Изложба, посветена на борбата със замърсяването с цигарени фасове, беше

...
Изложба, посветена на борбата със замърсяването с цигарени фасове, беше
Коментари Харесай

Всеки трети си изхвърля фасовете на улицата или на плажа

Изложба, отдадена на битката със замърсяването с цигарени фасове, беше открита във Варна. Тя е част от акцията „ Промени картинката “ и включва осведомителни пана за вредите от фасовете върху околната измежду.

Паната са ситуирани пред Дома на архитекта в морската столица в културното арт пространство „ Таляна “.

Кампанията има за цел да осведоми хората и да притегли публичното внимание върху казуса със замърсяването с цигарени фасове, който е световен. Твърде дребен е процентът на хората по света, които осъзнават какви нездравословни и отровни субстанции се съдържат във филтъра на един цигарен фас. Това сподели за „ Радио Варна “ един от уредниците Диляна Якова.

" Само 13% от хората по света знаят, че във филтъра на цигарените фасове се съдържа пластмаса. Цели 75% считат, че филтърът е изработен от памук или хартия и ще бъде отмит от първия дъжд ", разясни Якова. Резултатите са от проучване на компанията, на чието българско посланичество тя е управител регулации и стабилно развиване.

Всъщност, за разграждането на цигарените фасове са нужни към 15 години.



" Чрез осведомителните пана със закачливо обръщение се опитваме да накараме хората да осъзнаят, че това не е просто един нищожен боклук, както и да изкореним нездравословния табиет да си изхвърлят фасовете на нерегламентирани места ", сподели още Якова.

Статистиката демонстрира, че всяка трета цигара бива изхвърлена не в коша за отпадък, а на улицата или на плажа.

Още през предходната година от „ Промени картинката “ проведоха голям брой акции в цялата страна за разчистване на нечисти с цигарени фасове места, като измежду тях и плажните линии.

" Акциите се организираха в няколко огромни града в страната като София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Благоевград ", разкри Якова.

Следващото огромно разчистване ще бъде през септември, само че още в края на този месец ще има акция във Варна, сподели Диляна Якова.

В акцията са се присъединили и студенти от НАТФИЗ " Кръстю Сарафов " с къси видеа, въодушевени от самодейността.

" Рециклирането на фасовете към този момент остава сложна задача, само че се работи и в тази посока ", разясни още Диляна Якова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР