Жените над 50 са най-бързо нарастващата група, на която икономиката

...
Жените над 50 са най-бързо нарастващата група, на която икономиката
Коментари Харесай

Какъв е проблемът с менопаузата?

Жените над 50 са най-бързо възходящата група, на която стопанската система разчита. Те са и най-образованото, осъзнато и квалифицирано потомство в историята. Спокойният диалог за менопаузата сега стартира по едно и също време на доста места: в лекарския кабинет, корпоративния свят, попкултурата, медиите. Октомври е разгласен за месец на менопаузата от СЗО - мотив да се срещнем с последните научни и медицински познания по тематиката.
" На 45 години - тъкмо когато съм набрала скорост, имам най-вече подготвеност и познания и съм в пика на кариерата си, ми се постанова да стартира да се оправям освен с физиологичните спънки към менопаузата, само че и с предразсъдъците ", споделя Надежда Данабашева, IT управител. С този проблем се сблъскват стотици хиляди дами по света, само че за разлика от предходните генерации, те са решени да създадат нещо, а не да стискат зъби и безмълвно да понасят и признаците, съпровождащи менопаузата, и табутата в обществото, което ги затруднява в допълнение .

" Жените, които сега са към 50-те, са най-образованото, осъзнато и квалифицирано потомство в историята ", споделя доктор Ивелина Герова, която е измежду създателите на.
Реклама
Въпреки че пред българската организация, отдадена на тази тематика, има доста работа, тя е част от настоящото световно придвижване за разрушение на стигмата и наваксване в медицината и законодателството, обвързвано с женското здраве.
Д-р Ивелина Герова, председателка на Българската асоциация по пери- и менопауза
Тази година Испания се трансформира в първата европейска страна, която одобри закон, по силата на който работодателите са длъжни да дават на служителките си платени почивни дни при менструални болки . И до момента в който в България към момента чуваме най-вече сексистки вицове за " критическата ", кметът на Ню Йорк Ерик Адамс разгласи, че един от главните му цели тази година е да подтиква повече компании да основат menopause friendly работни места .

Опра Уинфри стартира поредност от и просветителни начинания дружно с Мишел Обама. Посланието им е ясно: време е настройките на обществото по отношение на менопаузата да се трансформират. За този натурален интервал в живота би трябвало да се приказва също толкоз умерено, колкото и за времето. Това се пробва да внуши и комедийният сериал The Change с Бриджет Кристи, който излезе тази година, продукция на британския ефирен Channel 4.

Ние обаче сме надалеч от тази реалност, в която попкултурата, гарнирана с образован комизъм, може да образова. Дълбокото безмълвие по тематиката у нас е не просто недовиждане, а симптом за гневно поддържан сексизъм, който в последно време като че ли се ускорява.
Реклама
" В публичното пространство се покачва степента на тестостерон и радикализация, от ден на ден хора излъчват експанзия към всеки опит за пълноправие на дамите , в това число и в региона на здравето ", споделя художничката която ръководеше Националното учебно заведение за изящни изкуства до 2010 година, а сега работи за НХА. Тя добавя, че в патриархална България, " когато си жена над 50 години, все едно не съществуваш, точно по тази причина и малко лекари, медии и работодатели се интересуват от проблемите на едни несъществуващи за масата хора " .

Тези, които се интересуват постоянно просто желаят да продадат следващия артикул, само че за жалост, даже в желанието си за облага, отново не могат да намерят верния метод на връзка. Вместо това рекламният език постоянно още веднъж е сексистки и позорен, отразяващ средата . " Как желаеме почтително отношение, като ни популяризират хранителни добавки за менопауза и Постановление на Министерски съвет с " писна ми да изтрещяваш всеки месец " , казано от майка към щерка? Понякога се чудя дали рекламите се пишат от текстописци или от мармозетки в зоопарка ", споделя Мария Илиева, авторка на блога, и на Instagram профила за женско здраве.
Мария Илиева, авторка на блога La Martinia
Д-р Ивелина Герова и Асоциацията за менопауза са си сложили за цел да трансформират тази реалност, която въздейства върху качеството на живота на доста българки. Въпреки че междинната възраст за нахлуване в климактериума в Европа е 51 години , при някои дами той настава още на 40, а при други предхождащите признаци, или така наречен перименопауза, могат да продължат до 10 години. " Затова и създадохме асоциацията - дамите заслужават да бъдат осведомени, с цел да прекарат този дълъг интервал от живота си в положително здраве , лекарите и работодателите не са добре подготвени и вместо да ги поддържат, ги попречват ", споделя доктор Герова.
Какво е menopause friendly workplace
Това е предпазена и предразполагаща атмосфера на работното място, която разрешава на дамите да се усещат спокойни да споделят, в случай че имат признаци, които им пречат да работят, вместо да чуват злобни шегички по собствен адрес и да срещат недоумение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР