Жилищата в България продължават да поскъпват, като най-висок ръст се

...
Жилищата в България продължават да поскъпват, като най-висок ръст се
Коментари Харесай

Старите жилища в Пловдив лидер по поскъпване

Жилищата в България не престават да нарастват, като най-голям растеж се следи в София и Пловдив. Имотите в столицата нарастват с 9.9% на годишна база през третото тримесечие на предходната година, до момента в който тези в Пловдив прибавят 9.2% за същия интервал, сочат предварителните данни на Националния статистически институт.

Докато в Пловдив се регистрира усилване в темпа на напредък, София записва леко закъснение в повишаването на жилищата. За съпоставяне, през второто тримесечие на предходната година нарастването в цената възлизаше на 8.1% за Пловдив и 11.9% за София.

Челната тройка по-ръст в цените на парцелите се добавя от Варна, където жилищата прибавят 8.9% на годишна база към цената си през третото тримесечие (7.5% през предходното тримесечие).
Обезценяването на парите подвига покупко-продажбите с парцели
Очакваното обезценяване на парите ще стимулира от ден на ден хора да влагат средства в недвижими парцели с цел да запазят спестяванията си или...
Прочети повече
Сред останалите най-големи градове в България, Стара Загора и Бургас регистрират растеж в цените на парцелите от по 7.3%, до момента в който в Русе цените нарастват с 6.2% на годишна база.

Общият показател на цените на жилищата в България записва покачване от 8.7% на годишна база през третото тримесечие, което е леко закъснение по отношение на рекордното повишаване от 9.1%, регистрирано през второто тримесечие на предходната година.
Старо против ново строителство
Най-висок растеж в цените на парцелите се следи при съществуващите жилища в Пловдив – покачване от 12% на годишна база през третото тримесечие на 2021 година. Това е леко закъснение в темпа на напредък, защото през предходното тримесечие повишаването възлизаше на 12.6%. В същото време новите жилища в Пловдив прибавят към цената си 5.7% през третото тримесечие.

Втори по най-голям растеж се подреждат новите жилища в София, които нарастват с 11.4% на годишна база (11.5% през предходното тримесечие). Старите парцели в столицата прибавят 8.9% към цената си (12.1% през предходното тримесечие).

Съществуващите жилища в Бургас нарастват с 11.1% на годишна база през третото тримесечие (6.7% през предходното тримесечие), до момента в който новото строителство прибавя едвам 2.1% към цената си (1% през предходното тримесечие).
Колко хора у нас живеят чартърен?
България е измежду страните в Европейския съюз, където всеобщо популацията живее в лични жилища. Логично страната ни се подрежда в чело...
Прочети повече
Ръст от 10.4% в цената записват съществуващите парцели в Стара Загора (9.6% през предходното тримесечие), а новите жилища регистрират нулево повишаване през третото тримесечие (4.4% през предходното тримесечие).

Новото строителство във Варна нараства с 9.4% на годишна база (12% през предходния период), до момента в който съществуващите парцели записват растеж в цената от 8.5% (5% през предходния период).

Най-скромно е повишаването на парцелите в Русе, където цените на съществуващите жилища нарастват с 6.7% (9.8% през предходното тримесечие), а тези на новите парцели записват растеж от 3.5% (1.6% през предходния период).

Общо за страната новите жилища нарастват с 8.5% на годишна база през третото тримесечие на предходната година (7.2% през предходното тримесечие), до момента в който съществуващите парцели прибавят към цената си 8.8% (10.2% през предходния период).

През третото тримесечие на предходната година покупко-продажбите с парцели възлизат на 67 328 броя, сочат данните на Агенцията по вписвания. Това е растеж от близо 19% на годишна база. Най-много продажби се регистрират надлежно в София, Пловдив и Варна.

Още от ИКОНОМИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР