Известната американска журналистка Дороти Томпсън, работила в Германия през 1930-те

...
Известната американска журналистка Дороти Томпсън, работила в Германия през 1930-те
Коментари Харесай

Моят спомен за Хитлер: Малък човек с големи амбиции

Известната американска журналистка Дороти Томпсън, работила в Германия през 1930-те години, съумява да се контракти за изявление с Адолф Хитлер през декември 1931 година - още преди идването на националсоциалистите на власт. Срещата се организира в най-луксозния берлински хотел " Кайзерхоф ". Позволени са единствено три въпроса, съгласувани авансово с канцеларията на Хитлер.

Впоследствие Дороти Томпсън издава книга, в която разказва срещата (издадена е на британски през 1932, а в този момент към този момент я има и на немски). Впечатленията на Дороти Томпсън се оказват значително оракулски - тя извънредно тъкмо разказва заплахата от Хитлер и нацистката идеология, наричайки го " талантлив пропагандист ".

Когато националсоциалистите идват на власт през 1933 година, американската журналистка е прогонена от Германия. Но министърът на пропагандата на Йозеф Гьобелс деликатно следи нейното творчество и написа за нея в дневника си следното: " Срамно и възмутително е, че такива глупави женски създания, които вместо мозък имат плява, имат правото да приказват оскърбително против такава историческа големина като фюрера ".

" Впечатляващ и предвидлив разбор за възхода на Хитлер "

С оценки като тази немската преса посреща възторжено появяването на немски на книгата, в която стилистически се преплитат репортажът и очеркът, портретът и психограмата. Авторката проучва държанието на Хитлер, реториката и логиката на психиката на неговите почитатели. " Дороти Томпсън създава теорията на популизма, която е доста настояща и през днешния ден ", показва нейният издател Оливер Лубрих, професор по модерна немска литература и сравнителни проучвания в Берлинския университет. " Тя разказва обстановката, в която демокрациите търпят неуспех, а изборите могат да доведат до тирания. Тя размишлява и над въпроса при какви условия това, което е следила в Германия, би било допустимо в Съединени американски щати. "

Малък човек с огромни упоритости

" Когато влязох в стаята на Хитлер, бях сигурна, че срещам бъдещия деспот на Германия. Но единствено за 50 секунди се убедих, че това не е по този начин - толкоз време ми беше нужно да оценя поразителната маловажност на този човек, който държеше света в напрежение " - това е началото на книгата.

Хитлер приказва пред отряди на Щурмабтайлунг (SA) в ДортмундСнимка: akg-images/picture alliance

Цели 7 години журналистката се пробва да стигне до Хитлер, но старателно заобикаля срещите с задгранични публицисти - особено с американски. Ситуацията се трансформира, откакто Хитлер усеща своята мощ - до този извод стига Дороти Томпсън. " Хитлер желае властта...сега е подготвен да се обърне към света. И по тази причина се съгласи да ми даде изявление ", написа тя.

Цяла година преди Хитлер да стане райхсканцлер Томпсън е уверена, че нацистите ще съумеят да дойдат на власт в околните месеци. При това освен тя мисли по този начин. " Ако дойдете на власт, а аз мисля, че това ще стане, какво ще извършите за работническата класа на Германия " - по този начин звучи първият ѝ въпрос към Хитлер. След това: " Ако дойдете на власт, ще отмените ли действието на конституцията на Германската република? ". Освен това Томпсън допуска, че в случай че Хитлер пристигна на власт, ще се стигне до нова борба с Париж, по отношение на което пита " Какво ще извършите за интернационалното разоръжаване и по какъв начин ще поддържате връзка с Франция? ".

Хитлер не дава отговор на първия въпрос, заради което Томпсън го задава повторно. Но по този начин и не дочаква пълностоен отговор. Хитлер споделя, че не счита да разкрива детайлности от своята стратегия пред враговете, с цел да могат да я откраднат.

" Той е аморфен, съвсем неопределен човек, чието изражение на лицето припомня подигравка. Човек, чието телосложение прави такова усещане, сякаш се състои от хрущяли без кости. Той е нищожен и отегчителен, невменяем и нерешителен в себе си. Той е олицотворение на дребния човек " - по този начин Дороти Томпсън разказва Хитлер. Издателят ѝ Лубрих отбелязва, че журналистката е описала демагога като безразсъден в опита си да раздуе личната си значителност, което обаче не пречи той да бъде възприеман като огромна опасност. " Само очите му са особени - тъмносиви и изпъкнали, с изумителен искра, който постоянно се среща при гениите, алкохолиците и истеричните хора ", написа Дороти Томпсън. " Лицето му е лице на артист...Той е извънредно високомерен. Готова съм да се обзаложа, че си вири кутрето, когато пие чай. "

През 1939 година списание " Тайм " афишира Томпсън за най-влиятелната жена в САЩСнимка: Time, Bild: Peter A. Nyholm

Първата дама на американската публицистика

Дороти Томпсън е родена през 1893 година в Ланкастър, щата Ню Йорк, в семейство на методистки свещеник и стопанка. Майка ѝ умира, когато тя е на осем години. Благодарение на татко си Дороти получава опцията да учи гратис, по тази причина на 15 години постъпва в лицей в Чикаго, след което приключва Сиракузкия университет. На 26 години отпътува за Европа и става първата жена репортерка на огромни американски вестници - първо във Виена, след това и в Берлин.

След като е изгонена от нацистка Германия през 1934 година Томпсън става известна анализаторка и радиоводеща в Съединените щати, в тестванията си постоянно предизвестява за заплахата от нацисткия режим. Американката оказва помощ за прехвърлянето в Съединени американски щати на немските писатели-антифашисти като Томас Ман, който поддържа с пари и жилище.

През 1939 година списание " Тайм " излиза със фотография на Дороти Томпсън на корицата си и я афишира за най-влиятелната жена в Съединените щати наред с първата дама Елинор Рузвелт. Дороти Томпсън се е женила три пъти, в това число за Синклер Луис - първия американец, притежател на Нобелова премия за литература. Умира през януари 1961 година в Лисабон.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР