Изправени пред покачващите се цени, европейските министри на земеделието се

...
Изправени пред покачващите се цени, европейските министри на земеделието се
Коментари Харесай

Брюксел подготвя изключителни мерки в подкрепа на селското стопанство

Изправени пред покачващите се цени, европейските министри на земеделието се застъпиха за " хранителен суверенитет ", даже в случай че това значи да се опълчи на задачите за екологизиране на бранша.Цените на пшеницата доближиха върхове, а тези на рапицата, слънчогледа, царевицата следват придвижването. Възходящата наклонност се ускори, откакто Русия нахлу в Украйна. Тази инфлация към този момент има  " съществени последствия за отглеждането на животни в Европа "  , заяви Януш Войчеховски, европейски комисар по земеделието, в края на неофициалния Съвет на министрите на земеделието.

Европейските фермери са мощно наранени от разтърсванията на пазара. Протеините от зърнени култури и маслодайни семена са суровината за фуражи и спирането на износа на тези храни от Украйна оказва директно въздействие върху покачването на цените. Европейският съюз (ЕС) внася обилни количества от тези артикули от Русия и изключително от Украйна. Така 57% от доставките на царевица идват от украинските равнини.

Секторът на свинското месо е изключително обиден от тези нараствания. Продажната цена на прасетата е най-ниска, до момента в който цената на храната за храненето им е най-висока. Този растеж на цените идва в допълнение към грандиозните нараствания на цените на силата, товарите и торовете, чийто индустриален развой най-често се основава на природен газ. Цената им се е нараснала със 142% за една година, а близо една трета от размера на импортираните торове е от Русия.

В този подтекст на изключителна накърнимост на част от селскостопанския свят, Европейската комисия ще предложи в идващите дни  " изключителни ограничения "  за компенсиране на пазарните несъответствия, планувани в европейския правилник за общата организация на пазарите. Това може да бъде помощ за предпазване на животни от животновъдите, с цел да се понижи предлагането на пазара и по този метод да се покачат цените. Януш Войчеховски се базира на потреблението на  " запаса за селскостопанска рецесия "  от над 450 милиона евро, с цел да помогне на фермерите, които са изправени пред ценова неустойчивост.  " Европейският съюз може да предприеме няколко ограничения, като усили държавната помощ за селскостопанските предприятия или понижи или даже отстрани митническите цени за избрани продукти  ", прибавя Даниел Азеведо от Copa-Cogeca, организация, която сплотява по-голямата част от европейските аграрни съюзи.

Изправени пред мащаба на рецесията, министрите на земеделието на Европейски Съюз показаха ясна молба  " да се откри европейски снабдителен суверенитет "  и да се потвърди  " подхранващата задача "  на селскостопанските политики, съгласно Жулиен Денорманди, френски министър на земеделието и храните. Приоритетната политическа цел в този момент е  " освобождение на индустриалния капацитет в Европа "  , добави еврокомисарят, да вземем за пример посредством усилване на развъждането на зърнени или маслодайни култури.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР