Изложени ли са на риск и другите бивши футболисти? Бившият вратар

...
Изложени ли са на риск и другите бивши футболисти?
Бившият вратар
Коментари Харесай

Легендарният вратар Едуин Ван дер Сар получи инсулт

Изложени ли са на риск и другите някогашни футболисти?

Бившият вратар на Аякс беше признат в реанимация поради мозъчен кръвоизлив. Публикуваните до момента научни доказателства демонстрират, че някогашните футболисти са изложени на по-висок риск инсулт.

В петък, 7 юли, именитият холандски вратар получи мозъчен кръвоизлив по време на отмора на хърватски остров. Засега здравословното му положение е устойчиво, въпреки и притеснително, се споделя в публично известие на клуба от Аякс.

Освен случая с Едуин Ван дер Сар, научните доказателства сочат, че футболистите са изложени на по-голям риск от мозъчни болести в средносрочен и дълготраен проект.

Какво е положението на именитият вратар сега

Преди няколко дни футболният свят беше угрижен от тъжната вест: Едвин Ван дер Сар, историческият холандски вратар, получи инсулт. Първото публично известие направи амстердамският клуб Аякс, където някогашният състезател прекара огромна част от кариерата си:

Този петък Едуин ван дер Сар получи кръвоизлив в мозъка. В момента той е в болница, в интензивно поделение и е в устойчиво положение. Състоянието му е устойчиво, само че към момента обезпокоително.

                      ~ Официално известие за пресата на Ajax ~

Ван дер Сар, който до май тази година беше общоприет управител на Аякс, беше на отмора със фамилията си в Хърватия. 52-годишният някогашен вратар претърпя рухване и беше откаран с хеликоптер в локална болница. Там той е признат в интензивното поделение, където е открит спукан кръвоносен съд в мозъка му.

Дали футболистите са по застрашени от инсулт

Новината повдигна основен въпрос за футбола и спорта като цяло: професионалните футболисти са изложени на по-голям риск да страдат от мозъчни болести? Въпреки че това е област на настоящи проучвания, има няколко изследвания, които към този момент са работили по тематиката и са дали отговор позитивно.

Рисковете подхождат на типичните контузии при контактни спортове, като травми на главата.

Какво споделя Испанското сдружение по спортна медицина?

Доклад на тази организация разказва, че спортовете с най-висока периодичност на пострадвания на главата са футбол, колоездене, ръгби, конна езда, колоездене и някои водни спортове. Въпреки че съставляват по-малък % спрямо други спортни контузии, те са тези, които могат да доведат до по-големи дълготрайни затруднения.

От друга страна, отчетът демонстрира, че разтърсванията съставляват сред 5% и 9% от пострадванията по време на спортни тренировки. Това може да се случи, когато главата се удари в движещ се обект и следствията варират според от тежестта на случая.

Проучване на някогашни играчи от националния тим на Норвегия

Друго изследване, оповестено в профилираното списание Neuroradiology, изследва 33 някогашни играчи на норвежкия народен тим по футбол благодарение на компютърна томография на мозъка. Те разкрили, че една трета от тези спортисти са имали централна мозъчна недоразвитост.

Авторите заключават, че сходно положение може да се дължи на повтарящи се дребни пострадвания на главата от спорта, който практикуват.

Неотдавнашен документ от университета в Глазгоу дава съответни данни

Университетът в Глазгоу организира относително изследване сред 7676 някогашни шотландски професионални футболисти и 23 028 души от общата контролна популация. Резултатите демонстрират, че тези спортисти имат по-висок % на смъртност от аргументи, свързани с невродегенеративни болести.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР