„Жегата“ в държавата подпали „инициативността“ на синдиците на фалираната Корпоративна

...
„Жегата“ в държавата подпали „инициативността“ на синдиците на фалираната Корпоративна
Коментари Харесай

Синдиците на КТБ го удариха на летни разпродажби

„ Жегата “ в страната подпали „ инициативността “ на синдиците на фалираната Корпоративна комерсиална банка - Ангел Донов и Кристи Маринова. Вече шеста година търговете за активите на компаниите, които имаха задължения към ликвидираната през 2014 година финансова институция, вървяха постепенно и като че ли по авансово „ задание “. Очевидно сегашната обстановка, която разджурка властта, окуражи доближените до нея „ смукачи “ на благини и апетитните части от баницата "КТБ " да излязат на ярко в най-голямата горещина. Какво по-подходящо време за реализиране на следващия финансов удар от днешното?

Часове преди публицистичното привършване на броя (сряда, 19 август), някогашният шеф на кредитирането в КТБ Геори Зяпков заяви пред в. „ БАНКЕРЪ “, че синдиците са подготвили поредна порция "подаръци " за богоизбрани. Донов и Маринова са предложили за обществена обмен вземания по заеми, отпуснати на „ Сана Спейс Хотел Хисаря “ АД (фирмата е в произвеждане по несъстоятелност), чието обвързване надвишава 46 млн.лв., твърди Зяпков.

Реално видяно, резултатът от тази поредна "галимация " не е загадка за никого: бъдещият покупател ще се снабди с пет хотела в най-атрактивните български курорти - Банско, Пампорово, "Златни пясъци ", "Свети Константин и Елена “, Хисаря.

Търгът е плануван за 25 август - в края на най-отпускарския месец, когато евентуалните купувачи са пръснати по света и у нас, а изборът на "единствения " е... съвсем съдбоносен. Първоначална цена за всички вземания също е уместно приятна - единствено 5.9 млн. лв..

Справка в Търговския указател демонстрира, че КТБ е главен заемодател на притежателя на хотелите - „ Сана Спейс Хотел Хисаря “ АД, а цената на продаваното обвързване

се е „ сринала “ към осем пъти

- от над 46 млн. лева до 5.9 млн. лв..

Пред в. „ БАНКЕРЪ " Зяпков изясни, че в тази сума влизат и директни заеми към притежателя на капитала - „ Корси маунтин рисорт “ АД, по които притежателят на хотелите е встъпил в дълг.

Резонно се явява въпросът "Защо синдиците желаят да продадат вземанията по тези заеми на цена, която е повече от промоционална? “ И то в случай, че производството по неплатежоспособност на „ Сана Спейс Хотел Хисаря “ АД продължава, а те са главен заемодател и съдът е назначил синдик на сдружението по тяхно искане?

Да не приказваме, че няма никаква логичност имуществото на сдружението дебитор да не бъде осребрено по единствения логичен метод за реализиране на оптималната цена: посредством поетапни продажби - хотел по хотел, актив по актив.

Нормалното пояснение за протичащото се надали се основава на така наречен Програма за осребряване, одобрявана от главния негарантиран заемодател – Фондът за гарантиране на влоговете в банките. Защото негов ръководител е досегашния основен юрист на същите тези синдици – Матей Матев, настояват хората от гражданското съдружие „ Без боязън “. И задават въпроса - кой и по какъв начин прави оценка тези стойности?

Нещо повече - те настояват, че методът, по който са направени тези оценки, е повече от мистериозен. Което води до идващото разумно неразбиране "Как и за какво пониженията са в пъти под пазарните и балансовите стойности на активите? "

От сдружението задават и други въпроси, на които (поне до момента) никой не желае да отговори или да изясни кое по какъв начин се случва и за какво. Ето за какво би било добре, в случай че Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) и Специализираната прокуратура

най-сетне се вземат в ръце и се заинтересуват от случая.

Към проявения (евентуално) от тях интерес, би трябвало да се причисли и министъра на финансите, който по закон играе много значима роля в несъстоятелността на една банка.

Според сдружението, отговорите са ясни: „ Ще станем очевидци на следващото плячкосване на кредиторите на КТБ – различен ще стане главен заемодател и началник на несъстоятелността на сдружението, ще назначава синдик на сдружението, ще признава или натиска кредитори, ще дефинира компаниите за защита, за поддържка, за доставки и за услуги, свързани с туристическия бизнес..., след което ще продаде с голяма облага на който би трябвало обособените активи и парцели “.

И припомнят, че към юни 2014 година, когато беше съборена КТБ, балансовата стойност на тези хотели е била 58 млн. лв.. Освен това са на мнение, че сигурно, най-малко за половината от тази стойност, е могло да се търсят вложители и вероятно – с тези пари да погасяват отговорности към самата банка.

„ Само за сведение – всеки един от парцелите е изцяло приключен, работещ или е кадърен да проработи незабавно. Практиката на синдиците на банката демонстрира, че за избрани апетитни активи на КТБ в началото избраната цена безусловно постоянно понижава фрапантно - заради „ отсъствие “ на евентуални купувачи на вземанията. И най-после, както в съответния случай, ще се яви нов заемодател на „ Сана Спейс Хотел Хисаря “ АД, респективно - притежател на петте хотела, за сумата от към 2-3 млн. лв. “, показват от сдружението.

Кои са хотелите?

Отговорът на този въпрос, дават осведомените с кухнята на фалираната банка.

Става въпрос за „ Къща „ Калина “ в Банско (където Иван Искров бе сниман по какъв начин пее с Цветан Василев „ Назад-назад, моме Калино “), „ Белмонт “ - в курорта Пампорово, „ Глициния “ - в курорта „ Златни пясъци “, „ Сана “ - в комплекс „ Св. св. Константин и Елена “ във Варна, и хотел „ Сана спейс “ в Хисаря. Всеки един от тях, като изцяло приключен актив, коства в пъти повече “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР