Историята на Вавилонската кула е разказана в първата книга на

...
Историята на Вавилонската кула е разказана в първата книга на
Коментари Харесай

Историята на Вавилонската кула

Историята на Вавилонската кула е разказана в първата книга на Библията – Битие. В нея се изяснява произходът на другите езици и нации по света. Според преданието след Потопа, унищожил света, оживялото човечество говорило на един език и имало обща просвета.

Дълго време след Апокалипсиса оживелите се заселили в страната Сеннаар. Тя се е намирала в Месопотамия, сред реките Тигър и Ефрат. Там хората решили да построят първия град след Потопа. Построеният град бил наименуван Вавилон.

В неговия център хората почнали да строят голяма кула, като желали тя да стигне до небето. Мащабният градеж по този начин и не бил завършен, защото съгласно преданието Бог направил по този начин, че хората да приказват на разнообразни езици и да не могат да се схванат един с различен. Така строителите не съумели да завършат огромния си план и се разпръснали по лицето на Земята.

Историци настояват, че сказанието за Вавилонската кула е зародило към двехилядната година преди новата епоха, като предания и митове на популацията, живеело по това време в Месопотамия.

Библията като писна книга се появява близо хиляда години по-късно, като доста от текстовете в Стария завет съставляват интерпретирани от създателите й легенди от антична Месопотамия.

 Библия

Точно това изяснява и извънредно отрицателното изложение на Вавилон и всичко обвързвано с тази цивилизация. В „ Откровението на Йоан Богослов “ се появява терминът вавилонска развратница: и на челото ѝ пишеше име: Великият Вавилон, майка на блудници и низост земна. Вавилонците са описвани като врагове, а всичко обвързвано с тяхната просвета като греховно и допотопно.

Това се дължи на обстоятелството, че антична Юдея и Вавилонската империя били политически врагове. При най-великия държател на Вавилон Навуходоносор II Юдея е унищожена и евреите са преселени във великия град. Там като плебеи те вземат участие в градежа на обичайните за вавилонската просвета храмове – зикурати.

Митът за Вавилонската кула е извънредно известен в културите на множеството нации по света. Сюжетът има многочислени митологични паралели. Изразите „ вавилонско стълпотворение “ и „ комплициране на езика “ са в речниците на доста езици.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР