Износът на зърно от Украйна продължи с рекордни темпове днес

...
Износът на зърно от Украйна продължи с рекордни темпове днес
Коментари Харесай

Износът на зърно през Черно море продължава и без участието на Русия

Износът на зърно от Украйна продължи с рекордни темпове през днешния ден по силата на договорката, реализирана под егидата на Организация на обединените нации, чиято цел е облекчи казуса с дефицита на храни по света, макар решението на Русия да приключи присъединяване си в нея, съобщи Ройтерс.
Русия съобщи в събота, че се изтегля от съглашението за обезпечаване на сигурността на износа на зърно от три украински пристанища, откакто заяви, че против флота й в Крим е била осъществена огромна офанзива с дронове. Другите участници не престават да извършват договорката макар отдръпването на Русия, а Франция съобщи, че стартира работа дружно с други страни от Европейски Съюз за увеличение на размера на износа на украинско зърно по суша.

" Опитваме се да проучим дали, в случай че (украинското зърно) не може да мине през Черно море, вместо това може да мине по сухопътни направления през Румъния и Полша ", сподели министърът пред радио Ер Ем Се. " Ще продължим да работим за система, която не ни оставя в ръцете и на положителната воля или в този случай на недобрата воля на Владимир Путин ", сподели Фезно.   Транспортът по море е най-ефективният метод за изнасяне на зърно от Украйна, само че ще продължи и превозването му по суша, съобщи и немското министерство на превоза. " Все още има компликации със сухопътния маршрут, макар че ние, несъмнено, се опитваме да използваме всички разновидности, само че най-важното е превозът по море да продължи да бъде вероятен и ние поставяме всички усили за това ", сподели представител на министерството.   Въпреки изтеглянето на Москва от програмата през днешния ден кораби продължиха да напущат украински пристанища, натоварени със зърно, което значи, че Русия към този момент не е почнала още веднъж да постанова обсада на пристанищата, която би могла да докара до международен апетит, отбелязва Ройтерс.   По-рано Кремъл съобщи, че за Украйна би било рисковано да продължи да изнася зърно през Черно море, откакто Москва е прекратила присъединяване си в постигнатото с посредничеството на Организация на обединените нации съглашение за улеснение на превоза.    " В изискванията, когато Русия приказва за неспособност да се подсигурява сигурността на корабоплаването в тези региони, сходна договорка надали е осъществима и тя придобива друг темперамент - доста по-рискован, рисков, без гаранции “, съобщи пред кореспонденти представителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той упрекна украинската страна, че с дейностите си нарушава изискванията на договорката.   Песков сподели, че съветските контакти с Турция и Организация на обединените нации, които посредничиха за договорката за експорт на зърно през юли, не престават. Той не отговори на въпроса какво е належащо да се случи от позиция на Русия, с цел да бъде обновена договорката.
Организация на обединените нации съобщи, че е съгласувала с Украйна и Турция проект за придвижване на 16 кораба в понеделник - 12 излизащи от украински пристанища и 4 влизащи - и има намерение да инспектира денем 40 кораба, закотвени край Истанбул, на път от Украйна.   В изявление през днешния ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи решимостта на страната си да продължи с " напъните си в работа на човечеството " даже и след отдръпването на Русия от съглашението.   " Дори и Русия да вземе решение, изхождайки от личната си позиция, във връзка със съглашението за зърното, ние ще продължим да вършим всичко допустимо, ще продължим да поставяме старания да служим на човечеството с увереност ", съобщи Ердоган, представен от турската телевизия ТРТ Хабер.    Доставките на зърно по така наречен зърнен кулоар се правят според съглашение, подписано в Истанбул на 22 юли сред Турция, Руската федерация, Украйна и Организация на обединените нации, предвиждащо безвреден експорт на зърно и хранителни артикули от украински пристанища. Първоначалното съглашение е за 120 дни и изтича през ноември.
  Говорител на военната администрация в Одеса съобщи, че през днешния ден от украински пристанища са били изнесени рекордните 354 500 тона селскостопанска продукция.

" Товарните кораби в никакъв случай не могат да бъдат военна цел или да бъдат държани за заложници. Износът на храна би трябвало да продължи ", написа в Twitter Амир Абдула, служителят на Организация на обединените нации, който координира програмата.
Civilian cargo ships can never be a military target or held hostage. The food must flow. #BlackSeaGrainInitiativepic.twitter.com/sqnIVMmyny
— Amir M. Abdulla (@AmirMAbdulla) October 31, 2022  
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР