Изложбата фотографии Еврейска България“ на журналиста Антони Георгиев се открива

...
Изложбата фотографии Еврейска България“ на журналиста Антони Георгиев се открива
Коментари Харесай

Журналистът Антони Георгиев показва фотографии от цикъла Еврейска България

Изложбата фотографии „ Еврейска България “ на журналиста Антони Георгиев се открива през днешния ден от 18,30 часа в изложба " Средец " на Министерството на културата с поддръжката на Израелското посолство. Преди това галерия е била показана в Прага и Лондон. Тя се концентрира върху еврейското материално наличие по нашите земи. 
" Аз от доста години се интересувам от тази тематика. Защо тъкмо през днешния ден? Стечението на събитията докара до днешния ден. Темата е доста настояща, изключително в този момент, когато има надигащ се антисемитизъм, когато има назадничавост, купища неща, които единствено допреди години не можехме да си представим, че могат да станат в Европа ", сподели пред " Хоризонт " създателят Антони Георгиев. Той добави, че тематиката е значима, " тъй като е съвсем отсъстваща в един доста дълъг интервал в България - от комунизма допреди няколко години:  " Ако се загатваше нещо за евреите в България, то нормално ставаше дума за недепортирането на евреите през Втората международна война и главно не за детайлите на недепортирането, а за това кой би трябвало да поеме благодарността. "  
" Склонен съм да приема това, което смяташе починалият Цветан Тодоров по въпроса. Който във превъзходната си книга " Крехкостта на положителното " разказва недепортирането на българските евреи като една доста нежна частица от събития. Ако някъде в тази частица се беше скъсала мъничка парченце от нея, всичко щеше да отиде по дяволите. Ако царят беше малко по-решителен и не изчакваше толкоз доста, в случай че депутатите, водени от Пешев, не бяха толкоз гласовити, толкоз решени да извършат това, което правят, в случай че Българската черква не беше взела решението да се включи интензивно в политическия живот, в случай че българската полиция беше по-активна и нетолкова корумпирана, колкото е била, всичко щеше да отиде по дяволите ", акцентира Антони Георгиев.
Още за изложбата и нейните послания слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР