Иван Хиновски е председател на Български енергиен и минен форум.

...
Иван Хиновски е председател на Български енергиен и минен форум.
Коментари Харесай

Иван Хиновски пред Lupa.bg: Голяма заблуда е, че азерският газ ще ни спаси

Иван Хиновски е ръководител на Български енергиен и минен конгрес. Той има повече от 45 години стаж в енергетиката с опит в областите научни проучвания, планиране, енергийни политики, нововъведения, ръководство на рецесии. Участвал е в ръководство на планове за създаване и стартиране в употреба на енергийни обекти – АЕЦ, ВЕИ, топлофикационни централи, планове в региона на енергийната успеваемост. Към момента е и енергиен специалист към " ИТН ". Пред Lupa.bg той приказва за това дали може да разчитаме на азерски газ, както настояват от държавното управление.

- Г-н Хиновски, държавното управление разгласи, че разчита на азерски газ до края на годината, имаме ли мотив за подобен оптимизъм?

- Държавата няма доста избор, ние сме длъжни да работим по разнообразни разновидности. Това е посоката. Но в тази ситуация съм черноглед по отношение на инженерните и комерсиалните връзки. Чисто договорно и търговски съгласно мен нещата биха се случили турдно и след време. За да имаме действителна диверсификация би трябвало да се договорят трасета, направления, превключвания. За страдание не мисля, че това би се случило бързо. Желание може и да има у ръководещите, само че би трябвало да бъдем реалисти. Има и нещо друго азерският газ също е благосъстоятелност на " Газпром ". Мажоритарен притежател в азерската компания СОКАР е " Газпром ". Ако считаме, че се спасяваме напълно, като внасяме азерски газ - това е илюзия.

- Преди броени дни министър председателят Кирил Петков инспектира газовата връзка сред България и Гърция.

- Да, тази връзка е значима и е хубаво, че се работи по нея. Но тя няма избави ситуацията. Ако би трябвало да стопираме огромните доставки по " Турски поток ", тази газова връзка няма да ни свърши никаква работа. По тази връзка може да разчитаме на 1 милиарда куб. метра годишно, а на нас ни трябват 3 милиарда.

- Напоследък доста неща се изговориха към подновяването на контракта ни с " Газпром ", който изтича края на годината. Когато му пристигна времето какви са ни разновидностите?

- Първо, специалистите в държавното управление очевидно не са наясно, че този догово не е наложително бъде предоговарян. Той може да се удължи. Особено при фосмажорни условия, договорът може да се удължи, не е нужно да се водят договаряния. Удължаването може да е за 6 месеца, за мен това е най-разумното решение. Другите страни в Европа имат благоприятни условия за диверсификация, само че България няма би трябвало добре да премисляме нещата.

- Има ли заплаха Русия да се откаже от договорите с нас?

- Не, не мисля. Те няма нищо да завоюват, в случай че не ни доставят газ, тъй като ние използваме единствено съветски газ и сме добър пазар. Въпреки, че поддържаме глобите, няма да се стигне до спиране на договорите с Русия. Но по този начин или другояче би трябвало да се работи в посока да не се получават газови рецесии и фрапантни нараствания на цената. Така или другояче ние си употребяваме газ и през лятото. Топлофикациите подават топла вода. Те работят и с електрическа енергия, с цел да си избиват разноските. С помощта на това ние плащаме естествени цени на топлата вода.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР