разработвали неразрешени химически вещества. Към тях спада да вземем за пример изследователският център " Сигнал "  в Москва. На 6 юли установихме необяснимо мощна интензивност в телефонните връзки сред сътрудниците от тайната група на ФСБ, върху които бяхме фокусирали нашето внимание. Към този миг ние към този момент знаехме, че тази група е профилирана за работа с химически вещества и отравяния. Затова зададохме на Навални следния въпрос: " Смятаме, че сме разкрили екипа, който Ви е отровил, само че някои от неща остават неразбираеми. Можете ли да ни кажете дали на 6 юли се е случило нещо извънредно? ". Навални ни отговори, че във въпросния ден на жена му ѝ прилошало доста мощно.

Преди това сте разследвали отравянето на Сергей Скрипал и на българския предприемач Емилиян Гебрев, установявайки паралели сред въпросните два случая и отравянето на Навални.

Христо Грозев: Да, по този начин е. Главното разследващо ръководство (ГРУ) и Федералната работа за сигурност (ФСБ) са разнообразни служби, само че наподобява употребяват едни и същи институти, които създават за тях отровни вещества и им оказват помощ в използването им. Нашите информации демонстрират, че център  " Сигнал "  си сътрудничи с ГРУ, когато се приготвя интервенция в чужбина - като в тази ситуация със Скрипал, а с ФСБ - когато се възнамерява интервенция в самата Русия. Освен това чиновниците и на двете служби имат и аварийни идентичности, които са доста сходни по форма. Мисля, че всички секрети служби работят по този метод.

Каква е отровата, употребена в трите случая - постоянно ли става дума за разнообразни модификации на Новичок?

Христо Грозев: В случаите със Скрипал и Навални това беше доказано и от формалните резултати на анализите на самостоятелни лаборатории. В случая с българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев (бел. ред. токсичен през 2015, вероятно от ГРУ) ефектът от употребяваната отрова е бил доста подобен с този от Новичок. Ние четохме резултатите от анализите на българската и финландската лаборатории, само че те не бяха дефинитивни, тъй като чиновниците им не са търсили целеустремено за следи от Новичок. За да се разбере дали Гебрев е бил токсичен точно с тази отрова, би трябвало България да изпрати публична молба до Организацията за възбрана на химическите оръжия, само че това по този начин и не е станало досега.

Алексей Навални държи фотоси на сътрудниците, взели участие в отравянето муСнимка: YouTube/Алексей Навальный

Как да си разбираем обстоятелството, че след целия звук, който се подвигна към отравянето на Скрипал, съветските секрети служби са решили още веднъж да употребяват точно Новичок?

Христо Грозев: Мисля, че никой не е имал въобще желанието да проверява отравянето на Навални. Явно е трябвало той да почине в Русия, а след това да се появи подправен лабораторен разбор, каквито към този момент е имало, който да демонстрира, че в тялото му няма следи от отрова. За потреблението на Новичок по този начин и нямаше да разберем, в случай че водачът не беше кацнал спешно в Омск, в случай че лекарите там не бяха инжектирали на Навални незабавно атропин и в случай че Навални по чудодеен за него метод не се бе озовал на лекуване в Германия.

Какви са реакциите на съветските управляващи на Вашите разкрития?

Христо Грозев: Много се надяваме на ясни отговори. Да ни кажат например: едно или друго не е било по този начин, а напълно иначе. Биха могли, да вземем за пример, да ни пояснят, че съветските секрети сътрудници са били край Навални, с цел да му оказват помощ при положение на потребност. Засега има единствено саркастични реакции, като да вземем за пример туита на съветския представител в Организация на обединените нации, който пита: " Как по този начин Белингкат е съумял да разкрие тъкмо истината? ". Ние сме подготвени да продължим следствието или да поправяме някои неща, в случай че Кремъл спре да се крие. След всичко, което сме открили, в този момент е ред на Кремъл да потвърди, че всички тези съвпадения са единствено инцидентни. Би трябвало и да изясни за какво счита нашите тези за неверни.

" Белингкат "  е интернационална мрежа за проверяваща публицистика, учредена през 2014 година. Специализирана е в регулиране на обстоятелства и така наречен Open Source Intelligence (OSINT), изключително в региона на военните закононарушения, нарушение на човешки права и финансова престъпност.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР