Известно време отбягвах – историята на сегашната кралица на Великобритания

...
Известно време отбягвах – историята на сегашната кралица на Великобритания
Коментари Харесай

Короната или какво е да си кралица Елизабет II

Известно време отбягвах – историята на сегашната кралица на Англия Елизабет II, може би тъй като след " Имението Даунтън " нямах потребност да се връщам към света на крепости, господари, икономи, протокол, полилеи, мрамор и сребърни принадлежности. Но откакто прочетох с какъв бюджет е " Короната " (първият сезон има 10 епизода), взех решение, че Netflix няма да хвърлят напразно 130 милиона $, без стопроцентовото качество да е изцяло обезпечено. И е тъкмо по този начин!



" Короната " ще получи най-малко eдин от трите Златни глобуса, за които е номиниран – основна мъжка роля, основна женска роля и най-хубав трагичен сериал. Според мен сигурен е Джон Литгоу (познаваме го доста добре в комедийното му амплоа от " На посетители на третата планета " ), който прави извънземна, невъзможна за задоволително похвали роля в облика на Уинстън Чърчил. За Клеър Фой (Елизабет II) също съм сигурна, само че въпреки всичко да не пресилвам със залозите. Третата номинация, за най-хубав сериал, ще е сложна за продобиване (сред съперници като,, и ), само че и там шансът е по-скоро огромен.

Това, което е извънредно скъпо в " Короната ", е, че наблюдава интервал от историята през призмата на една персона, на една жена, която към момента е настоящ монарх и е видяла и взела участие във всички събития от международната политическа сцена от първо лице.



Първият сезон е фокусиран върху самото начало – сватбата й с принц Филип, раждането на децата й, гибелта на татко й, коронясването й, до 1955 година, когато Чърчил се отдръпва от ръководството. Първите години от нейното царуване са последните за колоса Чърчил, който, откакто е превел Англия през войната, спечелвайки я, управлява второ държавно управление. Тяхната връзка – дистанцирана и характеризираща се с голям съвместен почит, е показана като солидната основа, на която младата Елизабет стъпва, с цел да осъзнае себе си като монарх и да издигне държавните си отговорности над персоналните на майка, брачна половинка, въобще персона, непринудено пренебрегваща свободната си воля в името на страната.

Успоредно с това има една " персонална " нишка в сюжета, която интригува евентуално множеството елементарни хора – коя е тази жена, какви са връзките й вътре в фамилията, кой кой е във връзката й със брачна половинка, децата, майка й, сестра й, чичо й. Коя е Елизабет, през какви стадии минава като жена, какви взаимни отстъпки й се постанова да направи и какъв брой бързо би трябвало да " втвърди " себе си, с цел да бъде на равнището на позицията си. Този персонален детайл ни превежда по-добре през разбирането за тази жена, която аз персонално безпределно съм подценявала. Елизабет II се оказва извънредно забавна персона!



Останалото е ситуацията на разкош, разкош, разкош: дворци, зали, мрамор, полилеи, тоалети, перли, корони, публични вечери, яхти, лов, езда... и по този начин до 130 милиона $.  

Гледайте го! " Короната " е един от най-силните, в случай че не и най-силният сериал, появил се през 2016 г. 

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР