Изправени сме пред най-тежката рецесия от 80 годиниСветът може да

...
Изправени сме пред най-тежката рецесия от 80 годиниСветът може да
Коментари Харесай

ООН със зловеща прогноза. Иде крайна бедност

Изправени сме пред най-тежката криза от 80 години
Светът може да се сблъска с най-големия си стопански спад от 80 години заради резултатите от пандемията от ковид. Това заяви генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш във видео изказване на форума за Нобелова премия.

" Социалните и стопански вреди от пандемията са големи и не престават да нарастват. Няма ваксина, която може да поправя към този момент нанесените вреди. Изправени сме пред най-тежката световна криза от осем десетилетия. Крайната беднотия и опасността от апетит се усилват. ", предизвести Гутериш, представен от Българска национална телевизия.

Ръководителят на Организация на обединените нации уточни, че повода за това състояние е съществуващото неравноправие и несправедливата конструкция на обществото, които пандемията разкри. Гутериш съобщи, че реакцията на страните по отношение на пандемията не е координирана и тази обстановка би трябвало да бъде поправена, когато се популяризира имунизацията.

" Пандемията се трансформира в невиждана рецесия, при която светът е изправен пред общ зложелател. За страдание държавните управления не излязоха с общ отговор на тази световна опасност ", сподели генералният секретар. Той напомни, че през цялото време Световната здравна организация е предоставила фактическа информация и научни насоки, които би трябвало да бъдат основа за координирани световни дейности. Но отговорът беше непълен и безреден. Страните, районите и даже градовете се съревноваваха между тях за доставка на съществени артикули и медицински служащи ", сподели Гутериш.

" Не можем да позволим да се случи същото с достъпа до нови коронавирусни ваксини, които би трябвало да станат публично притежание ", заключи той.

Генералният секретар на Организация на обединените нации очерта две световни закани през идващото десетилетие. " Ерозията на режима за нуклеарно разоръжаване и беззаконието в киберпространството са единствено две области, които могат да провокират световна повсеместна рецесия през идващото десетилетие ", съобщи Гутериш.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР