Измина още една година на вълнение около изкуствения интелект (ИИ)

...
Измина още една година на вълнение около изкуствения интелект (ИИ)
Коментари Харесай

Изкуственият интелект е новата Космическа надпревара

Измина още една година на неспокойствие към изкуствения разсъдък (ИИ) и открития в сферата. Машините към момента бият хората единствено във деликатно построени среди или при съответно заложени дребни задания. Добрата вест е, че с напредването на технологията конкуренцията за водачество към момента е необятно отворена и даже Европа, където политиците се тормозят, че континентът изостава от Китай и Съединени американски щати, към момента е много конкурентоспособна.

Според годишния отчет на Индекса за изкуствен интелект 2018, чийто директорски комитет включва водещи учени, занимаващи се с изкуствен интелект, като Йоав Шохам от Станфордския университет и Ерик Брайньолфсон от Масачузетския софтуерен институт, ИИ е напреднал по всички изследвани параметри. Някои от индикаторите, от броя на оповестените публикации и посещаемостта на конференции, до споменаването му на корпоративни отчетни срещи и при парламентарните чувания, мерят шума към ИИ. Други отразяват подобряването на работата. Тази година, ИИ е станал по-точен и доста по-бърз при различаване на изображения. Също по този начин се усъвършенства и разбирането на граматичната конструкция на изреченията, отговарянето на въпроси с многоброен избор и превода. Дали този напредък ни доближава до в действителност свръхчовешкото ИИ е друг въпрос.

На фронта на превода се употребява индикатор, наречена двуезична оценка, с цел да се дефинира точността. Той съпоставя машинно преведените изречения с тези, предоставени от човешки специалисти, и тази година съвсем половината от машинните преводи сред британски и немски новинарски публикации бяха също толкоз положителни колкото човешките. Тази година Microsoft разгласи с доста фанфари, че нейният ИИ се е справил също толкоз добре, колкото и хората, в превода на вести от китайски на британски. Но главният отчет демонстрира доста по-ниски оценки за китайските преводи, в сравнение с за настрана оповестените немски, а оценките за точността от човешки оценители са сред 50% и 70%. Алгоритмите за машинен превод не престават да създават доста глупости и в действителност са най-много потребни за хората с известно схващане на езиците и подтекста.

 Снимка 397577

Подобреното различаване на изображения е основало чудеса в някои области на медицината. Например, Гугъл създаде система за систематизиране на рака на простатата, която го прави по-точно от американските патолози, а екип от Станфорд е постигнал сходен триумф при рак на кожата. Там, където съществуват доста данни и се прави оценка прецизността, ИИ може да помогне на хората да вземат по-добри решения, макар че той към момента постоянно бърка, когато се образова от пристрастни набори от данни или е съзнателно измамен. Хората са по-малко склонни да бъркат при различаване на обекти и са по-способни да поправят своите предразсъдъци.

Извличането на данни и уменията за отговаряне на въпроси могат да създадат ИИ от време на време да наподобява съвсем човешки. Тази година IBM показа настоящата итерация на плана си Debater, която се пробва да дебатира хората, като съблюдава разпоредбите на тези надпревари. Упражнението наподобява впечатляващо - ИИ незабавно събира и поръчва информация, пакетира я в граматически верни фрази и вкарва авансово написани вицове съвсем на верните места. Но като разяснява специалист по ИИ, който е бил там, той единствено повтаря ревюто си в отговор на причини. Идеята да има ИИ, със свръхчовешка дарба да проучва данни, да взе участие в брейнсторминг е вълнуваща, само че " ние сигурно не сме на ръба да забележим системите за изкуствен интелект да победи в спор човек ", написа специалистът Крис Рийд от университета Дънди в Шотландия. " Днешната технология за изкуствен интелект е толкоз надалеч от тези сюжети, колкото опитите на римляните с парна сила от индустриалната гражданска война ", заключава той.

Както постоянно се случва с софтуерния прогрес, ИИ получава прекалено много внимание прекомерно рано. Но в случай че в предходни години някои учени по ИИ мърмореха, че шумът към ИИ може да попречи на напредъка, тъй като хората ще се разочароват от неизпълненото заричане за блестяща играчка, въпреки всичко вниманието към ИИ стана прекомерно дълготрайно и финансовите и интелектуалните запаси, хвърлени в него, са прекомерно големи, с цел да се случи това. Сега съревнованието в ИИ е въпрос на авторитет за огромните народи.

Досега Съединени американски щати, Европа и Китай имат своите водят. Данните в отчета за показателя на изкуствен интелект демонстрират, че Съединени американски щати са водещи по патенти; дружно с Китай, тя води в броя на изследванията, показани и признати от главните конференции по ИИ. Но в Европа се разгласяват максимален брой изследвания за изкуствен интелект (28% от общия брой, спрямо 25% за Китай и 17% за САЩ). В отчет, оповестен от Съвместния проучвателен център на Европейската комисия този месец, се споделя, че Европейският съюз е дом на една четвърт от почти 35 000 сдружения, работещи през днешния ден по изкуствения разсъдък, спрямо 28% за Съединени американски щати и 23% за Китай.

Според McKinsey & Co. Европа е на същото равнище като съперниците ѝ, когато става въпрос за използване на ИИ в бизнеса, изключително в автоматизацията на процесите.

 Снимка 397578

Това евентуално ще бъде изненада за европейските водачи, изключително за немските и френските, които постоянно приказват за закъснение. По-рано този месец немският министър на стопанската система Петер Алтмайер поддържа концепцията за общоевропейска корпорация, ръководена от страната, по сходство на Airbus, която да се конкурира в ИИ.

Европа в действителност не се нуждае от огромна държавна интервенция, с цел да навакса, както през 60-те и 70-те години, когато Boeing доминираше в авиационната промишленост. Но Европейски Съюз и държавните управления в Северна Америка и Китай ще наливат повече запаси в ИИ през идващите години, а разнообразни модели на развиване евентуално ще се изкристализират в основните конкурентни страни, откакто регулацията последва парите. Докладът на Съвместния проучвателен център показва три метода, които са лесни за свързване с техните райони на генезис: " ИИ за облага ", " ИИ за надзор " и " ИИ за обществото ", дисциплинираност, която дефинира като " фокусиран върху индивида, върху етичните аспекти и метод фокусиран върху сигурността. "

Независимо от това какъв брой добре технологията в последна сметка ще работи, огромните народи към този момент са го приспособили за мека мощ и идеологическа конкуренция. Това е повтаряне на галактическата конкуренция от предишния век, която не се виждала в тази чиста форма в продължение на доста десетилетия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР