Изискваме от руската страна хуманно отношение към украинските военнопленници. Всякакви

...
Изискваме от руската страна хуманно отношение към украинските военнопленници. Всякакви
Коментари Харесай

Украйна: Русия погазва правата на военнопленниците

Изискваме от съветската страна хуманно отношение към украинските военнопленници. Всякакви противозаконни дейности или бездействия от страна на страната, държаща военнопленници, са неразрешени. Това се споделя в изказване на Министерството на външните работи на Украйна по отношение на противозаконното отношение на Русия към украинските военнопленници:

Украйна осъжда непозволеното отношение към украинските военнопленници от страна на Руската федерация, по-специално потреблението им за политическите си цели. Изискваме от съветската страна прецизно съблюдаване на наредбите на интернационалното филантропично право, по-специално на Женевската спогодба за отношението към военнопленниците, във връзка с военнопленниците от Въоръжените сили на Украйна.

В този подтекст подчертаваме, че всички задгранични жители и лица без поданство, участващи във военни дейности на територията на Украйна като част от Въоръжените сили на Украйна, се одобряват непринудено на военна работа по контракт в сходство със Закона на Украйна „ За военната работа и Военна служба” от 1992 година Съответните лица са военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна, за които в сходство с наредбите на Женевските конвенции за отбрана на жертвите на войната от 1949 година и Допълнителен протокол I от 1977 година се ползва правният статут на бойци. Този статут, наред с други неща, дава право на такива лица да бъдат третирани като военнопленници, в случай че попаднат в ръцете на врага.

Украйна твърдо съблюдава отговорностите си според интернационалното филантропично право. В изискванията на интернационален въоръжен спор, породен от въоръжената експанзия на Руската федерация, нашата страна се придържа към законите и обичаите на войната, изложени по-специално в Женевските конвенции за отбрана на жертвите на войната от 1949 година и техните спомагателни Протоколи от 1977 година Украйна съблюдава хуманното отношение към военнопленниците и им дава всички права и гаранции, обезпечени от интернационалното право в цялостен размер.

Ние пожелаваме от съветската страна хуманно отношение към украинските военнопленници. Всякакви противозаконни дейности или бездействия от страна на страната, държаща военнопленници, са неразрешени.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР