Изненадващо, икономиката на Швеция се оказа с най-лоши показатели от

...
Изненадващо, икономиката на Швеция се оказа с най-лоши показатели от
Коментари Харесай

Изненада! Коя икономика в ЕС е най-зле

Изненадващо, стопанската система на Швеция се оказа с най-лоши индикатори от всички 27 държави-членки на Европейски Съюз. Това сочи последната прогноза на Европейската комисия, представена от actualno.bg.

Очаква се даже Брутният вътрешен продукт на страната да се свие тази година с 0,8%, заради което Швеция евентуално ще се трансформира в единствената държава-членка на Европейски Съюз с негативен напредък.
-->
" Домакинствата ще поправят още повече разноските си за ползване в отговор на загубата на действителен наличен приход, високото равнище на неустановеност и възходящата безработица ", споделя Комисията за Швеция, поставяйки в миналото процъфтяващата стопанска система в долната част на класацията.

Спадът се свързва с обстоятелството, че фамилиите са принудени да се аклиматизират към по-тънки портфейли поради инфлацията и възходящите разноски за жилища. Годишният ритъм на инфлация в Швеция скочи до 12,3% през декември 2022 година, което е най-високото му равнище от февруари 1991 година насам, ускорявайки се от 11,5% през ноември.

Изключително високото равнище на задлъжнялост на шведите, което неотдавна мина символичния предел от 100 милиарда шведски крони (9,6 милиарда долара), и традицията да имат променливи лихвени проценти по ипотечните заеми вършат по този начин, че покупателната им дарба да намалее по-бързо и по-драстично, в сравнение с в доста други страни от Европейски Съюз.

Европейската комисия също по този начин чака безработицата да нарасне заради утежняването на стопанската система. Преди всичко строителният бранш ще пострада от възходящите разноски и пониженото търсене, защото разноските за жилища се усилват. Очаква се също шведските компании да станат по-предпазливи при вложенията заради общата неустановеност и измененията в лихвените проценти.

Според Аника Алексиус, професор по стопанска система в Стокхолмския университет, скептицизмът на семействата се ускорява от високото равнище на заемите.

" За банките заемите са като своя дойна крава и са подготвени да ги отпускат даже в случай че финансите на семействата не са задоволителни ", споделя тя пред шведските медии.

Тя също по този начин твърди, че даже и по-голямата част от семействата да останат на повърхността, те ще би трябвало да понижат много потреблението си поради стремглаво растящите лихвени проценти по заемите. Като цяло тя предвижда " лека криза " освен в Швеция, само че и в целия свят.

Обратно, Маркус Сведберг, основен икономист в една от водещите шведски застрахователни компании Folksam, твърди, че интервалът на мъртвило е неминуем, защото бързият напредък през последните години е основал известна " височина на рухване ".

" Икономиката на Швеция е в доста по-добро положение от множеството страни от Европейски Съюз, с по-балансиран бюджет и относително невисок държавен дълг. Ние също по този начин изхождаме от по-високи равнища на напредък със приблизително 2,4% годишно от 2010 година насам спрямо 1,3% в границите на еврозоната ", съобщи Сведборг пред шведските медии.

В прогнозата за 2024 година се планува шведската стопанска система още веднъж да се върне към напредък (с 1,2%). Въпреки това се чака Швеция към момента да има най-ниския напредък в целия Европейски Съюз - даже и през 2024 година

Страната, за която се предвижда най-голям напредък през 2023 година, е Ирландия, чийто БВП се чака да нарасне с 4,9%. Малта и Румъния се чака да бъдат идващите по този индикатор - надлежно с 3,5 и 2,5 %, заяви Европейската комисия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР