Избраниците се редят на касата от шпиономания или извънбрачни връзкиПоне

...
Избраниците се редят на касата от шпиономания или извънбрачни връзкиПоне
Коментари Харесай

Депутати искат пари на ръка

Избраниците се редят на касата от шпиономания или извънбрачни връзки
Поне в шест Народното събрание обратно тематиката за банковите карти остава на трупчета

Страх ги е от цифрови следи

Депутатските заплати, само че не размера им, а метода им на приемане, се трансформира в ябълката на раздора до момента в който народните представители одобряваха текстовете от новия Правилник на Народното събрание. Причината за гнева на част от родните парламентаристи се оказа доста прозаична, откри инспекция на “Труд”.

Представители на управлението на Народното събрание, както и техни прародители обясниха сбито, че “някои сътрудници не желаят да дават банкова карта със заплатата от Народното събрание на брачната половинка си, а други страдат от шпиономания, че могат да бъдат проследявани къде и какво плащат”.

На пръв взор съществени оратори са били твърдо срещу да вземат заплатата си на банкова карта, тъй като се налагало от време на време да купуват дарове отвън фамилния кръг. “Има сътрудници, които без да парадират имат извънбрачни връзки, а тук не сме пансион или честен съд и би трябвало да почитаме правото на всеки да има персонално пространство”, опазиха депутати черните си зрънца от своите парламентарни групи, които са срещу стопроцентовото банкиране на заплатите.

Плащанията с карта тормозили тези, които още не употребяват смарт телефони, с цел да не оставят цифрови следи. Извлеченията бързо можели да покажат всяко място, магазин, заведение или заплащане на екскурзия, а настрана - разпечатката и онлайн банкирането “свалят всички карти на масата”.

Пак инспекция на “Труд” откри, че практиката да се получава заплата на каса, съществува най-малко шест Народното събрание обратно, а опитите да се мине в разплащане по карти остават на трупчета и единствено положителни пожелания.
Имало конфузни обстановки, в които по-възрастни избраници се тормозили да употребяват банкомат за изтегляне на пари в брой, по тази причина предпочитали да вземат заплатата си в кеш.

Всички депутати от дълго време получават фишовете от заплатите си на длъжностен мейл, обясниха още дългогодишни национални избраници.

Няколко пъти през годините е имало опити трудовите хонорари на народните представители да се заплащат единствено по банков път, само че постоянно са се намирали депутати, които са отказвали това. “По принцип не е нелегално и всеки може да избере по какъв начин да получава заплатата си - дали по сметка или на каса, стига, да не минава сумата от 10 000 лв., колкото е таванът за заплащане в кеш”, разтълкуваха проблема счетоводители.
Поправка в Правилника е от “Продължаваме промяната” за погашение на трудовите хонорари на депутатите единствено по банков път. Още по-дразнещо се оказало въведението, че представителните средства за разноски за сътрудници, съвещания, работа в изборните региони и други, също ще се превеждат по банков път, само че на самите депутати. До в този момент тези средства се даваха първо на парламентарната група, а по-късно от там се преразпределяха към националните избраници. Промените са в раздела “Финансови правила по бюджета на Народното събрание” и са импортирани от Андрей Гюров и сътрудниците му, само че ще се гледат в зала през днешния ден.

Големите към този момент не раздават пликове
Асен Василев желае данни за суми над 10 хиляди лева
Повечето хора избират банковите карти



В договарянията за сформиране на държавно управление Асен Василев, който към този момент е министър на финансите, предложи банките да рапортуват на Национална агенция за приходите за тегления на суми в брой над 10 хиляди лева Мотивът му беше по този начин да бъде лимитирана сивата стопанска система в страната.

В момента банките рапортуват на дирекция “Финансово разузнаване” на Държавна организация “Национална сигурност” за всяко изтегляне на пари в брой над 30 хиляди лева или тяхната равноценност в непозната валута. Предложението на Асен Василев обаче е Национална агенция за приходите да получава информация и за по-малки суми, защото постоянно заплащанията в брой се употребяват за укриване на данъци.

Големите компании в страната към този момент дават заплатите на чиновниците си единствено по банкова сметка. Повечето хора биха желали да получават заплатите си единствено по банкова карта. Според проучване, направено по поръчка на Национална агенция за приходите, 67,5% от хората показват, че поддържат концепцията компаниите да превеждат заплатите единствено по банков път. На това мнение са и множеството огромни компании в страната. Една от браншовите организации, в която членуват огромни компании, даже публично предложи да бъде въведено обвързване заплатите да бъдат изплащани единствено по банков път и да се изключи опцията за предоставяне на заплати с пари в брой. Мотивът им е, че по този начин ще бъде пресечена нелоялната конкуренция в сектора от компании, които не заплащат данъци за чиновниците си, а дават заплатите в пликче.
Иван Димитров от Демократична България: Гледайте тираджиите какви огромни заплати взимат


“Защо гледате единствено депутатите. Знаете ли какви заплати вземат интернационалните водачи - хиляди левове”. Така депутатът от “Демократична България” Иван Димитров отговори на репортерски въпрос: “Защо толкоз мощно упорства да получава парите си на ръка, а не по банков път”.

В сряда вечерта, на съвещанието на краткотрайната комисия за правилника на Народно събрание той изясни, че нямал сметка и никой не можел да го задължи да се направи, а в случай че се вземело сходно решение, щял да бъде дискриминиран.
“Искам да си получавам парите в брой. Няма закон, който да ме задължи да са по банков път. Тези оферти са противозаконни”, разгласи Димитров.

Причината депутатът от Демократична България да желае парите си на ръка бил необслужен банков заем за 432 хиляди лв. към банка. През октомври т. година кредитната експозиция била трансферирана от банката на колекторска компания, заяви " Блиц ".

“Как си прислугвам заемите е персонален въпрос. Не мисля да влизам по-дълбоко в тази тематика. Това няма нищо общо с приемането на пари на ръка”, добави националният фаворит.

Депутатът от Политическа партия Настимир Ананиев разгласи, че някои негови сътрудници щели да получават по 10 хиляди лв. месечно, тъй като имали дълъг стаж. Той прикани да се поддържа това предложение, тъй като така или другояче за суми над 10 хиляди лв., е наложително превеждането по банков път.

“Не имам вяра да има сътрудник без банкова сметка в 21 век? Може би има, само че да е запорирана”, разяснява още нощес ръководителят на комисията Настимир Ананиев, с което загатна, че знае повода за съпротивата на Иван Димитров от Демократична България.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР