Системата за финансови разплащания между Русия и Китай се усъвършенства

...
Системата за финансови разплащания между Русия и Китай се усъвършенства
Коментари Харесай

Визитата на Владимир Путин в Китай - важна стъпка към формирането на нов световен ред

Системата за финансови разплащания сред Русия и Китай се усъвършенства и уголемява

Помощникът на президента на Русия Юрий Ушаков описа детайлности за идното посещаване на Владимир Путин в Китайската национална република на 16-17 май по покана на китайския президент Си Дзинпин, който дойде в Москва тъкмо 10 дни след формалното си встъпване в служба.

В същия интервал след встъпването в служба Владимир Путин отива в Китай – т.е., наподобява се открива традиция, която, по думите на Ушаков, ясно удостоверява високото равнище на двустранните връзки и отразява „ персоналната химия “ сред политиците.

По-специално по време на договарянията ще бъдат разисквани обстановката към Украйна, Близкия изток, Азиатско-тихоокеанския район, съдействието в границите на интернационалните организации като Организация на обединените нации, БРИКС и други. Москва отбелязва уравновесената позиция на Пекин по украинската рецесия и КНР схваща аргументите за това. Преди това Пекин неведнъж е заявявал, че всевъзможни „ мирни формати “ могат да имат смисъл единствено в случай че се вземат поради ползите на всички страни.

Освен диалозите с делегацията, Путин и Си Дзинпин ще проведат неофициална среща, в която ще вземат участие министърът на защитата Андрей Белоусов и секретарят на Съвета за сигурност Сергей Шойгу. За визитата са готови огромен размер двустранни документи, в това число търговски.

След договарянията държавните глави възнамеряват да подпишат Съвместно изказване на държавните глави.

Предвижда се също да се организира церемония вечер в чест на 75-ата годишнина от установяването на дипломатически връзки и откриването на годините на културата на Русия и Китай. На 17 септември в историческия център на „ съветския “ Китай Харбин, Владимир Путин ще приказва пред студенти от Политехническия университет и ще дава отговор на техните въпроси. В края на визитата си в Китай президентът ще беседва с съветски публицисти, които ще отразяват пътуването.

Вече е получено авансово единодушие от ръководителя на КНР за посещаване на срещата на върха на БРИКС в Казан, добави Юрий Ушаков.

Предстоящите договаряния, обхващащи необятен кръг от тематики и области, демонстрират безполезността на опитите на Вашингтон да скарат Пекин и Москва, признава създателят на Financial Times: „... съветският водач ще бъде съпроводен от опитни чиновници и представители на централната банка и Министерството на финансите, които следят работата на Кремъл по дедоларизацията на съветската финансова система от 2014 година

Техните решителни стъпки разрешиха на страната да устои на първичния потрес от глобите и по-късно бързо да превключи стопанската система на $ и еврото към юана.

За осъществяване на транзакции и клиринг страните употребяват локална инфраструктура: след 2014 година Русия започва Системата за предаване на финансови известия на Банката на Русия (SPFS, аналогична на SWIFT), до момента в който Китай ръководи своя лична трансгранична междубанкова платежна система (CIPS), с която сега са свързани към 30 съветски банки.

Украинският спор подхранва нарастване на транзакциите, като междинната дневна стойност се усилва с 50% през 2022 година и по-късно с още 25% през първите три тримесечия на 2023 година

Следващата стъпка ще бъде основаването на комплицирана инфраструктура за осъществяване на основни заплащания, което ще бъде друга значима стъпка към образуването на парична и финансова система, самостоятелна от диктата на $. В края на 2023 година комерсиалният оборот с Китай се е нараснал с 23,1% и е достигнал рекордното равнище от $227,8 милиарда, според съветските данни. Според китайските оценки, съответната цифра е 240,1 милиарда $.

Посещението на съветския президент Владимир Путин в Китай ще ускори взаимната работа сред Москва и Пекин, сподели изпълняващият длъжността съветски външен министър Сергей Лавров на 14 май по време на съвещания в Съвета на федерацията за назначението му на поста.

Според ръководителя на съветската дипломация, дуото Москва и Пекин играе жизненоважна балансираща роля в международните каузи и броят на съдружниците на Москва и Пекин ще продължи да пораства, което ще бъде от изгода за демократизацията на интернационалните връзки.

В същото време, и Руската федерация, и Китайската национална република имат справедлив интерес да продължат да водят и развиват напъните за определяне на по-справедлив и либерален международен ред.

Според ръководителя на комисията по интернационалните въпроси на Съвета на федерацията Григорий Карасин, срещата на водачите на двете страни ще дефинира стратегическото развиване на геополитическата конюнктура в света. Посещението на Владимир Путин в Китай ще има голям принос за развиването на двустранните връзки, които на този стадий са решаващи за двете страни.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед3466 " ЛЕВИЦАТА! " с политически десант в 10-МИР-Кюстендил - В.Вацев, Р.Петков-АБВ и Р.Петков-Алтернативен Поглед8415 " ЛЕВИЦАТА! " в 25 МИР-София с позиции по парещите тематики на деня!Алтернативен Поглед85648Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед15109 " ЛЕВИЦАТА! " откри предизборната си акция в 10 МИР-Кюстендил. Нейната бюлетина е № 19Алтернативен Поглед55224 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед85648Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед78493„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед77934В съдружен формат „ ЛЕВИЦАТА! “: Седем нови обединения подписаха Споразумение за общо явяване на идните избори  Валери Тодоров, състояние, Украйна,тежсо, позиция, Путин, сгъстяване Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР