Изпълнителен директор на голяма технологична компания съвсем спокойно може да

...
Изпълнителен директор на голяма технологична компания съвсем спокойно може да
Коментари Харесай

Да те убие мрежата – цензура или STOP на език на омразата?

Изпълнителен шеф на огромна софтуерна компания напълно умерено може да отнеме високоговорителя даже на считания за най-могъщ политик - президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Политиците се оказаха извънредно подвластни от обществените мрежи, които са най-пряката естрада към техните гласоподаватели. А довчерашните радетели на свободата на словото - обществените мрежи, през днешния ден са спрягани за най-свирепи цензори.

Ако фирмите Microsoft, Alphabet (компанията майка на Google), Apple, Фейсбук, Amazon и Twitter бяха страна, тя щеше да е третата международна мощ, оставяйки пред себе си единствено Съединени американски щати и Китай. Засега. Технологичните колоси са суперсилата, чиято обща капитализация е близо 8 трилиона $. А в този момент представете си, че тези компании - колоси, въпреки и съперници, тръгнат против вас. Доналд Тръмп освен си го показа, само че и бе тотално премахнат от тях виртуално.

След като Twitter изтри профила на Доналд Тръмп в края на президентския му мандата поради апелите към протест и щурма на Капитолия, образецът беше последван от Фейсбук, Instagram, YouTube, Amazon и още няколко по-малки платформи. Европейските политици се разтревожиха. Причината: софтуерните колоси са концентрирали прекомерна власт - икономическа, политическа и информационна. И всеки политик може да се окаже личност нон-грата, в случай че ползите за трилиони на колосите не съответстват. Акцията " Тръмп " повдигна редица въпроси, свързани със обществените мрежи - тяхното икономическо въздействие, опцията да трансформират политическия ред и заплахата за свободата на словото.

Това са тематиките, по които приказваме през днешния ден в предаването с публицистите Михаил Кръстев и Цвете Тюлева. Включваме създателят на Dir.bg Цвете непосредствено от Съединени американски щати с коментар за отзвука там и с последни детайлности за най-горещото събитие в света на 20 януари - встъпването в служба на американския президент Джо Байдън.

" Наистина, великата Америка стана за смях поради това, че Доналд Тръмп съумя да внедри ненавист и разцепление по един доста обикновен метод, който за удивление на целия свят се оказа доста работещ. Тази тирада на омразата и думите му, че демократите са му откраднали властта, го направи личност нон-грата в обществените мрежи, което стана и вест №1 в целия свят.

Това несъмнено е казус в Америка, който доста съществено беше отразен в медиите и продължава да бъде отразяван поради мощната сензитивност на американците към тематиката за свободата на словото и въпросите за човешките права. Много хора в Съединени американски щати го нарекоха цензура. Някои даже са безапелационни, че това е неприемливо и софтуерните колоси би трябвало да дават отговор пред съда ", споделя Цвете Тюлева, която следи от близко и обстановката към инаугурацията в днешния ден.

Светът върви към осведомителна антиутопия

На фона на днешната гала, предшественикът на Байдън - Доналд Тръмп продължава да попада под светлината на прожекторите, откакто бе " затъмнен " в обществените мрежи, а свободата на словото е под опасност в случай че регулациите не бъдат изменени, безапелационен е журналистът Михаил Кръстев в своя разбор пред Рени и Вяра.

" Стигна се до обстановката, в която едни другояче конкурентни компании координираха дейностите си и единствено в границите на няколко дни съумяха освен да забранят на Доналд Тръмп да разгласява в обществените мрежи, само че и да лимитират и неговите последователи и платформите, които са склонни да дават естрада на неговите последователи. Става дума за 70 млн. души ", уточни Кръстев.

Казусът с информацията, споделяна в обществените мрежи е тематика повече от всеки път, макар че от самото им начало се знае, че от тях не може да бъде търсена отговорност за изявленията. Същевременно те имат свободата да модерират наличието в своите платформи по лично убеждение - още веднъж без да може да им бъде потърсена отговорност. Регулации би трябвало да има и то под формата на разтрошаване на този монопол, защото въздействието на обществените мрежи е осезаемо и трансформира политическия и стопански ред, счита журналистът.

" Както може да бъде направляван развой с нахлуването в Капитолия посредством обществените мрежи, по този начин могат да бъдат направлявани и противоположните процеси - последователи на лявата партия, на демократите, крайни радикали да щурмуват нещо друго. Точно тук е моментът, в който всеки един политик би трябвало да си дава сметка какъв брой е подвластен от тези софтуерни колоси. Точно тук е моментът да опазим свободата на словото. Европейските политици към този момент започнаха да усещат, че ситуацията е доста рисково. Дори в Европейския парламент ще бъде разисквано по какъв начин да се ограничи тази всевластност на обществените мрежи. Няма значение дали утвърждаваме Доналд Тръмп или не. Има значение дали утвърждаваме свободата на словото и дали едни корпорации не я постановат. Държавното ръководство е излъчено от хората, без значение дали ги харесваме или не. А в корпорациите няма по какъв начин да сменим хората. "

БГ-мрежата също дава звук на политиците

В България е мъчно да се стигне до цялостно осведомително затъмнение във връзка с дадена политическа фигура, само че обществените мрежи ще имат все по-голяма тежест и политиците би трябвало да помислят доста добре какво се случва с тях, споделя журналистът Михаил Кръстев.

" Виждаме, че у нас това, което се разисква в обществените мрежи, се трансферира непосредствено в политическия диалог даже на най-високо равнище. Може да се стигне и до министерски оставки за нещо, което се случва в обществените мрежи - те са главен фактор и в българската политика. Оттук нататък всеки един политик би трябвало да си прави сметка дали няма да се окаже изхвърлен, репресиран, с отнето право да се показва в обществените мрежи. За наслада на българските политици, обичайните медии към момента имат задоволително тежест, с цел да може да се предава информацията, даже и да не си в обществените мрежи. "

Кой е идващият политик, който би следвало да се тормози софтуерните колоси да не му лишават онлайн трибуната? Какъв е потребният ход на политиците? И останаха ли бранители за Тръмп?

Гледайте в " Матине " с Рени и Вяра.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР