Италианец, който работи във фабрика, спечели първата световна купа за

...
Италианец, който работи във фабрика, спечели първата световна купа за
Коментари Харесай

Работник във фабрика стана световен шампион по тирамису, приготвено от аматьори


Италианец, който работи във фабрика, завоюва първата международна купа за изработка на десерта тирамису и надделя 700 други дилетанти, които подготвиха най-мекия и най-кремообразен фамозен италиански деликатес, употребен и като виагра.

Стотици фенове сладкари се стекоха в италианския град Тревизо, въоръжени с бъркалка и решето, с цел да се състезават в двудневната конкуренция за най-хубаво тирамису̀ (на италиански: tiramisù) – десерт, приготвян от напоени с кафе еспресо бишкоти, сирене маскарпоне, яйца, захар, вино марсала/ром и какао. От двете съдържащи кофеин съставки – кафето и какаото, идва и името на десерта. На италиански „ тирамису “ значи безусловно „ вдигни ме на крайници!", „ ободрѝ ме! “.

Победител стана 28-годишншят Андреа Чиколела от Фелтре в района Венето, който работи във фабрика за очила.

„ Мечтата ми е да съм занаятчия сладкар и да отворя своя пекарна за сладки печива, където да подготвям сладкиши по обичайни, домашни предписания. Нищо претенциозно, само че вкусно и добре направено ”, сподели най-хубавият непрофесинален занаятчия на тирамису Чиколела.

От години северният район на Венеция и прилежащият Фруили Венеция Джулия се карат от кое място води началото си тирамису.

Участниците в състезанието за международната купа бяха разграничени на групи – такива, които следват истинската рецепта с бишкоти, маскарпоне, яйца, кафе, какао на прахуляк и захар, и останалите, които демонстрират творчество и прибавят всевъзможни неща от ягоди до зелен чай.

Условията на надпреварата допускаха прибавяне на банани в пухкавата примес, само че не и алкохол като марсала.

Голямата премия беше връчена от Роберто Лингуаното – занаятчия сладкар, който е работил в Тревизо през 60-те и 70-те години и се счита за индивида, който стои зад истинската рецепта.

„ Това, което оформя тирамису, е кафето. Скъпо е, тъй като всяко парче бишкота би трябвало да се натопи в еспресо, а би трябвало да разполагате с задоволително бишкоти: наситени, доброкачествени и ароматизирани ”, споделя Лингуаното.

През август Фруили означи значима победа в борбата за родното място на тирамису, когато десертът беше публично включен в лист с ястия, приети за обичайни в района.

Хората от Венето бяха гневни, а губернаторът Лука Зая прикани министъра на селското стопанство и храните да анулира решението, настоявайки, че „ никой не може да ни измъкне тирамису…най-хубавия десерт в света ”.

Във Фруили навириха носове и сложиха сол в раната, когато компания в Удине разгласи, че е основала машина, която прави десерта за 30 секунди.

Кметът на Тревизо Джовани Манилдо в неделя се включи в разногласието като сподели, че неговият град е „ моралната столица на тирамису ”.

Това беше декларация, която несъмнено е развеселила италианците, които пишат по гастрономически тематики, тъй като те настояват, че десертът е основан като стимулант, с който през 50-те години проститутките хранели клиентите си в бордеите на Тревизо.

Няма данни за равнището на издръжливост или на кръвната захар на членовете на журито, формирано от занаятчия сладкари, експерти, които пишат за храна и питиета и хора от публиката. Но те продължаваха да дегустират с лъжици доста след залеза на слънцето, свидетелстват очевидци. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР