Италианският сладкиш Панетоне произхожда от Милано. Той се приготвя специално

...
Италианският сладкиш Панетоне произхожда от Милано. Той се приготвя специално
Коментари Харесай

Панетоне - италиански козунак за Коледа

Италианският сладкиш Панетоне произлиза от Милано. Той се подготвя особено за коледните празници в Италия, както и в други елементи на света. Панетоне доста наподобява на нашия козунак, само че има известни разлики, една от които е, че за този коледен сладкиш е належащо по-малко месене, в сравнение с време за втасване. Друго, което основава интерес е височината, която има козунакът – към 20 см.

За да си приготвите Панетоне, за ви нужни няколко дни. С откакто тестото към този момент е готово и омесено, се оставя да втаса цяло денонощие. Интересно е да се каже, че италианският сладкиш освен радва вкусовите ни рецептори, а оказва помощ и за разнообразни други цели. „ Циментово панетоне ” е измислено от архитекта Енцо Мари за да се слага в зоните, където е неразрешено за паркиране.

Проучване на италианския пазар демонстрира, че едвам 20 % от жителите на Италия избират някакъв различен коледен десерт вместо Панетоне. Самата дума „ панетоне ” е с не изключително явен генезис – водят се разнообразни разногласия, описват се доста митове, само че каквото и да споделят този козунак е сграбчил сърцата на хора от целия свят.

Ако първоначално Панетоне е бил обичан десерт единствено на италианците, в наши дни към този момент се подготвя на всички места по света. Все повече хора преоткриват италианския козунак и си го подготвят за разнообразни празници и мотиви. С течение на времето се трансформират и някои съставки в рецептата – прибавят се разнообразни неща, които по традиция не участват в него. Ето и една рецепта за Панетоне със сушени плодове и ядки, която можете да извършите единствено за няколко часа:

Панетоне

Необходими артикули: 1 кг брашно, 1 отново. суха квас за самун или кубче, колкото кибритена кутия, ½ ч.л сол, 150 г захар, 3 яйца, 100 г масло, 50 мл прясно мляко, 100 г стафиди, 100 г сушени плодове, орехи, 1 бр лимон и 1 бр портокал

 Тесто

Начин на подготвяне: Пресявате към 500 – 600 г брашно, след което добавяте солта. Останалото брашно ще ви е належащо при омесването. Разтваряте маята в млякото и вършиме дупка в брашното, където изсипвате маята. Разбивате яйцата със захарта и разтопеното масло. Постепенно добавяте тази примес в кладенчето от брашно. Хубаво омесвате тестото и оставяте да втаса – би трябвало да удвои размера си. Следващата стъпка е да добавите авансово настърганата кора от лимона и портокала, както и ядките и сушените плодове и отново да омесите тестото.

Слагате към този момент съвсем готовата примес във форма за печене – висока и авансово добре намазана с олио. Оставете още веднъж да втаса. Върху самия сладкиш, директно преди да ги изпечете, вършиме дребен прорез във формата а кръст и слагате малко парче масло. Първите 10 минути печете козунака на 200 градуса, а останалите 20 – 30 минути на температура към 180 градуса. Оставете да изстине и съхранявайте в кутия, с цел да не изсъхва. По предпочитание може да го наръсите с пудра захар, преди да поставите панетонето на коледната софра до саралията и баницата с тиква.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР