Известен журналист и собственик на най-популярната телевизия в Грузия, която

...
Известен журналист и собственик на най-популярната телевизия в Грузия, която
Коментари Харесай

Известен журналист бе осъден на 3,5 години затвор в Грузия

Известен публицист и притежател на най-популярната телевизия в Грузия, която е сериозна към държавното управление, бе наказан през днешния ден на три години и половина затвор, съобщи Агенция Франс Прес.

Ника Гварамия, водещ и притежател на проопозиционната телевизия " Мтавари ", бе приет за отговорен от съд в Тбилиси за нанасяне на финансови вреди на медията, която по-рано бе ръководена от него.

Гварамия също по този начин бе юрист на някогашния президент Михаил Саакашвили, който излежава 6-годишна присъда за корист с власт – наказване, което той жигосах като политическо стимулирано.

Гварамия сподели, че делото против него цели да запуши устата на сериозните медии.

Неговият юрист Дито Садзаглишвили назова присъдата противозаконна и добави, че " Гварамия е подложен в политически затвор ".

" В Грузия се правят политически репресии ", сподели той пред Агенция Франс Прес.  " В демократичните страни не затварят публицистите за дисидентски възгледи "

Известни лица и мениджъри в грузински малките екрани от дълго време упрекват ръководещата партия " Грузинска фантазия ", че употребява правосъдната система, с цел да потисне самостоятелните гласове.

Правозащитни групи също показват безпокойствие за медийната независимост в Грузия, като показват, че съвсем всички ръководители и притежатели на самостоятелни малките екрани, сериозни към държавното управление, се проверяват.

Омбудсманът на Грузия Нино Ломярия и " Трансперънси интернешънъл " обявиха в неделя, че са проучили случая с Гварамия и не са разкрили доказателства за осъществени от него нередности.

През октомври 2015 година Гварамия сподели, че медиатор на държавното управление го заплашил да огласи видеозаписи от неговия " персонален живот " в опит да го принуди да напусне публицистиката.

В интервала 2007-2009 година той заемаше разнообразни постове в кабинета на Саакашвили, наблюдавайки битката против корупцията

Независимите медии в Грузия постоянно имат сложни връзки с управляващите в страната, след нейната самостоятелност от Съветския съюз през 1991 година, показва Агенция Франс Прес.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР