Ивелина Димитрова - член на Съвета за електронни медии, подаде

...
Ивелина Димитрова - член на Съвета за електронни медии, подаде
Коментари Харесай

Ивелина Димитрова подаде оставка като член на СЕМ, Жотева не разбрала защо

Ивелина Димитрова - член на Съвета за електронни медии, подаде оставка, заяви БНР.

“От самото начало желая да заявя, че не съм взимала страна по горещите проблеми, които концентрираха публичното внимание и неодобрение и към публичната медия, и към Съвет за електронни медии. Страна не съм взимала. Просто моята позиция беше по-различна”, съобщи в ефира на Радио София Ивелина Димитрова.

По думите ѝ, когато се изпраща протоколно писмо, в което се показва какво Съвет за електронни медии не може да прави, е предложила да се каже и какво може да се направи - едно наблюдаване за съблюдаване правилото за плурализъм на гледните точки, както и всички останали условия, тъй като въпросът на министъра на културата и управлението на Българска национална телевизия се развива във времето, задълбочава се, напрежението е повишено, като се стига и до персонални нападки.

“Аз считам, че Съвет за електронни медии можеше да овладее това напрежение. Не споделям, че въпросът беше комплициран, а деликатен”, споделя тя. По думите ѝ е можело да бъде изработен сложен разбор, с оценка от мониторинга на Съвет за електронни медии, само че първото писмо е излязло във разновидността, в който е.

“Наистина ще си призная, че в действителност смятах, че първото нещо, в което ще бъда упрекната, е в политическо користолюбие, тъй като съм номинация на президента и взех решение, че откакто съм дала това мнение, първо ще мине този отговор към министъра на културата, по-късно самостоятелният мониторинг ще се самосезира и ще стартира да следи развиващия се казус”, добавя тя.

“През последните дни положителният звук в Съвет за електронни медии се изгуби, градивният разговор също. Влошената атмосфера, персоналните нападки вместо спор по значимите въпроси за медиите към сегашния миг, упреците в политически пристрастия при опит да се изрази мнение по настоящи проблеми, не са онази атмосфера, която може да роди отговори на въпросите, които обществото очаква”, показва в претекстовете си за овакантяване на Съвет за електронни медии Ивелина Димитрова.

По думите ѝ от Съвет за електронни медии е пропуснал момента да влезе в ролята на посредник, да организира открит разговор, с един сериозен мониторингов разбор на фона на публично неодобрение против Съвет за електронни медии и въпросите, свързани с министъра на културата и генералния шеф на Българска национална телевизия.

“На фона на многото упреци към регулатора, които стоят в общественото пространство, показах мнение, в това число и на срещата ни с ОССЕ, че е добре да има един по-дълбок разбор, посредством експертно наблюдаване на другите феномени и практики в медийната среда и цялостната картина, без да вземам съответна страна по наболелия проблем.

Преди моята оставка предлагането за такава полемика бе подкрепено, както и това за фокусирано наблюдаване, във връзка импортирана петиция в Съвета, с близо 3000 подписа на публично изявени имена и експерти, само че разговорите преди този момент ме накараха да схвана, че оставането ми в регулатора и моите отзиви ще бъдат интерпретирани от сътрудниците единствено и само през политическата призма.

Внушенията за користолюбие, постановките и процедурните хватки – за едно да се бърза, а друго да се бави, ме увериха, че естествена работна атмосфера не може да има.

Остро стоят тематиките за професионалните стандарти, публичната задача на Българска национална телевизия и БНР, проверяващата публицистика, действителният плурализъм на отзиви, критическата функционалност на медиите. Обръщала съм не един път внимание на тези тематики и това е видно от протоколите на Съвет за електронни медии.

През последните години Съветът мина през не едно съществено тестване. Публичната оценка постоянно се е усещала ясно – по кое време е задоволен публичният интерес и по кое време не. Съвет за електронни медии овладя най-голямата рецесия – прекъсването на БНР през 2019 година Въпросът е по какъв начин действително да се промени медийната среда.

Мога да нося отговорност единствено за моите позиции и решения като член на регулатора, в границите на в този момент настоящия Закон за радиото и малкия екран и подаването ми на оставка е едно от тях. Всеки предстоящ регулаторен орган обаче, би бил жертван, а публичните медии ще продуцират непрекъснати рецесии, без един освен нов закон, а подобен който ще подсигурява възстановяване на медийната среда и самостоятелни публични медии, показва в позицията си Ивелина Димитрова.

Съветът за електронни медии (СЕМ) се събира на следващия ден, с цел да одобри оставката на Ивелина Димитрова. Това разгласи ръководителят на медийния регулатор Бетина Жотева. Според нея не са разбираеми претекстовете на Димитрова да напусне съвета в този момент.

„ В Съвет за електронни медии постоянно е имало разногласия, постоянно е имало разнообразни отзиви, постоянно е имало полемики, по кое време на по-висок звук, по кое време на по-нисък. Аз персонално не разбирам нейните претекстове. Тя се е почувствала по този начин и си потегля, това е лично предпочитание. Процедурата е, че тя ще продължи да извършва отговорностите към Съвет за електронни медии до назначението на идващия, когато президентът реши да назначи идващия “, сподели Бетина Жотева.

По-рано пред БНР Ивелина Димитрова изясни, че претекстовете ѝ са свързани с държанието на медийния регулатор след абсурда на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков с управлението на Българска национална телевизия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР