Желанието на бившия хазартен бос Васил Божков да бъде променена

...
Желанието на бившия хазартен бос Васил Божков да бъде променена
Коментари Харесай

По делото за пране на пари Божков успя да си издейства домашен арест

Желанието на някогашния хазартен необут Васил Божков да бъде изменена мярката му за неотклонение от задържане под страна на домакински арест беше задоволено. Във вторник Софийският апелативен съд разреши завърналият се от бягство в Дубай предприемач да чака процесите против себе си в дома си, следен от електронна гривна. Адресът, който е показал за задачата, е седалището на компанията му " Нове холдинг " на ул. " Московска " в София.

Мярката беше наложена по делото, по което съгласно прокуратурата Божков е управлявал проведена незаконна група за пране на пари, подкупи и отбягване на държавни такси за хазартния си бизнес.

Срещу него има и друго дело - за престъпни закононарушения, по което Софийската градска прокуратура в това време изиска нова мярка " задържане под стража ". Така може да се стигне до обстановка, в която по едното следствие Божков да получи облекчената мярка, само че в случай че по другото би трябвало да бъде арестуван, би следвало да се върне в следствения арест.

Срещу Божков има и трето следствие - за нелегално държане на антики. По него мярката е парична гаранция в размер на 1.5 млн. лева Пред публицисти юристът му Георги Гатев изясни, че ще апелира мярката по обвиняването за сбирката и занапред ще се запознае с настояването на прокуратурата за арест по другото дело.
Реклама
Ясно е също по този начин, че Божков е със статут на очевидец по друго дело - за рекет. Там неговите показания са съществени към този момент. Той твърди, че с цел да не заплаща държавна такса за хазартния си бизнес, е дал над 67 млн. лева на държавното управление на Бойко Борисов, като директно уличава като получатели самия някогашен министър председател, говорителката му Севделина Арнаудова и някогашния финансов министър Владислав Горанов.
Защо беше пуснат вкъщи
В претекстовете, с които Софийският апелативен съд позволява на Божков да чака производството по делото за пране на пари в дома си, е записано, че не са налице задоволително доказателства за продължителност, координация и обща воля на посочените за участници в незаконната група, която прокуратурата твърди, че Божков е управлявал в интервала 2014-2020 година Същото се отнася и за общата незаконна воля на визираните съдружници на Божков, които са в съдружничество с него в разнообразни търговски сдружения, а не между тях, уточни съдът.

По това дело обвинени са още осем души - някогашният ръководител на Държавната комисия по
хазарта Огнемир Митев, двама някогашни чиновници в нея - Пламен Георгиев и Тодор Марков, съдружниците на Божков Александър Тумпаров и Георги Попов, брачната половинка му Елена Динева и предприемачът Борис Бекяров.

Съдът приема също, че няма действителна заплаха някогашният
хазартен необут да извърши ново закононарушение, защото обвиненият в забележителна степен е стеснен. " Не се намира в състояние и условия за благоприятни условия за надзор, предписание върху чиновници, очевидци и няма заплаха от заличаване или укриване на документи ", се споделя в претекстовете.
Реклама Има ли доказателства, че е избягал в Дубай
Решението да бъде пуснат под домакински арест се базира и на обстоятелството, че прокуратурата не съумя да убеди недвусмислено съда, че Божков е избягал от правораздаването у нас през 2020 година

Съдебният състав одобри, че досъдебното произвеждане против него е било формирано след постъпване на тъжба от братята Найденови. Четири дни преди правене на постановлението за привличането на Божков за обвинен той е напуснал страната. Може да се спекулира дали е бил предизвестен, само че съдът не намира никакви безапелационни доказателства за това. Адвокат Гатев посочи, че когато клиентът му е отпътувал за Обединените арабски емирства (ОАЕ) той е бил свободен жител. Гатев изиска по-лека мярка за неотклонение за клиента си като уточни, че първата инстанция по мярката се е произнесла като се е позовала и на обвинявания, които въобще не са част от това наказателно произвеждане.

Самият Божков също откри мотив за излизането си от ареста. " Моля за по-лека мярка за неотклонение - може би парична гаранция или подписка. За човек на 67 години не е доста добре в ареста. Не се окайвам от здравословното си положение ", посочи той пред съда.
Ключовият въпрос
Основната конспирация към завръщането на Васил Божков в България на и арестуването му на летището на 23 август е какво се крие зад решението му да размени Дубай с килията в София.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР