Жега с цените. Голямото поскъпване започва от днес. Токът, парното,

...
Жега с цените. Голямото поскъпване започва от днес. Токът, парното,
Коментари Харесай

Жега с цените. Попарват ни с газ, ток, парно и топла вода

Жега с цените. Голямото повишаване стартира от през днешния ден. Токът, парното, топлата вода и газът скачат и то с доста. Точните нараствания ще станат ясни по-късно денем след решение на Комисията за енергийно и водно контролиране. От регулатора към този момент предизвестиха, че скокът ще е по-голям от предварителните калкулации, които предвиждаха повишаване на топлоенергията приблизително с 10%, на тока - с 3 на 100 и на газа - с 4 %.

Още предходната седмица ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов предизвести, че следва доста повишаване на парното и топлата вода от юли. Той изясни, че цените зависят от тези на природния газ, който от началото на годината е поскъпнал със 70 на 100 на европейските тържища, на петрола, който е скочил с 50  % на международните пазари и на въглеродните излъчвания, чиито цени също са се нараснали значително.

„ Предстои приемането на решения, които плануват съществено нарастване на цените, което никога КЕВР не желае, само че ние сме принудени по причина, че ценообразуващите детайли сме длъжни да ги отразим “, сподели Иванов, представен от БНР.

Така максимален скок на цените ще има при парното и топлата вода и той ще е по-голям от предвижданите приблизително за страната 10 %.

Цените на топлоенергията се дефинират за едногодишен интервал и до идващия юли могат да бъдат променяни единствено още един път и то не по-рано от половин година.

За година напред се постановяват и цените на тока за бита, които ще се усилят малко повече от плануваните 3 на 100. За разлика от тези две цени, цените на газа се дефинират всеки месец. Преди 20 дни беше изчислено, че синьото гориво би трябвало да нарастне с 4 на 100, само че най-вероятно скокът ще е близо 10 %.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР