Изкуственият интелект ще измести хората - това тревожно предупреждение звучи

...
Изкуственият интелект ще измести хората - това тревожно предупреждение звучи
Коментари Харесай

Кой е по-оригинален: ChatGPT или човекът?

Изкуственият разсъдък ще измести хората - това обезпокоително предизвестие звучи все по-често, откогато се появиха чатботове като ChatGPT, които могат какво ли не: превеждат текстове, пишат стихове, рисуват, композират. Нима хората са застрашени в една от най-интимните си сфери: тяхната креативна потенция, фантазията и творчеството? И в положение ли е изкуственият разсъдък (ИИ) да поражда лични хрумвания? Вече по целия свят се водят бурни полемики за опциите на чатботовете и за тяхната допустимост в областта на образованието, където младежите би трябвало да показват точно личните си креативен заложби.

Няколко образеца

Германските медии тези дни цитираха едно проучване на екип от Хумболтовия университет в Германия и техни сътрудници от Есекс, което съпоставя креативния потенциал на хората с този на чатботовете. Обществено-правната медия АРД оповестява, че в проучването са взели участие 100 души и 6 ИИ. Резултатът е непредвиден и леко стряскащ: реми сред хората и машините.

„ Проучването демонстрира, че когато им поставиш еднакъв елементарен въпрос, чатботовете пораждат повече хрумвания от хората – и техните хрумвания усреднено са тъкмо толкоз истински, колкото и човешките “, настояват създателите.

„ Всъщност ние не сме сюрпризирани, тъй като във връзка с всекидневните действия тези стратегии към този момент са в действителност доста положителни “, споделя Дженифер Хаазе от берлинския университет. Да вземем да вземем за пример „ Теста за различна приложимост “, при който се търсят благоприятни условия за потребление на един предмет не по предопределение – да речем четка за зъби или кламерче. Кламерът примерно може да се употребява като висулка на цип или за някакъв тип обица. Колкото по-оригинални са дадените отговори, толкоз по-висока е оценката, която слага жури от 6 души и един профилиран ИИ.

Пред АРД психологът Йоахим Функе споделя, че този тест се употребява доста постоянно, само че да оцениш креативната фикция и въображението си остава сложна задача. Той акцентира един забавен резултат от теста: към 10 % от отговарящите хора постоянно са по-добри от всеки ИИ.

Човешкият мозък е по-комплексен

Нещо сходно споделя и Антонио Крюгер, шеф на Германския проучвателен център за ИИ. „ Днешните стратегии към момента не могат нещо, което хората могат: да навлизат в напълно нереална нова материя. Просто архитектурата на тези стратегии не е пригодена за задачата. Човешкият мозък е доста по-комплексен, заради което е кадърен на редица необикновени неща – и това ще си остане по този начин още дълго време “, споделя Крюгер.

И друга значима разлика: компютърните стратегии постоянно имат потребност от външен подтик, с цел да сътворят нещо. „ Хората просто си измислят нещата, заради което и доста по-лесно намират излаз, когато се окажат в задънена улица. Алгоритмите това не го умеят, те имат потребност от външен подтик “, изяснява още Крюгер.

Изследователите вършат разлика сред разнообразни форми на креативност. На първото ниво е умеенето да решаваш с доста въображение всекидневни проблеми, на идващото ниво към този момент се основава нещо чисто ново, което има влияние върху обществото. На това ниво към този момент наложително има потребност от хора, разяснява Функе.

„ Защото стратегиите не имат цялата голяма галактика от усеща, която поражда великите творби. Хората работят по вътрешен ентусиазъм, а това е доста значимо при оценяването на сътвореното. Резултатите може да си наподобяват, само че в никакъв случай не са идентични. “

Къде ИИ ще може да взема решение и креативен задания

Авторите на изследването акцентират, че не може в резюме ИИ да се сложи на едно и също ниво с индивида във връзка с творчеството. Но на нивото на всекидневните решения ИИ може да се мери с доста хора. А колкото по-комплексни стават дилемите, толкоз повече проблеми има ИИ.

Авторите на проучването позволяват, че в бъдеще ИИ ще може да взема решение и избрани креативен въпроси. Това важи изключително в области, където компютърните стратегии към този момент демонстрират положителни резултати: да вземем за пример в дизайна или пък в развиването на сюжети за компютърни игри.

Пред АРД Крюгер напомня, че хората могат да се възползват от творчеството на ИИ: „ Те са доста добър инструмент, когато търсиш ново скимване или искаш да развиеш налична концепция, “ споделя той и напомня, че компютърните стратегии непрестанно усъвършенстват уменията си в няколко области: да вземем за пример в обработването на облици или на текстове. На този декор той също позволява, че ИИ някой ден може да развие същинска креативност. „ Но до тогава има още много време. Дотогава не виждам заплаха хората да бъдат всеобщо изтласкани “, споделя шефът на Германския проучвателен център за ИИ.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР