Изборният кодекс се нуждае от подобряване, има редица повторения, доста

...
Изборният кодекс се нуждае от подобряване, има редица повторения, доста
Коментари Харесай

Изборният процес - като фризьорски салон и с проблеми навсякъде

Изборният кодекс се нуждае от възстановяване, има редица повторения, много комплициран е и с муден език. Следващият парламент през 2022 година може да сътвори Временна комисия и да се погрижи за това.

За това настоя доцент доктор Наталия Киселова на полемика, проведена от Асоциация " Прозрачност без граници " на тематика " Основи на демокрацията: бистрота при финансирането на политическата активност и честност на изборния развой в България ".

Според доцент Киселова може да се намерения за възстановяване практиката в активността на ЦИК , само че и по какъв начин могат да бъдат употребявани новите медии за метода на разпространение за гласоподаване.

Никога не е късно да се приказва за това да бъде усъвършенствано законодателството и изключително разпоредбите , с които излъчваме политически представители, изясни тя.

Доц. Киселова посочи, че преди избори постоянно се приказва, че би трябвало да има изборен регион в чужбина, би трябвало да се регистрират демографските процеси, станали на територията на България. След като се премине през преброяването на популацията следващата година, едвам тогава можем да приказва по какъв начин да бъде основан 32 многомандатен регион. Тя персонално не е последовател на основаването на подобен регион.

Проблеми има при образуване на изборната администрация. Всеки орган, който е над 15 члена е много мъчно да взима решения и доцент Киселова счита, че ЦИК би трябвало да бъде малко по-малка като брой членове , само че с много по-висока експертиза. " Проблемът с ЦИК е изолиран и по този начин или другояче ще се научат, само че казусът е със положението на секционните изборни комисии ", безапелационна бе тя.

Според нея има два метода, посредством които да се покачат познанията на СИК - или да бъде очакван нов метод за образуване на СИК, или да се " хвърлят " много по-сериозни финансови средства за образование. Много по-адектватни би било присъственото, а не отдалеченото образование на представители на СИК. Това е един от методите, посредством които могат да се покачат равнищата на СИК.

Проблеми могат да бъдат видени и в съставянето на изборните описи. Много по-адекватно би било да бъде въведено правилото за изборните описи по сегашен адрес, настоя доцент Киселова. Според нея да се организира Референдум за грамотността на гласоподавателите е неприемлива. Не е възможно ние да изключваме хора, единствено тъй като те са малограмотни, разясни доцент Киселова.

Тя настоя, че би трябвало да се намерения дали във всяко обитаемо място с над 300 гласоподаватели да се постанова да има машини за гласоподаване , в случай че живеят по-малко хора.

За доцент Киселова липсва каквато и да било аргументация гласуването да стане цивилен дълг на хората в плана за нова " Конституция ". Тя не е последовател изборното право да е обвързване, само че в случай че е такова, би трябвало да бъде помислено кои хора могат да вземат участие в гласуването или дали ще има някакви последствия за негласувалите хора.

Проблеми могат да се видят при регистрациите на партиите за присъединяване в изборите. Доц.Киселова схваща настояването за ограничение на наказаните да не вземат участие в политическия живот, само че и за това предпочитание нямало никакви претекстове.

Най-проблемният стадий за изборите е предизборната акция. Всички сме длъжници на това предизборната акция да наподобява по некултурен метод, отсече доцент Киселова и добави, че парите за политическа реклама са много съществени . В момента присъединяване в електронните медии е подчинено на пазарни правила, а не на разпоредбите на политическата конкуренция, уточни тя.

Според нея единствено дребна част от медиите си разрешават да демонстрират плурализъм в политическите разногласия. За нея политиците в медийното си наличие са като във " фризьорски салон - приказват, стават и си потеглят без полемика ". Проблем е и финансирането на предизборната акция.

Проблеми могат да се видят и в Изборния кодекс. Процедурите за гласоподаване би трябвало да бъдат елементарни и гласоподавателите постоянно би трябвало да имат опция да гласоподават в изборната секция. Парите, хвърлени за машините не се знае дали биха си коствали. Те могат да бъдат дадени за вложение в хора, което би било по-добрия метод, акцентира доцент Киселова.

Проблеми има и в преброяването на действителните гласове. Най-сериозни са тестванията в чужбина и към момента протоколите са комплицирани. Трайна е наклонността през последните години от ден на ден да бъдат оспорвани изборните резултати и на спечелния претендент.

Последните промени на Изборния кодекс били експресни - без спор и полемика, а била употребена обичаната дума на депутатите " бързата писта ". Експертната общественост останала пред вратата по повод измененията в Изборния кодекс в директния и преносния смисъл, стана ясно от уводните думи на модератора на полемиката Калин Славов.

Има едно значимо предизвикателство пред изборния развой - възобновяване доверието на жителите в изборите с задоволително огромно равнище на легитимност, посочи Славов.

Д-р Ваня Кашукеева-Нушева разяснява метода на финансиране на политическите партии в предизборните акции. Според нея три са факторите, които би трябвало да бъдат налице за едни почтени избори и финансиране - съответно законодателство, значимата роля и практили на политическите партии, активността на институциите, които би трябвало да проучват законодателството.

Всички сме с разбирането, че политическите партии би трябвало да дадат своя принос за честните избори, а институциите да извършват духа и буквата на закона , настоя Нушева.

Тя уточни, че най-малко шест основни тематики би трябвало да бъдат на вниманието на законодателя, с които да се търси консенсус. На първо място е стандартът за бистрота при финансиране на партиите и акциите, частни компании, доближени на партиите и претендентите, средства на самите претенденти, стопански групировки от сенчестия бизнес, дарения от жители и медии, доближени до партиите и претендентите.

Финансирането на партии пък било като " втора цигулка " на изборния развой. Липсвало и джентълменското държание на политическите партии.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР