Жителите на градовете, засегнати от земетресението в Турция през 1999

...
Жителите на градовете, засегнати от земетресението в Турция през 1999
Коментари Харесай

Черният 17 август 1999 г.: Турция почете хилядите жертви

Жителите на градовете, наранени от земетресението в Турция през 1999 година, си спомниха за жертвите и ужасите на бедствието, с карамфили в ръка. 

 Момиче оставя карамфили на монумент на жертвите на земетресението в Ялова

От северния град Гьолджук, където беше епицентъра на бедствието на 17 август, до мегаполиса Истанбул, където починаха хиляди, се организираха церемонии нощес вечерта и в ранните часове през днешния ден, в точното време, когато удари земетресението с магнитуд 7,4, написа " Марица ".

В Гьолджук, на брега на Каваклъ, голям брой жители се събраха за тържественото събитие към монумент в памет на жертвите. В този квартал на окръг Коджаели, беше епицентърът на земетресението. Тук имаше и най-вече жертви. Когато часовниците удариха 3:02 сутринта, момента на земетресението, хората резервираха минута безмълвие и се помолиха за жертвите.

„ Тези 45 секунди постоянно ще бъдат запомнени от хората на Гьолджюк “, сподели кметът на града Али Йълдъръм Сезер по време на събитието. Регионът претърпя доста вторични земетресения след пагубното земетресение, принуждавайки хората да прекарат съвсем седмица на открито. „ Ние възстановихме всичките си материални загуби, само че хората, които загубихме, няма да се върнат. Болката ни е към момента жива “, сподели Сезер.

„ Научихме урок и той беше, че бедствия могат да се случат когато и да е и постоянно би трябвало да бъдем нащрек. "

На по-ранна възпоменателна гала на същото място вътрешният министър Сюлейман Сойлу съобщи, че Турция е подхванала нови стъпки, с цел да бъде по-добре готова против бедствия след земетресението от 1999 година Той акцентира системата за ранно предизвестие и сподели, че страната постоянно ще застане до засегнатите при всяко бъдещо злополучие.

Министърът сподели, че в този момент са съсредоточени върху плануваното земетресение с магнитуд 7,5, което се чака да удари най-населения град в Турция Истанбул в бъдеще. „ Не знаем по кое време ще се случи, само че имаме цялостна подготвеност “, сподели той.

В Ялова, където починаха повече от 2500 души, хората проведоха нощно бдение пред монумент, отдаден на жертвите на земетресението, преди да стартира безшумно шествие в региона. Хората оставиха карамфили върху мраморните блокове, където бяха изписани имената на жертвите, и посетиха галерия, където бяха изложени фотоси от следствията от земетресението, което удари северозападната провинция.

Авджълар, където живеят най-вече от българските изселници в Истанбул, към момента стоят някои здания, мощно развалени от земетресението. Кварталът от европейската страна на Истанбул беше най-засегнатото място в града от бедствието през 1999 година Общо 247 души починаха, а 28 здания се срутиха при земетресението. Там беше проведена друга възпоменателна гала.

В столицата Анкара Службата за ръководство на бедствия и изключителни обстановки (AFAD) на годишнината организира обучение за избавителни и евакуационни дейности при земетресение. В централата на AFAD екипите за търсене и избавяне симулираха следствията от земетресение измежду руини. Придружени от кучета за следене, те претърсиха отломките за оживели и ги извадиха, до момента в който парамедиците помагаха на ранените. Пожарникарите направиха обучение, при което избавиха хора, блокирани в горяща постройка.

На 17 автуст 1999 година единствено за 37 секунди, по публични данни смъртта си намират 17 000 души, а над 40 000 са ранени. Неофициалната статистика обаче сочи, че при пагубния трус умират близо 35 000.

Най-тежки са разрушенията в градовете Измит, Ялова, Коджаели, Дюздже, Сакария, Гьолджюк и Истанбул. Сринати със земята са стотици хиляди здания. Близо 500 000 души остават без дом.

Земетресението провокира пожар в огромна нефтена рафинерия в Измит, както и приключване на петрол от нея в Мраморно море, което довежда до съществено замърсяване на водите. Вдига се и цунами с 2,5-метрови талази. 

Един от най-популярните турски ежедневници -  " Хюриет "  излиза с огромно заглавие - " Убийци "  в първия си брой след нещастието. Обвинението е ориентирано към компаниите, които са строили, без да се преценяват с условията за сигурност, макар че е известно, че Турция се намира в зона на нараснала сеизмологична заплаха.

Материалните вреди се правят оценка на към 10 милиарда $. От Министерството на благоустройството и жилищното строителство на Турция дефинират 10-годишен период за възобновяване на потърпевшите здания.

Ялова бе сред най-силно потърпевшите от земетресението градове. В градския парк днес се извисява и единственият в района монумент на починалите при труса. На него написа: " Ние няма да забравим ". 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР