Изригването на вулкана Йелоустоун остава една от най-ужасяващите природни перспективи

...
Изригването на вулкана Йелоустоун остава една от най-ужасяващите природни перспективи
Коментари Харесай

Световни последици от потенциално изригване на Йелоустоун

Изригването на вулкана Йелоустоун остава една от най-ужасяващите естествени вероятности в близост, като изригването евентуално ще засегне целия свят. Макар че няма признаци на изригване, в случай че това се случи, би било пагубно.

Самият вулкан се намира в Уайоминг, Съединени американски щати и в случай че има вятър, близките щати Монтана и Айдахо ще бъдат покрити с вулканична магма и пепел. Шансовете за оцеляване на стотици благи от епицентъра ще бъдат дребни за всеки, само че това е единствено началото на казуса, съгласно USGS.

Тъй като Йелоустоун е цялостен с разтопена канара, изригването ще изхвърли всичко това, оставяйки зоната куха. Това би предиздвикало земята да се срути и да сътвори друга калдера - меланхолия покрай устието на вулкана.

Отломки и пепел щяха да си проправят път в атмосферата, постепенно обикаляйки целия свят. Няма да има слънчевата светлина, което би довело до проваляне на температурите, известно като вулканична зима. Недостиг на храна по целия свят, защото културите ще се борят да порастват в новия климат, който действително може да продължи десетилетия.

В момента сеизмично рисковия регион се намира под непрекъснатото наблюдаване на геоложката работа на Съединени американски щати USGS.

USGS съобщи: „ Такова гигантско изригване би имало районни резултати като рухване на пепел и краткосрочни (години до десетилетия) промени в световния климат.

„ Ще бъдат наранени близките щати Монтана, Айдахо и Уайоминг, както и други места в Съединени американски щати и света.

„ Такива изригвания нормално образуват калдери, необятни вулканични депресии, основани при разрушение на земната повърхнина вследствие на евакуиране на отчасти разтопена канара (магма) изпод. “

За благополучие възможностите за изригване на Йелоустоун са доста дребни и на практика не съществуват.

USGS пресмята, че има към 0,00014 % късмет всяка година евентуално пагубният вулкан да избухне.

„ Няма доказателства, че следва пагубно изригване в Йелоустоун и е малко евентуално сходни събития да се случат през идващите няколко века. Учените също не са разкрили индикации за неизбежно по-малко изригване на лава. "

Йелоустоун е изригнал за последно преди повече от 600 000 години и някои откриватели считат, че мощността на вулкана понижава.

Д-р Томас Нот, вулканолог от Университета в Лестър, сподели: " Изглежда, че горещата точка на Йелоустоун е претърпяла трикратно понижение на способността си да създава супер-изригвания. Това е доста забележителен спад. "
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР