Изненадващо Комисията за защита на конкуренцията прецени, че ще изследва

...
Изненадващо Комисията за защита на конкуренцията прецени, че ще изследва
Коментари Харесай

КЗК ще влачи сделката между Еврохолд и ЧЕЗ в следващите четири месеца

Изненадващо Комисията за защита на конкуренцията реши, че ще изследва задълбочено опита на застрахователния холдинг "Еврохолд " да придобие бизнеса на ЧЕЗ в България. Според законовите разпореждания така наречен задълбочено изследване продължава най-малко четири месеца, само че в случай че антимонополистите преценяват, срокът за приключването на процедурата може да бъде продължен в допълнение с още 25 дни. Допълнително закъснение се чака и поради условията в Закона за енергетиката, че след вероятно утвърждение от Комисия за защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно контролиране би трябвало да се произнесе по договорката.

Решението на антимонополната комисия въобще не кореспондира с упованията на кандидат-купувача. Само преди дни ръководителят на Надзорния съвет на "Еврохолд " Асен Христов предвижда, че Комисия за защита на конкуренцията ще се произнесе по придобиването на стойност 335 млн. евро в идващите 25 дни - каквато е нормалната процедура. Според Христов регулаторът не би следвало да има мотив за блокиране на договорката, защото холдингът и "ЧЕЗ България " работят в два разнообразни бранша.

Странно или не, ръководителят на Комисия за защита на конкуренцията Юлия Ненкова и подопечните й са разкрили проблеми при договорката. В претекстовете към решението антимонополистите са записали, че застрахователят може да злоупотребява с ситуацията си и да удари съперниците на ЧЕЗ на енергийния пазар, защото с цел да играе на борсата за ток търговецът "ЧЕЗ Трейд ", а и "ЧЕЗ Електро " имат потребност от застрахователни гаранции по покупко-продажбите. Също по този начин от Комисия за защита на конкуренцията показват, че възобновимите енергийни централи би трябвало да дават обезпечения в държавния Фонд "Сигурност на електроенергийната система ", защото той покрива разликата сред постиганите от тях цени на борсата, където са длъжни да продават тока си, и преференциалните, избрани от енергийния регулатор. В същото време притежаваното от "Еврохолд " застрахователно сдружение "Евроинс " държи близо 43% от сегмента на издаваните застраховки по гаранции в България.

"Предвид дейностите на участниците в нотифицираната договорка, Комисията смята, че същата поражда конгломератни резултати на дефинираните съответни пазари. Обединяването на дейностите и ресурсите на две огромни стопански групи, опериращи на застрахователния пазар и на електроенергийния бранш, би се отразило значително и на техните пазарни позиции. Подобна централизация ще сътвори значително преимущество на участниците в договорката с оглед съществуването на съществени финансови условия към комерсиалните участници на свободния пазар на търговия с електрическа сила и по-конкретно даване на обезпечения под формата на банкова гаранция, паричен депозит или застраховка-гаранция ", написа още в решението на Комисията за защита на конкуренцията.

В отбрана на договорката застрахователният холдинг акцентира, че тя е от народен интерес, защото "Еврохолд " е българско сдружение, което е контролирано от институциите. "Ако не се развива добре инвестицията, на следващия ден ще е доста е елементарно за страната незабавно да поеме надзор над тази инвестиция посредством назначението на шеф. Има такива благоприятни условия в закона ", разясни Асен Христов. Той обаче позволява, че има структури отвън България, които се пробват да попречат на договорката. Според него "въпросът е дали в България има задоволително предатели, които да ги поддържат ".

Интересна е и позицията на продавача. Преди няколко дни в чешките медии ЧЕЗ разгласи, че ще резервира активите си в България, в случай че българските управляващи блокират следващия опит за тяхната продажба.

"Ако без забележима причина българските управляващи блокират нашия втори опит да продадем български активи, тогава разумно няма да продължим да продаваме и да харчим ненужни запаси. В този случай ще запазим активите и ще продължим да ги управляваме вярно, както до момента. В близко бъдеще несъмнено не бихме се занимавали с продажбата на българските си активи ", съобщи заместник-председателя на съвета на шефовете на ЧЕЗ Томаш Плескач.

Плескач прибавя, че не желае да се меси в решенията на Комисия за защита на конкуренцията, само че не вижда спънки за одобряването на договорката от позиция на законодателството в региона на конкуренцията. По думите му понастоящем "Еврохолд " няма лични енергийни активи в България, тъй че обстановката на българския енергиен пазар не би се трансформирала по никакъв метод при сходно придобиване.

През април ЧЕЗ се отхвърли публично от договорката с "Инерком " на Гинка Върбакова за продажбата на българския си бизнес.Причината, която бе посочена е невъзможността на компанията на Гинка Върбакова да извърши изискванията по контракта, подписан преди година. Също по този начин точно Комисия за защита на конкуренцията блокира договорката сред ЧЕЗ и "Инерком ", тъй като реши, че при вероятно придобиване на чешките активи от страна на "Инерком " има опция за усилване на господстващото състояние на обединената група.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР