Изразът Да живееш в интересни времена“ е древно китайско проклятие,

...
Изразът Да живееш в интересни времена“ е древно китайско проклятие,
Коментари Харесай

Марк Валдер, Ringier: Който приеме AI ще бъде победител, останалите губят

Изразът „ Да живееш в забавни времена “ е антично китайско проклинание, само че и най-точното изложение на протичащото се по света през последните 12 месеца.

Геополитическото напрежение по разнообразни оси – САЩ-Китай, Русия-Украйна, Израел-„ Хамас “, трансформираха освен осведомителния публичен ред, само че и откритите в последните десетилетия бизнес процеси и връзки. От сигурността на световните вериги за доставки до отбраната на сериозните корпоративни активи – тази смяна засегна всички промишлености, които би трябвало да оперират в радикално друга среда.

Но в случай че приказваме за бизнес и исторически промени, то главният катализатор за такива през 2023 година, който дава сериозна поръчка да остане фактор и през идващите години (а за какво не и десетилетия), е изкуственият разсъдък (AI).

През миналата година технологията стартира да проправя пътя си във всяка една сфера. В опазването на здравето AI се употребява за диагностика, лекуване и ръководство на медицински данни. В електронната търговия той подкрепя рекламните акции и таргетирането на консуматори.

Индустриалните предприятия разчитат на технологията за автоматизация на индустриалните си процеси, оптимизация на ресурсите и изпреварваща поддръжка, а банките и доставчиците на финансови услуги – за разбор на данни и ръководство на риска.

А медийната промишленост? Тя също не прави изключение.

Ringier – традицията приказва за нововъведенията

Ringier AG е швейцарска медийна група, учредена през 1833 година в Зофинген и основана в Цюрих. През 2010 година тя стратира взаимно дружество с немския издател Axel Springer, което бързо разпростира своето портфолио в голям брой страни – от България, Унгария, Полша, Сърбия и Словакия до страни в Азия и Африка, като Виетнам, Мианмар, Гана, Сенегал, Нигерия, Кения, Уганда, Кот д'Ивоар и Южна Африка.

Освен на медийния пазар Ringier AG оперира със своите към 140 компании и в секторите на рекламата и електронната търговия, а технологиите са неизменима част от нейното ДНК, която обезпечава топлата връзка сред тези разнообразни бизнес траектории.

Но по какъв метод софтуерното развиване от последната година промени медийната промишленост и какво да чакаме през 2024 година?

Марк Валдер, основен изпълнителен шеф на 190-годишната организация, споделя пред Profit.bg по какъв начин водачите в бранша виждат бъдещето, обрисувано от изкуствения разсъдък.

Коя беше главната наклонност, която дефинира развиването на световния бизнес през 2023 година - като цяло и съответно във вашата промишленост?

Бих желал да подчертавам върху момента, който съгласно мен е доста значим във времето и който всички виждаме освен в персоналния си живот, само че и в бизнеса си. Това е ерата на генеративния изкуствен интелект. Технологията се появява във всеки бизнес, без значение дали става дума за телекомуникации, обезпечаване, банкиране, финансови услуги, или, несъмнено, медиите.

На всички би трябвало да е ясно какъв брой значимо ще бъде образованието - цифровата просветеност. В учебната система на всяка страна - от най-ниското равнище в детската градина до университетите, ще бъде от решаващо значение да образоваме младите в верните неща. А верните неща ще бъдат мощно повлияни от тези огромни езикови модели. Така че би трябвало да изградим набор от умения за нашите млади жители, с цел да могат те да работят с тези нови принадлежности.

До какви промени ще докара навлизането на изкуствения разсъдък в цялата палитра от промишлености?

Бих нарекъл епохата, в която навлизаме в този момент, преход от цифрова промяна към промяна на цифровото. Нещата в цифровия свят ще се трансформират генерално. Генеративният AI е доста повече от занимателни чатботове, с които потребителите могат да взаимодействат и да им задават въпроси. Той ще докара до голямо количество информация, която ще се влива в ежедневната ни работа и живот. Съдържанието ще се основава незабавно, било то видео, аудио или фотоси. Мисля, че това е доста положително развиване за всеки бизнес, който предлага цифрови услуги, а това на процедура значи всеки един бизнес.

А какво ще кажете във връзка с рисковете, за които предизвестяват доста специалисти?

Не мисля, че генеративният AI ще заличи промишленостите или ще унищожи фирмите. Напротив, в доста по-голяма степен имам вяра, че тези, които го възприемат и схванат по какъв начин да работят с новите принадлежности, ще бъдат спечелилите. Никой няма да бъде погубен, само че ще има спечелили и губещи, и тези, които възприемат огромните езикови модели, ще бъдат от спечелилите. Отново споделям, няма значение за кой бранш става въпрос.

Как Ringier, като водеща група, реагира на измененията, които AI постанова във вашата промишленост?

Това, което вършим сега в Ringier, защото сме дейни в медийния бранш, е да образоваме чиновниците си. На второ място, дефинираме ясна тактика отсега нататък. За първи път няма смисъл да дефинираме 3-годишна тактика, тъй като се опитваме да отгатнем по какъв начин ще се трансформират нещата в идващите 6 месеца. След това, несъмнено, разпределяме финансовите благоприятни условия за тези нови услуги.

Европейски Съюз е напът да реализира съгласие във връзка с регулирането на технологията, само че постоянно на регулации от този вид се гледа като на пречка пред развиването. Какво би трябвало да имат поради законодателите в това отношение?

Регулаторната рамка в региона на изкуствения разсъдък е извънредно значима. Трябва да бъдем доста деликатни, с цел да не прекалим с регулирането сега. Европа би трябвало да се стреми освен да бъде най-хубавата в региона на регулациите, само че и да бъде най-хубавата в региона на нововъведенията.

Поглеждайки обратно, ми се коства, без да съм безсрамен, че ние бяхме отлични в това да сме съдии и да вкарваме страхотни правила, а не да бъдем същински новаторски. Всички би трябвало да сме сигурни, че даваме задоволително благоприятни условия за развиване на генеративния изкуствен интелект и не го контролираме прекалено.   

Коя друга софтуерна наклонност бихте извели пред скоба?

Много сериозна и сериозна е и тематиката с киберсигурността. В едно от изследванията, които прочетох преди няколко месеца, се споделя, че нормално една средностатистическа компания схваща, че е била атакувана, седмици откакто това се е случило. Затова считам, че е от решаващо значение за всяка организация, която дава цифрови услуги, да разполага с в действителност добра киберсигурност.

Знам, че това коства доста пари, знам, че изисква доста гений, старания и ноу-хау, само че е безусловно належащо. Все отново всички ние боравим с чувствителни данни, когато вършим бизнес в цифровото пространство.



По всичко проличава, че главните трендове, оставили отпечатък върху световния бизнес през 2023 година, ще продължат да се развиват и през идната година. А дали изразът „ Да живееш в забавни времена “ ще се окаже проклинание, или ще се трансформира в благословия за бизнеса, зависи значително от самите компании и тяхното отношение към динамично изменящата се околна среда. От геополитическите завихряния до плаващите пясъци на изкуствения разсъдък, чиято двойнствена природа го превръщаща по едно и също време в източник на закани и изобилен контейнер на нови благоприятни условия. 

Иван Гайдаров, Димитър Илчев
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР