Живот на кредит заради инфлацията. Все повече българи посягат към

...
Живот на кредит заради инфлацията. Все повече българи посягат към
Коментари Харесай

Спестяванията се топят, теглим повече потребителски кредити

Живот на заем поради инфлацията. Все повече българи протягат ръка към спестяванията си, с цел да покриват битовите си сметки, регистрират кредитните консултанти. В същото време Европейската централна банка утвърди невиждано повдигане на лихвите и алармира за по-нататъшни покачвания.

От началото на годината, когато за първи път в страната беше регистрирана двуцифрена инфлация, най-ниските спестовни сметки на българите са се „ стопили ” с 20%, регистрират специалистите. Очакванията на анализаторите са инфлацията да продължи да „ стопява ” по-малките спестявания - изключително през есенно-зимния интервал, най-много при хората с по-ниски приходи.

Междувременно специалистите регистрират връх при потребителските заеми.

Спрямо предходната година банките са отпуснали с над 1 милиарда лева повече заеми - средномесечно по 600-700 млн. Основно за поправки, покупка на уреди или коли, само че и за покриване на настоящите разноски на семействата.

„ За страдание, ние виждаме по какъв начин от началото на годината, когато инфлацията се ускори толкоз доста, дребните спестявания започнаха да изчезват от банковата система. Най-отчетливо се вижда при дребните влогове - до 5 000 лева Почти 20% от тях изчезнаха, хората ги изтеглиха и ги похарчиха, с цел да покриват месечните си потребности ”, изясни кредитният специалист Тихомир Тошев, оповестява Нова.

„ В зимния отоплителен сезон - тогава ще се разшири ножицата и може да обхване огромна група от семейства, на които ще им се наложи, в случай че са заделили някакви средства - да прибягват до тях, с цел да покриват месечните си отговорности ”, посочи кредитният съветник Борис Димитров.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР