Изчерпателният доклад на Пентагона за катастрофалното напускане на Афганистан от

...
Изчерпателният доклад на Пентагона за катастрофалното напускане на Афганистан от
Коментари Харесай

Стана ясно кои са отговорните за катастрофалното изтегляне на САЩ от Афганистан

Изчерпателният отчет на Пентагона за пагубното овакантяване на Афганистан от Съединени американски щати разкри, че мнозина от военните на място упрекват за непрекъснатата интервенция на американски ВИП лица, която ги е разсейвала от работата им, създавайки безредните подиуми, които шокираха наблюдаващите вкъщи.

Според отчета от 2000 страници, получен от Washington Post посредством искане на Закона за свободата на информацията по-рано тази седмица, висшите офицери, отговарящи за евакуацията, даже са били принудени да трансформират проектите си заради непрекъснатата интервенция отдалеко.

Докладът включва голям брой изявленията, в това число свидетелства по отношение на самоубийствения атентат отвън летището, при който починаха 170 афганистанци и 13 американци единствено дни преди те трябваше да изоставен Афганистан вечно след най-дългата война в историята на Съединени американски щати.

„ Имахте всички от Белия дом с нов усет на деня за приоритизиране “, сподели на интервюиращия контраадмирал Питър Васели, висшият американец в Кабул по време на евакуацията.

" И освен президентът Байдън призоваваше за услуги – първата дама Джил Байдън, членовете на Конгреса, публицистите и даже Ватикана сса преценявали кой се нуждае от избавяне най-вече, съгласно контраадмирала

„ Не мога да подчертая задоволително по какъв начин тези високопоставени поръчки изядоха честната лента и сътвориха конкуренция за към този момент натоварените запаси “, продължи Васели, отбелязвайки, че може „ единствено да спекулира “ дали объркването и хаосът, които са произтекли, са предиздвикали някои американци и другарски настроени афганистанци да бъдете изоставени.

С хиляди телефонни позвънявания, текстови известия и имейли, идващи в Кабул по време на 17-дневната евакуация, Васели сподели, че не е имало различен избор, с изключение на да изтегли личния състав от други интервенции, с цел да образува „ координационна клетка “, която може да обработва всички връзки.

Социалните медии, сподели той, единствено утежниха нещата - давайки на хората опцията да водят акция за военните, с цел да спасят освен съответни хора, само че и кучета.

Докато Байдън настояваше по-малко от седмица, преди Съединени американски щати да обещаят да изоставен, че нито един американец, който желае да напусне, няма да бъде зарязан, скоро стана явно, че извеждането на всички до 31 август няма да бъде допустимо и администрацията съгласно известията стартира да обмисля удължение на крайния период до септември – единствено с цел да бъде посрещната с „ вътрешен отговор “ от талибаните, които дейно управляваха страната към оня миг.

Първоначалният проект беше да се изтеглят американски жители, по-късно законни непрекъснати поданици и най-после афганистанци, които бяха помогнали на американците по време на двудесетилетната окупация на тяхната страна.

Военните водачи приканиха Белия дом и Държавния департамент да подпишат подготовката за евакуация седмици авансово, само че се оплакаха, че държавните управляващи „ не са съумели да вдървен “ бързия прогрес на талибаните към Кабул, вярвайки, че имат повече време, в сравнение с се оказа в реалност.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки обаче отбрани бавния отговор на администрацията, настоявайки, че Съветът за национална сигурност се е срещал по тематиката за евакуиране от Афганистан в продължение на „ месеци “, начертавайки отговори на разнообразни рецесии – като се изключи тази, която фактически се е случила. Те нямаше по какъв начин да плануват какъв брой елементарно афганистанските сили за сигурност ще бъдат победени от талибаните, сподели тя.

Докато точният брой на изоставените жители на Съединени американски щати варира сред 100 и 450 според от това по кое време някой е попитал Държавния департамент, чиновник на Белия дом, който приказва пред Post, съобщи че всеки американец, който е желал да напусне Афганистан, е имал късмет да го направи.

Не е ясно дали отчетът на Пентагона включва и статистически данни за това какъв брой от афганистанците, които помагаха на американците във военните старания, съумяха да изоставен страната.

Мнозина привлякоха нежеланото внимание на талибаните, когато администрацията на Байдън раздаде лист с имената им на фундаменталистката група, с цел да могат да бъдат позволени през периметъра до летището. Служител на Пентагона сподели на Politico по това време, че администрацията на процедура е връчила на талибаните „ лист за убийства “, отбелязвайки репутацията на групата за унищожаване на сънародниците си, които са помагали на американците.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР