Изпълнителният директор на разследващия уебсайт Белингкат“ Христо Грозев, мразен от

...
Изпълнителният директор на разследващия уебсайт Белингкат“ Христо Грозев, мразен от
Коментари Харесай

Риск за обществената сигурност: Британската полиция не пусна Христо Грозев на наградите БАФТА

Изпълнителният шеф на проверяващия уеб страница „ Белингкат “ Христо Грозев, ненавиждан от Кремъл, съобщи в петък, че е бил възпрепятстван да участва на церемонията по връчване на премиите БАФТА от английската полиция, която се е тормозила от вероятни " враждебни планове на задгранични страни ".

Христо Грозев съобщи в Туитър, че „ с изненада “ разкрил, че на него и фамилията му е било " неразрешено " от английската полиция да участват в неделя на връчването на премиите БАФТА, за каквато е номиниран документалният филм " Навални " за съперника на Владимир Путин, който бе токсичен, а след това хвърлен в пандиза. Причината, посочена съгласно журналиста, била, че " представляваме риск за публичната сигурност ".

Във кино лентата е показан Грозев, който споделя детайлности, говорещи, че в заговора за отравянето на Навални е забъркан Кремъл, прецизира Би Би Си. Русия отхвърля да е забъркана в покушението.

Лондонската полиция акцентира: " фактът, че някои публицисти се сблъскват с враждебни планове от страна на задгранични страни, до момента в който са в Обединеното кралство, е действителност, която ни тревожи ", като отхвърли да разяснява сигурността на несъмнено лице или дадените му препоръки.

" Натоварени сме да работим с нашите сътрудници от разузнаването , с цел да проверяваме тези закани и да предприемем други ограничения, с цел да подсигуряваме сигурността на засегнатите лица ", се споделя в официално съобщение на Скотланд Ярд.

Лондонската полиция също по този начин акцентира, че не може да забрани на никого да посещава " частно събитие ", което е отговорност на уредниците на проявата. Тя признава, че препоръките ѝ може да значат, че уредниците би трябвало да вършат " сложен избор, с цел да решат по какъв начин да понижат рисковете за сигурността на своето събитие ".

" Безопасността на всички наши посетители и личен състав по време на церемонията постоянно е наш безспорен приоритет и всяка година вземаме надеждни и подобаващи ограничения за сигурност ", обявиха от БАФТА.

Обявен за търсене в Русия, 53-годишният публицист посочи заплахите, пред които са изправени хората от тази специалност - освен от страна на " диктатори убийци ", " само че и по тази причина, че гласовете на публицистите се заглушават - вместо да се усилват - от цивилизования свят, на който те се пробват да служат ".

Основан през юли 2014 година от английския блогър Елиът Хигинс, основаният в Нидерландия уебсайт „ Белингкат “ е профилиран в публицистиката, учредена върху разбор на данни, налични за всички в интернет.

Сайтът е разследвал, наред с други неща, злополуката с полет MH17, при която починаха 298 души в Източна Украйна през 2014 година, хипотетичното присъединяване на съветското разузнаване в отравянето на двойния сътрудник Сергей Скрипал на английска земя и на опозиционера Алексей Навални.

Напоследък екипът на „ Белингкат “ се концентрира върху съветската инвазия в Украйна.

Русия, която наскоро дефинира „ Белингкат “ като " опасност ", счита организацията за " нежелана " на своя територия.

През септември Грозев, който дава отговор за следствията по отношение на Москва, разказа „ Белингкат “ пред Агенция Франс Прес като " най-лошия призрачен сън на Кремъл ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР