Израелският министър на отбраната Йоав Галант призова в събота правителството

...
Израелският министър на отбраната Йоав Галант призова в събота правителството
Коментари Харесай

Израелският министър на отбраната призовава за спиране на съдебната реформа

Израелският министър на защитата Йоав Галант прикани в събота държавното управление да спре законодателството за, заявявайки, че извънредно изострилият се спор по отношение на ограниченията съставлява заплаха за националната сигурност. " Задълбочаващото се разделяне прониква във военните и отбранителните институции - това е ясна, непосредствена и действителна заплаха за сигурността на Израел ", сподели Галант в малко телевизионно изказване.

Призивът на Галант притегли поддръжка от минимум двама негови депутати от партията Ликуд, Юли Еделщайн и Дейвид Битан, които споделиха, че промените би трябвало да бъдат направени с необятно единодушие.

Не е ясно дали министър председателят Бенямин Нетаняху, който завършва визитата си в Лондон и има за цел да завърши законодателство по най-малко един законопроект през идната седмица, ще се вслуша в апела им.

Нетаняху - съден за корупция, за която той отхвърля - е подложен на напън от други в ръководещата си коалиция, които желаят той да продължи тази седмица със законопроект, който би им дал повече въздействие при избора на съдии. Израелските медии оповестиха, че към 200 000 израелци са се протестирали против проекта в Тел Авив в събота, с десетки хиляди други в цялата страна.

Крайнодесният министър на полицията Итамар Бен-Гвир прикани Нетаняху да уволни Галант, който съгласно него се е поддал на натиска на опозицията.

Опозиционният водач Яир Лапид похвали " смелата стъпка " на Галант и сподели, че е подготвен за диалози за промените, откакто държавното управление спре законодателството.

Галант сподели, че поддържа промяната на правосъдната система, само че това би трябвало да стане с необятно единодушие. Но със солидно болшинство от 64 места в Народното събрание, обединението отново щеше да има задоволително гласове и без него.

Началникът на защитата по-рано изрази опасения по отношение на вълната от израелци, които дадоха обещание да не се преценяват с призовките за резервисти, в случай че промените продължат, заявявайки, че това може да отслаби готовността за война.

Планът за правосъдна промяна, разгласен на 4 януари, хвърли Израел в най-тежките му политически рецесии от години, защото всеобщите митинги заляха страната. Това също провокира угриженост в чужбина и предизвестия за сериозна икономическа реакция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР