Италианските гиганти за луксозна мода, които десетилетия наред ревниво отбраняваха

...
Италианските гиганти за луксозна мода, които десетилетия наред ревниво отбраняваха
Коментари Харесай

Конкурентните войни са минало за луксозните марки в Италия

Италианските колоси за първокласна мода, които десетилетия наред ревностно отбраняваха независимостта си, се сплотяват с една съществена цел – да запазят своите вериги за доставки и достоверния италиански генезис на по-малките компании, демонстрирайки нов дух на съдействие, оповестява Reuters..

Контролът върху веригата за доставки става все по-голям за първокласните марки, защото подсигурява, че продуктите ще бъдат доставени в точния момент в магазините и ще се избегнат опасности за репутацията, свързани с доставката на първични материали или изискванията на труд.

Италианската мрежа от профилирани занаятчийски работилници и фамилни марки предлага богати благоприятни условия за по-големите компании, които разполагат с парични средства, с цел да затвърдят връзките си посредством вложения.

В този дух през юни Prada и другата италианска фешън марка Ermenegildo Zegna получиха миноритарен дял в компанията за трикотаж Luigi Fedeli e Figlio, основана в Монца, северно от Милано.

Семейната компания е учредена през 1934 година и се популяризира в 13 бутика със лична марка и към 400 мултибранд магазина по целия свят.

Преди това Prada и Zegna вложиха взаимно във Filati Biagioli Modesto през 2021 година, придобивайки мажоритарен дял в един от своите снабдители, профилиран в производството на кашмирени и други първокласни прежди.

" Ние инвестирахме в Biagioli, с цел да обновим активността на компания, която беше в рецесия, до момента в който за Fedeli става въпрос за подкрепяне на растежа на компанията ", съобщи пред Reuters Патрицио Бертели, водещ акционер и ръководител на Prada Group.

77-годишният Бертели добавя, че през последните две десетилетия по-малките италиански компании е трябвало да ръководят предаването на фамилния бизнес от едно потомство на идващото в комбиниране с по-сложни въпроси, като да вземем за пример разширението на активността на нови пазари.

" Италианските марки прекомерно дълго желаеха да се оправят сами, а след това внезапно осъзнаха, че не постоянно можеш да се оправиш самичък и започнаха да се оглеждат ", прибавя той.

В Италия има хиляди дребни бизнеси, които създават 50-55% от международния дял на първокласни дрехи и кожени произведения, пресмята консултантската компания Bain.

" Биаджоли и Федели са два разнообразни образеца за това, че се грижат за " made in Italy " и оказват помощ за укрепването на италианската верига за доставки директно или индиректно ", изяснява 67-годишният Джилдо Зеня, ръководител и основен изпълнителен шеф на Ermenegildo Zegna. " Двамата с Бертели желаеме да съхраним " made in Italy " и да запазим ноу-хауто в страната ", добавя той.

Италианските групи се сблъскват с конкуренцията на френски колоси в промишлеността на лукса като LVMH или Kering, притежател на Gucci, които също са изкупували снабдители в Италия през годините, изключително в кожената промишленост.

През май LVMH разгласи, че е придобила мажоритарен дял в Nuti Ivo Group - италианска компания, профилирана в производството на кожени произведения от 1955 година насам.

Дружествата за частен капитал също усетиха капиталова опция и започнаха да сплотяват снабдители в по-големи предприятия.

Управляващият шеф на Kering Жан-Франсоа Палус съобщи, че първокласната група от ден на ден се стреми да внедри лично произвеждане. Това е въпрос на проследимост, само че също по този начин и на качество, доставяне с материали, по-кратки периоди за произвеждане стартиране на пазара и конкуренция за профилирани занаятчии измежду марките, изяснява той.

Има и други образци за френско-италианско съдействие, като да вземем за пример договорката, при която Chanel закупи дял в компанията за кашмирени прежди Cariaggi Lanificio в партньорство с Brunello Cucinelli.

" Италия не е основала огромен първокласен бранш, само че разполагаме с бизнесмени, които имат способността да задействат верните взаимоотношения в верния миг ", изяснява Стефания Лацарони, общоприет управител в италианската асоциация на първокласната промишленост Altagamma. " Подходът се е трансформирал, той е доста по-сътруднически - с цел да се посрещнат по-сложни провокации ", добавя тя.

Всъщност, решението на Prada и Zegna да влагат дружно е подбудено от другарство, укрепено от последните сложни времена.

" Опознахме се по-добре по време на пандемията, в сложен за промишлеността миг, когато трябваше да се подкрепим взаимно ", сподели Зеня, добавяйки, че съществена роля са изиграли срещите, извършени в индустриалния орган Camera Nazionale della Moda.

Роберто Коста, началник на световното капиталово банкиране за първокласни артикули в Citigroup, съобщи, че по-близките работни връзки отразяват по-уверения и открит метод на италианските марки.

" Италианските групи в този момент са по-мениджърски, по-организирани и по-силни, което ги прави по-отворени за взаимни планове ", споделя той, само че не счита, че безусловно ще бъдат подписани огромни покупко-продажби. " Има по-голяма дарба да беседват между тях, само че това не значи, че безусловно ще има сливания ".

Сега Zegna и Bertelli вземат участие дружно в управителния съвет на Fedeli и Biagioli, което дава опция за повече вложения на по-ниско равнище по веригата на доставки. " Ако се появят нови благоприятни условия, ние ще ги използваме. Дали ще го създадем дружно, или не, следва да забележим ", добавя Зеня.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР