Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се съгласи да сформира правителство на

...
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се съгласи да сформира правителство на
Коментари Харесай

Експертиза и легитимност: Активите на новия израелски кабинет на единството

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се съгласи да образува държавно управление на националното единение, което включва членове на опозицията и някогашни военни водачи, ход, целящ да успокои страната, разтърсена от смъртоносната офанзива на Хамас, която умъртви 1200 израелци, предадоха международните организации.

Нетаняху се съгласи в сряда да сформира държавно управление с Бени Ганц, началник на партията Национално единение. Ганц, някогашен министър на защитата, е служил като шеф на кабинета в държавно управление, ръководено от Нетаняху, по време на предходната война сред Израел и Хамас през 2014 година

Решението за сформиране на ново държавно управление идва след яростни рецензии към Нетаняху поради изненадващата офанзива от Хамас през уикенда - най-лошият неуспех на израелското разузнаване от десетилетия.

Израелският министър-председател също по този начин се стреми да откри известно единение в страната след интервал на поляризация в израелското общество и политика.

Преди офанзивата проектите на Нетаняху да преразгледа правосъдната система на страната провокираха най-голямото протестно придвижване в историята на Израел и разделиха израелците. Някои израелски чиновници по сигурността предизвестиха, че враговете на страната може да се опитат да се възползват от разтърсванията в Израел, с цел да нанесат удар.

„ Най-важното деяние в този момент е да се откри единството на нацията “, сподели Нетаняху по време на телевизионна тирада във вторник. „ Разделението завърши. Всички сме единни. И когато сме обединени – печелим “, сподели той.

Преговорите с опозицията започнаха малко откакто Хамас, която Съединени американски щати и други страни дефинират като терористична група, атакува Южен Израел. Призивите за държавно управление на единството пристигнаха от политически партии от целия набор и от необятната общност. Членове на държавното управление бяха подлагани на рецензии в обществени изяви, показва The Wall Street Journal.

Сега, с идването на Ганц, както и на Гади Айзенкот, различен някогашен боен шеф в партията на Ганц, анализатори споделят, че обществеността и военните ще имат повече доверие в решенията на управлението.

„ Експертиза и легитимност, това са двата актива, които това държавно управление ще има, с цел да води тази война “, споделя професор Гидеон Рахат, политолог в Еврейския университет и старши помощник в Израелския институт за народна власт, представен от WSJ.

Ганц и Нетаняху се договориха за образуването на дребен боен кабинет. Той включва и министъра на защитата Йоав Галант, който е от партията на Нетаняху Ликуд и е някогашен почитан боен. Във военния кабинет също по този начин ще има двама наблюдаващи: някогашният шеф на щаба Айзенкот и Рон Дермър, дълготраен и приближен съдружник на Нетаняху, който сега е министър по стратегическите въпроси. Наблюдателите могат да вземат участие в полемиките, само че не могат да гласоподават, разграничаване, което би имало малко значение поради дребния размер на кабинета, споделя Рахат.

Новият кабинет беше призован съвсем незабавно след сключването на съглашението, като Ганц и Айзенкот се причислиха към него в сряда вечерта на фона на опасения от въздушна офанзива от Ливан. По-късно израелските военни обявиха, че не е имало офанзива.

Яир Лапид, ръководителят на опозицията, ще има непокътнато място във военния кабинет, в случай че желае да се причисли, се споделя в взаимното изказване на Нетаняху и Галант.

Миналата година Лапид беше за малко министър-председател, откакто преди този момент беше външен министър. Включването му в кабинета може да укрепи външната дипломация на Израел по време на войната, споделя политическият анализатор Гидеон Рахат.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР