Изправено пред безпрецедентна суша, португалското правителство препоръча на 43 общини

...
Изправено пред безпрецедентна суша, португалското правителство препоръча на 43 общини
Коментари Харесай

Сушата в Португалия води до поскъпяване на водата

Изправено пред невиждана суша, португалското държавно управление предложи на 43 общини краткотрайно да усилят цените на водата за най-големите консуматори и да преустановят почистването на улиците и поливането на публичните паркове и градини.

По данни на националния институт по метеорология IPMA цялата континентална част на Португалия страда от тежка или рискова суша в резултат на горещините през последните месеци.

Министърът на околната среда Дуарте Кордейро съобщи късно в сряда, че от 61 язовира в континентална Португалия 10 са в сериозно положение, като количеството на съхранената вода е под 20 % от потенциала им.

Почти пресъхналите язовири зареждат 40 общини в северната и централната част на страната, а три от тях са в подвластния от туристическата промишленост Алгарве.

Въпреки че страната като цяло разполага с задоволително вода в язовирите си за двугодишно ползване, 10-те в сериозно състояние нямат задоволително за една година, сподели Кордейро.

Португалия има общо 278 общини, които дават отговор за обезпечаването на вода за популацията.

Кордейро съобщи, че в 43-те най-засегнати общини държавното управление е предложило за интервала, когато сушата е била най-тежка, да усилят цената за фамилиите и компаниите, които употребяват повече от 15 куб. м вода на месец. Средностатистическото семейство в страната употребява 10 куб. м на месец.

Те би трябвало също по този начин " краткотрайно да преустановят несъществените използва на вода, а точно за миене на улици и поливане на зелени площи, както и в декоративни фонтани и плувни басейни ", сподели той и добави, че държавното управление ще помогне за бързото използване на тези ограничения.

" Винаги съществува правна опция държавното управление да одобри ограничения с по-голяма мощ от рекомендациите, въпреки че към този момент това не е належащо ", сподели той и съобщи, че общините са подготвени да работят.

През февруари държавното управление подреди на шест язовира да спрат производството на електрическа енергия, а от август Португалия приключи напояването на голф игрищата и публичните паркове и градини в Алгарве, с цел да не се постанова режим водата за човешка приложимост.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР